GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

ABD'de bahşiş hakkında kimsenin size söylemediği 10 şey

ABD'de bahşiş hakkında kimsenin size söylemediği 10 şey

ABD'ye gelen ziyaretçiler genellikle bahşiş kültürü karşısında şaşkınlığa uğrarlar. Bu ABD'ye gereken herkesin bocalayabildiği bir mesele.

ABD'de pek çok kişiye bahşiş verirsiniz; garsonlar, barmenler, valeler, kuaförler, masözler, hatta canınız isterse yerel kafenizdeki sevimli adama bile bahşiş verebilirsiniz. Ancak kime ne kadar bahşiş vereceğinizi nasıl bileceksiniz? Ve bahşiş vermek neden oradaki kültüre bu kadar yerleşmiş durumda?

Kimsenin size söylemediği aşağıdaki en iyi bahşiş ipuçlarıyla bir sonraki ABD seyahatinizde güvenle bahşiş verin.

Hızlı bir tarih dersi

Bahşiş 1900'lerde norm haline geldi. Söylentilere göre bu uygulama aristokrasi sayesinde Avrupa'dan gelmiştir. Bahşiş vermenin kültürün bir parçası olduğu Avrupa ziyaretlerinden sonra, akranlarından daha kültürlü ve bilgili görünmek isteyenler bu kültürü ABD'ye taşıdılar. Belki de bu konuda biraz fazla hevesliydiler, çünkü Amerikalılar daha sonra Avrupalılar tarafından fazla bahşiş vermekle eleştirildiler ve hala da eleştirilmeye devam ediyorlar. Ancak Amerikalıların Avrupalılardan daha fazla bahşiş vermeye devam etmesinin aslında meşru bir nedeni var.

1960'larda ABD Kongresi "bahşiş kredisi" olarak adlandırılan ve işverenin bahşiş alması halinde çalışanına asgari ücretin altında ödeme yapabileceği anlamına gelen bir uygulamaya karar verdi. Pek çok eyalette hala yürürlükte olan bu uygulama, çalışanların evlerine çok az bir maaşla gittiği ve geçinebilmek için bahşişlere bel bağladığı anlamına geliyor. Bu durum gıda sektöründe geçerlidir. Ancak bahşiş alan herkes bu bahşişlerle geçinmiyor. Bazı meslekler bahşişi bir bonus olarak içerir, ancak oradaki yazılı olmayan kuralların farkında olmalı ve buna göre bahşiş vermelisiniz.

Restoranlar ve kafeler

1. Bahşişler için GERÇEK standart %20'dir

Kısa süreli sanat okulum sırasında faturalarımı ödemek için garson olarak çalıştım. Orada ABD'nin bahşiş kültürünün karanlık yüzüne içeriden bir bakış attım. Sektörün içinden biri: Genel kanı %15-20'nin normal bir bahşiş olarak kabul edildiği yönünde, ancak dürüst olmak gerekirse %20'nin altındaki her miktar kötü bir bahşiş olarak kabul ediliyor. Eğer ben (ya da birlikte çalıştığım diğer garsonlar) daha az bahşiş alırsak, neyi yanlış yaptığımızı merak ederdik. Yine de paraya aç canavarlar değildik. Harika bir iş çıkardıysak %20 beklememizin bir nedeni vardı. Nedenini öğrenmek için bir sonraki ipucunu okuyun.

2. Garsonlar ve barmenler bahşişleriyle yaşar

Garsonluk yaptığım en zor iş. Terli yüzünüzde bir gülümsemeyi korurken, bir dinamit sandığı üzerinde bölünme yapmak gibi bir şey (çok az veya hiç mola vermeden masalar arasında saatlerce koşturmak, sıcak, ağır tabakları dengelemek ve siparişleri bir makine gibi hatırlamak). Aynı zamanda duygusal olarak da yıpratıcıdır. İnsanlar yemek konusunda çok titizler, özellikle de bekledikleri gibi değilse. Haftada 30 saat çalışıyordum ama ayda sadece 200 dolarlık bir maaş çeki kazanıyordum. Birçokları için hayal bile edilemez, biliyorum. Neden bu kadar düşük bir maaş çeki? Size verdiğim bahşiş kredi geçmişi dersine geri dönelim: işte bu yüzden. Bazı geceler bahşiş olarak 800 dolardan fazla para kazandım ve iyi ki de kazanmışım. Bahşişlerim olmasa kiramı bile ödeyemezdim. Ancak garsonlar ve barmenler yine de nakit bahşişler için vergi beyan etmek zorundalar, bu yüzden bu herkese açık bir durum değil.

3. Mutluluğunuz önemli

Yemek çok mu soğuk? Salatanızı beğenmediniz mi? Söyleyin. Ne zaman bir endişemi dile getirsem bana uzaylıymışım gibi davranılan Avrupa'nın aksine (bir keresinde stratejik olarak yerleştirilmiş iki yaban mersini ile küçük bir krep için on Euro ödediğimi kibarca yorumladım ve kaba bir şekilde "fast food" istiyorsam Burger King'e gitmem gerektiği söylendi), ABD'de fikrinizi söylemeye teşvik edilirsiniz! Eğer mutsuz bir durumdaysanız, bunu hemen garsonunuza söyleyin. Boş bir tabağı göstererek burgerinizin şimdiye kadar yediğiniz en kötü şey olduğunu söylediğinizde bir müşteri olarak değeriniz azalır. Eğlenceli bilgi: ABD'de pankekler çok daha büyük ve ucuzdur, bilginiz olsun.

4. Karşılaşmayı bekleyin

Amerikalılar utangaç insanlar değildir. Bazıları bize yüzeysel der ama biz dışa dönük, arkadaş canlısıyızdır ve bir yabancının ceketini ya da saç kesimini beğendiğimizde utanmadan ona iltifat ederiz. Ayrıca bize kötü bahşiş bırakan bir müşteriyi sokağın aşağısına kadar kovalarız. Eğer aldığınız hizmetten memnun kalmadıysanız, bunu garsonunuza söyleyin. Sizi mutlu etmek için ellerinden geleni yapma ihtimalleri yüksektir. Sunucular yemeğinizi tamamlayabilir (size ücretsiz verebilir), masanıza tatlı gönderebilir veya en azından size içten bir özür sunabilir. Yeterli bahşiş bırakmadığınız için karşı karşıya kalırsanız, bunun normal olduğunu anlayın. Gelecekte bundan kaçının ve hesabı ödemeden önce sunucunuzla yaşadığınız sorunları dile getirin.

Diğer hizmet sektörleri

5. Taksi şoförleri, valeler, aman aman

Herhangi bir ABD şehrini ziyaret ediyorsanız, muhtemelen en az bir veya iki kere taksiye bineceksiniz. Günümüzde taksilerde genellikle yolculuk bittikten sonra bahşiş miktarınızı seçebileceğiniz dijital bir ekran oluyor. Ben genellikle en düşük miktarı seçerim (ki bu %15'tir ve hala iyi bir miktardır), tabii şoför daha fazlasını haketmiyorsa. Bir vale genellikle çantalarımı taşımama yardım ettiği, oda servisi getirdiği ya da arabanın kapısını açtığı için 2-3 dolar alır. En iyisi düzgünce katlanmış dolar banknotlarını ellerine sıkıştırmak ve hızlıca bir "teşekkürler" demek, bunu büyük bir mesele haline getirmemek. Onlara buruşuk banknotlar vermeyin.

6. Kuaförler ve berberler

Kız kardeşim Anna son 15 yıldır ABD'de kuaför olarak çalışıyor. İnsanların randevularını son dakikada iptal etmelerinden, gerçekçi olmayan saç istekleri talep etmelerine ya da en kötüsü hizmet için bahşiş vermemelerine kadar her şeyi gördü. Bir kuaförün işi fiziksel olarak zorlayıcıdır (yuvarlak bir fırçayla fön çekmeyi, bütün gün ayakta durmayı veya kesme makasını manevra etmeyi denediniz mi?) ve renk teorisi, yaratıcılık, detaylara dikkat ve kişiler arası beceriler hakkında yoğun bilgi gerektirir. Stilistinizden memnunsanız, %20-25 oranında cömert bir bahşişle bunu ona bildirin. Bahşiş vermemek ya da sorun çıkarmak salonun kara listesine girmenize neden olur. Bundan kaçının.

7. Estetisyenler, masajlar ve diğer özel spa anları

Burada temel kural %15-20'dir. Otomatik olarak eklenen bahşişlere dikkat edin. Ne dediniz? Bu yeni bahşiş uygulaması ABD'de giderek daha yaygın hale geliyor. Bazı spa ve kozmetik stüdyoları, hediye kartı satın alsanız bile, rezerve ettiğiniz hizmetlere otomatik olarak bir bahşiş (genellikle %20!) ekler. Hazırlıksız yakalanmamak için, hizmetinizi rezerve etmeden önce bir şirketin politikasını kontrol edin ve bunun size uyup uymadığına karar verin. Ben şahsen bunu kabul etmiyorum, ancak bu beni bir yerden kaçınmaktan alıkoymaz.

Bazı ekstra bahşiş ipuçları

8. Nakit kraldır

Çoğu insan nakit bahşişi tercih eder. Bu, vardiyanızın sonunda eve götürebileceğiniz bir paradır. Kartla ödeme yapılıyorsa bahşişlerinizi almak için birkaç gün beklemeniz gerekir ve önce müdürünüzden geçerler. Hangi şekilde bahşiş verirseniz verin, takdir edilir. Nakit paranız yoksa bahşiş vermekten kaçınmayın.

9. Dolar banknotları altındır

Eğer bir otelde kalıyorsanız, yanınızda dolar bulundurduğunuzdan emin olun. Yukarıda da belirtildiği gibi, size yardımcı olduğu için valenin eline birkaç dolar sıkıştırmak kolay ve rahattır. Barlarda, yazılı olmayan kural bir içki için bir dolardır (1 dolar). Ayrıca her gün otel odamdaki temizlik personeli için birkaç dolar bırakıyorum.

10. Nerede bahşiş verilmemeli

Artık Amerikalıların bahşiş delisi olduğunu bildiğinize göre, kendinize bahşiş vermek zorunda olmadığım bir yer var mı diye sorabilirsiniz. Fast food mekanlarında veya self-servis olan kafelerde bahşiş vermek zorunda değilsiniz ( her ihtimale karşı bir bahşiş kavanozu olacaktır). İşte bu kadar. Mutlu bahşişler!

Discover more than 50 different cultures with us.Study abroad
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet