GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

ABD hakkında sevdiğimiz (ve sizin de seveceğinizi bildiğimiz) 50 şey

ABD hakkında sevdiğimiz (ve sizin de seveceğinizi bildiğimiz) 50 şey

Özgürlükler ülkesi, cesurların evi ve tartışmasız dünyanın en popüler ülkesi. İşte özel bir sıraya tabi olmadan saydığımız, ABD hakkında sevdiğimiz 50 şey (yani Amerikan bayrağındaki her yıldız için bir madde var)!

1. Superbowl Pazarı

Amerikan futbolu için her yıl düzenlenen şampiyonluk maçı büyük bir spor etkinliğinden çok daha fazlasıdır. Maç devre arasına girdiğinde, Beyonce, Prince, Madonna, Bruno Mars, Justin Timberlake ve Lady Gaga gibi geçmiş sanatçılarla dünyanın en büyük ve en çok izlenen konserlerinden birine dönüşür.

2. Bayrak

Hiç kimse ülkesini Amerikalılar kadar sevemez - ve hiç kimse bunu bu kadar isteyerek gösteremez. Yıldızlar ve Şeritler'i her yerde görebilirsiniz: insanların çimlerinde, arabalardaki tampon etiketlerinde, şapkalarda, keklerde ve evet, hatta ayda bile. Eğlenceli gerçek: Ay'a dikilen altı bayraktan beşi, şimdiye kadar tüm renklerini kaybetmiş olsalar da hala ayaktadır.

3. RBG, AOC ve Kamala

Üç harika kadın rol modeli. Alexandria Ocasio-Cortez (AOC olarak da bilinir) New York'tan Washington'da dalgalar (ve ulusal manşetler) yaratan birinci sınıf bir kongre üyesi, Ruth Bader Ginsburg (RBG olarak da bilinir) ise kıdemli bir Yüksek Mahkeme yargıcı ve feminist hareketin simgesidir. Kamala Harris Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısıdır ve Ocak 2021'de göreve başladığında ülke tarihindeki ilk kadın Başkan Yardımcısı olmuştur.

4. Churros

Tamam, tamam, aslında bir Amerikan icadı değil ama yine de ABD'nin dört bir yanındaki tatlı menülerinin vazgeçilmezi. Şeker ve/veya tarçın ve çikolata sosuna hafifçe batırılmış (tamam, tamamen boğulmuş) bu yumuşak, sıcak hamur çubuklarını icat eden ve/veya popüler hale getiren kişiye: TEŞEKKÜRLER.

5. Doğal parklar

Bu ülkenin genişliği, oldukça uzaklara seyahat etmeniz gerekse de, dünya üzerinde akla gelebilecek her türlü manzarayı burada bulabileceğiniz anlamına gelir: dünyaca ünlü Büyük Kanyon'dan Rockies'in karla kaplı dağlarına ve binlerce kilometrelik çarpıcı kıyı şeridine kadar. Bu doğa harikaları, gelecek nesiller için bozulmadan kalmalarını sağlamak amacıyla kurulan 58 milli parka bölünmüştür.

6. Starbucks

Cidden, onsuz nerede olurduk? İlk Starbucks 1971 yılında Seattle'da kapılarını halka açtı ve o zamandan beri dünyanın en sevilen kahve dükkanlarından biri haline geldi. Hatta fincan boyutları için kendi dilini bile icat etti ve tabii ki hepimiz bunu öğrendik. İki pompalı kafeinsiz venti latte isteyen var mı?

7. Broadway

New York'taki tiyatrolarla kaplı bu ikonik yol hala bir sahne gösterisini izlemek için dünyanın en iyi yerlerinden biri.

8. Hollywood, Los Angeles

Tüm film endüstrisi, sektörü bugün olduğu kadar başarılı kılan yetenek, teknoloji ve özel efektleri geliştirdiği için Hollywood'a teşekkür borçludur. Eşsiz yıldızları görmek, alışveriş yapmak ya da bir iki yeşil meyve suyu içmek için Hollywood'a gidin.

9. Kültürel çeşitlilik

Amerikalılar çeşitliliği kutlar ve kucaklar çünkü bu onların DNA'sında vardır: çoğu Amerikalı atalarının izini Avrupa, Afrika, Latin Amerika veya Asya'ya kadar sürebilir ve çoğu bu miras olmadan bugün oldukları ulus olamayacaklarının farkındadır.

10. Dev boy

Amerikan gıda endüstrisine sorarsanız, ister 64 onsluk gazlı içecekler olsun, ister 2 metrelik sandviç, 'çok büyük' diye bir şey Amerika'da yoktur. Eğer gerçekten çok ama çok açsanız bu harika bir şey.

11. Spor

Ulusal Futbol Ligi'nden (NFL) Major League Baseball'a (MLB) ve Ulusal Basketbol Birliği'nden (NBA) Ulusal Hokey Ligi'ne (NHL), Amerika profesyonel sporların evidir ve Amerikalıların takımlarını desteklemekten daha çok keyif aldıkları bir şey yoktur.

12. Efsane Kıyı Şeritleri

Onları anlata anlata bitiremiyoruz. Miami Beach'te gece boyunca parti yapmadan önce bronzlaşmak, Kaliforniya kıyılarında balinaları izlemek, Maine'de denize nazır taze ıstakoz ruloları yemek ve Hawaii'de dünyanın en iyi dalgalarından bazılarında sörf yapmak - Amerika'nın dünyanın en iyi sahil şeritlerinden bazılarına sahip olduğu inkar edilemez.

13. Festivaller

Nevada çölündeki Burning Man'in tuhaf yaratıcılığından Louisiana'nın Jazz Fest'inin caz kökenli kutlamalarına ve Coachella'nın güneşle ıslanan sahnelerine kadar Amerika'da herkes için bir festival var.

14. Amerikan Televizyonu

Saturday Night Live, Grey's Anatomy, The Simpsons, The Bachelor, Stranger Things, Orange is the New Black, Homeland, Breaking Bad, Parks & Recreation, FRIENDS.... TV zevkiniz ne olursa olsun, muhtemelen “son izlenenler” listenizde birden fazla Amerikan dizisi vardır.

15. Dost canlısı insanlar

Markette kuyrukta olmanız, kapılar kapanırken metroya atlamanız ya da köşedeki lokantada kahvaltılık kreplerinizden ilk ısırığınızı almanız fark etmez, %130 ihtimalle yakınınızdaki biri dostça sohbet etmeye hazırdır.

16. Fırsatlar

İster staj yapmak istiyor, ister iş arıyor ya da mükemmel bir üniversite bulmaya çalışıyor olun, Amerika'da çok sayıda kariyer ve eğitim fırsatı bulunmaktadır.

17. Amerikan müzik tarihi...

Ray Charles, Aretha Franklin, Nat King Cole, Michael Jackson, Louis Armstrong, Chuck Berry, Marvin Gaye, Prince, Stevie Wonder, Elvis Presley, Bob Dylan, Ella Fitzgerald, Billie Holiday - Amerikalı müzisyenler dünya için müziğin yaratılmasına, şekillendirilmesine ve yeniden tanımlanmasına yardımcı oldular.

18. ...ve şimdiki zaman

Bu müzisyenlerden biri şu anda Spotify çalma listenizde mutlaka vardır: Beyonce, Taylor Swift, Mariah Carey, Jay-Z, Alicia Keys, Kanye West, Eminem, Madonna, Nick Jonas (ve diğer kardeşler), John Legend, Kurt Cobain, Adam Levine, John Mayer, Pharrell Williams... *saymaktan nefes nefese kalır*

19. Disney

Florida'da bulunan muazzam tema parklarından, çocukluğumuzu tanımlayan sayılamayacak kadar çok ikonik filme kadar Disney, ilk uzun metrajlı filmi Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler'in 1937'de gösterime girmesinden bu yana çocuklara ve yetişkinlere mutluluk getirmiştir.

20. NASA

Uzay havalıdır. Bir roketin fırlatılışını izleyebilmek çok güzeldir. Ve astronotların eğitim gördüğü, dünyanın önde gelen astrofizikçilerinin ve havacılık mühendislerinin uzay araştırmalarını gerçek bir şey haline getirdiği Florida'daki NASA fırlatma tesisinin içini keşfedebilmek gerçekten çok ama çok güzel.

21. Bagellar

Amerika'nın bu dairesel karbonhidrat bombasına olan hayranlığı, gezegendeki en harika sandviçlerden ve tatlı ikramlardan bazılarının ortaya çıkmasına neden oldu. Kahvaltıda kızarmış kuru üzümlü ve tarçınlı simit alın, öğle yemeğinde somon ve krem peynirli simit yiyin ve ardından günü Instagram'a layık bir gökkuşağı simidi ile bitirin.

22. Kar Sporları

Amerika, Aspen, Breckenridge, Squaw Valley, Jackson Hole, Alta-Snowbird, Stevens Pass, Stowe ve daha birçok ünlü yer dahil olmak üzere dünyanın en iyi kayak noktalarından bazılarına ev sahipliği yapmaktadır. Aralarından seçim yapabileceğiniz bu kadar çok nokta varken, en sıkı toz tutkunları bile hepsinde kayamayacaktır.

23. Silikon Vadisi

San Francisco'nun güney kesiminde dünyanın önde gelen ve en büyük teknoloji ve inovasyon merkezlerinden biri yer almaktadır. Facebook, Apple, Google, Facebook, Tesla ve Visa'ya ev sahipliği yapan bu girişimci merkez, işbirliği yapmak ve yaratmak isteyen iş meraklısı zihinler için bulunulması gereken yerdir.

24. Fıstık ezmesi

Küçük bir çikolata-fıstık ezmesi ikramı için bir Reese's Peanut Butter Cup alın veya “daha sağlıklı” bir alternatif olan fıstık ezmeli ve reçelli sandviç (PBJ olarak da bilinir) yiyin.

25. Büyük Göller

Uçsuz bucaksız oldukları kadar harika da olan, ABD ve Kanada sınırındaki bu birbirine bağlı beş göl, dünyanın en büyük tatlı su kütlesini oluşturmakta ve tekne gezintisi, yüzme, kano ya da balıkçılık için sonsuz fırsatlar sunmaktadır.

26. Ranch sosu

Tam bir Amerikan icadı ve tartışmasız en lezzetli salata sosu (merhaba ayran ve otlar!). ABD'de o kadar popülerdir ki, mağazalarda ranch aromalı her türlü yiyeceği bulabilirsiniz - ve bunu asla tahmin edemezsiniz - ranch aromalı bir soda da dahil.

27. Bölgesel aksanlar

Amerikalılar, Mississippi ve Louisiana gibi eyaletlerdeki güney aksanından Teksas'taki Texas Twang'e ve Kaliforniya'da çok yaygın olan mutlu-şanslı aksan ve argoya kadar çeşitli bölgesel aksanlarıyla gurur duyarlar.

28. Meghan Markle

Amerika'nın İngiltere'ye hediyesi ve Prens William'ın üç küçük bebeğinden bu yana İngiliz Kraliyet ailesinin başına gelen tartışmasız en iyi şey.

29. Costco

Her şeyi toplu olarak (yani çok büyük miktarlarda) satın alabileceğiniz sadece üyelere özel bir alışveriş cenneti. Büyük Amerikan aileleri ve bir ya da iki ranch sos şişesiyle geçinemeyip sadece bir düzine (12 eder) ile hayatta kalabilen insanlar için bir nimet.

30. Balkabağı Baharatı

Balkabağı baharatlı latteler (PSL'ler) Instagram keşfetinizi doldurmaya başladığında şenlikli sonbahar mevsiminin üzerimizde olduğunu biliyorsunuz. Bu lezzeti dünya çapında popülerleştirdiği için Starbucks'a bir selam.

31. Balkabağı oymacılığı

Amerikalılar ve balkabağı arasında ne var? Turta ve içeceklerde lezzetli olmasının yanı sıra, bu sebze (teknik olarak bir meyve) Cadılar Bayramı'nda içinde bir mum bulunan bir jack o'lantern şeklinde oyulmuş harika görünüyor.

32. Beyonce & Jay-Z

Bu güçlü çift R&B'den hip hop'a, modadan modern sanata ve hatta sivil haklara kadar her şeye hükmediyor. Eğer Amerika'nın bir kral ve kraliçesi olsaydı, taçları bu ikili giyerdi.

33. Reality şovları

American Idol ve The Voice gibi yetenek programlarından The Bachelor ve Keeping Up with the Kardashians'a, Amerika bizi Reality TV'nin acımasız, komik ve abartılı dünyasıyla tanıştırdı. Teşekkürler... Sanırım.

34. Şükran Günü

Noel yeterince erken gelemez mi? Neyse ki sadece bir ay öncesinde Şükran Günü var! Şükran Günü, hediye alma baskısı olmadan en yakınlarınız ve sevdiklerinizle bir araya gelmek için bir fırsattır. Ayrıca yüzünüzü hindi (veya sahte et eşdeğeri), balkabağı turtası ve kızılcık sosuyla doldurmak için de harika bir fırsattır.

35. Kara Cuma alışverişi

Şükran Günü'nden sonraki gün, çevrimiçi ve çevrimdışı büyük indirimlerle yılın en büyük alışveriş günüdür. Her ne kadar online alışveriş sayesinde fırsatlar artık Cuma günüyle sınırlı kalmasa da (merhaba Siber Pazartesi!), bu gün hala birçok Amerikalının düşene kadar alışveriş yaptığı bir gün.

36. Barbekü

Her ne kadar ızgara kavramı Karayipler'de ortaya çıkmış olsa da, hamburgerler, soğuk içecekler ve tüm bunları paylaşacak bir ya da iki iyi arkadaşla arka bahçede barbekü yapmaktan daha Amerikan bir şey yoktur.

37. Target

Bir başka alışveriş kurumu ve Y kuşağının favorisi. Pinterest dostu, iyi seçilmiş ve hayal edebileceğiniz her alet, kıyafet, lamba veya duş perdesi ile dolu - ve daha fazlası.

38. Doğa

Çiftlikler, sıradağlar, tepeler, ovalar, çöller, göller ve akarsular - ABD'de gerçekten her şey var. ABD'nin sunduğu doğa harikalarını keşfetmek için bir ömür harcayabilir ve yine de sadece bir kısmını görmüş gibi hissedebilirsiniz.

39. Yol gezileri

Arkadaşlarınızla yollara düşüp ikinci el bir üstü açık arabada saçlarınızda rüzgarla arka yolları keşfetmekten daha Amerikan bir şey var mı?

40. 4 Temmuz ve havai fişekler

Peki, daha önce bahsettiğimiz barbekü? 4 Temmuz'da bir tane yapın, her şeyi kırmızı, beyaz ve mavi renklerle süsleyin ve iyi bir önlem için bir veya iki havai fişek atın.

41. Smithsonian Müzeleri

Dünyanın en büyük müze, eğitim ve kültür kompleksi, 19 müze ve bir Hayvanat Bahçesinden oluşuyor. Washington D.C.'de mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer ve insanlığa bir armağan.

42. Her şeyi arabayla gezin

Amerikalılar arabalarını severler - ve arabadan inmek zorunda kalmadan her şeyi yapmanın bir yolunu icat etmişlerdir. Vegas'ta arabaya servis yapan bir yerde evlenebilir, arabaya servis yapan Dunkin' Donuts'tan kilolarca çörek alabilir ve hatta market alışverişinizi bile arabanızın konforunda yapabilirsiniz. Sevilmeyecek ne var, değil mi?

43. Michelle Obama

Kenara çekil, Barack. Eski first lady, bugünlerde tartışmasız kocasından daha popüler ve çekici olduğu kadar ilişkilendirilebilir de.

44. Harlem, NYC'deki Amy Ruth's'ta Tavuk ve Waffle

Son derece lezzetli ve kalpleri ısıtan bir soul food klasiği olan 'Tavuk ve Waffle' için Amy Ruth's'a gidin. (Tavuğun aslında bir waffle ile yenebileceğini bilmiyor muydunuz? Artık biliyorsunuz).

45. Lise

Ponpon kızlar, futbol takımları, glee kulüpleri ve balo - Amerikan lise deneyimi benzersizdir ve birçok yönden Amerika'nın topluma ve birlikte bir şeyler yapmaya olan bağlılığının en iyi ifadesidir.

46. Ivy League üniversiteleri

Harvard genellikle dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında üst sıralarda yer alır ve bunun bir nedeni vardır. Buraya girmek oldukça zordur ve sadece harika bir eğitim değil, aynı zamanda bol miktarda prestij de sunar. Harvard'ın size göre olduğundan emin değil misiniz? ABD'de Princeton, Stanford, Yale, MIT ve Columbia gibi dünya standartlarında üniversiteler var - ve işte bunlardan birine nasıl girebileceğiniz.

47. Stand-up komedisi

ABD'de icat edilen ve Eddie Murphy, Jerry Seinfeld, Dave Chappelle, Sarah Silverman, Chris Rock ve Amy Schumer gibi ünlü komedyenler tarafından ustalaştırılan bir canlı komedi biçimi. Netflix Özel Programları şeklinde Netflix programcılığının temel dayanaklarından biri haline geldi ve diğerlerinin yanı sıra Zach Galifianakis, Robin Williams ve Jim Carrey'nin komedyen-aktör kariyerlerini başlattı.

48. Tex-Mex mutfağı

Aile yemeklerini dünyanın gelmiş geçmiş en iyi yemeklerinden bazılarına dönüştürdükleri için Teksaslı Meksikalı Amerikalılara teşekkür etmelisiniz. Nachos, burrito ve fajita - işte Tex-Mex budur ve çok lezzetlidir.

49. Klima

Tamam, evinizde ya da en azından yakınlarınızdaki mağazalarda veya ofislerde buna sahip olabilirsiniz, ancak ABD'de klima bir veridir. Evler, arabalar, ofisler, mağazalar, havaalanları, fark etmez; eğer dışarısı sıcaksa, Amerikalılar içerisinin güzel ve serin olduğundan emin olurlar.

50. Yemek teslimatı

Arabalı servisler kullanışlı olabilir, ancak pizzanızı bagajında taşıyarak Los Angeles sokaklarında hızla ilerleyen bir adam kolaylığı yepyeni bir seviyeye taşıyor. Çin, Meksika, pizza, hamburger ya da suşi - Amerika'da kapınıza teslim edilemeyecek hiçbir yiyecek türü yoktur.

ABD'de bizimle İngilizce ÖğreninKeşfet
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi