GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Amerikan İngilizcesi için hayatta kalma rehberi

Amerikan İngilizcesi için hayatta kalma rehberi

İngilizce öğreniyorsun. Harika!

Dünyada en çok konuşulan dil olarak, bu dili konuşabilen dünya çapındaki diğer 1,5 milyar insanla bağlantı kurabileceksiniz. Ama bir sorun var. Batı dünyasında yüzyıllardır bu kadar yaygın olarak kullanıldığı için, ülkeler arasında biraz farklı bir şekilde gelişmiştir. Örneğin İngiliz İngilizcesi, Amerika'daki İngilizceden çok farklıdır ve bu da dilin 'Amerikan İngilizcesi' olarak bilinen bir versiyonuyla sonuçlanır.

Amerikan İngilizcesi İngiliz İngilizcesinden çok farklı olmasa da, yazım gibi konularda bilmenizde fayda olan birkaç farklı kural vardır. İster Los Angeles'ta ister Londra'da yaşıyor ya da öğreniyor olun, işte her iki versiyonu da anlamak için hayatta kalma rehberimiz.

1. Doğru tarihi almak

Bu kuralı bilmek, sosyal takviminizi veya ders programınızı düzenlerken size çok zaman kazandırabilir. İngiliz İngilizcesinde (bundan sonra sadece 'İngilizce' diyeceğiz, tamam mı?) tarihler genellikle şu formatta yazılır: gün/ay/yıl. Yani, 05/10/20, 5 Ekim 2020 anlamına gelir.

Ancak, Amerika Birleşik Devletleri'ne geçtiğimizde tarihler farklı bir sırayla yazılır: ay/gün/yıl. Amerikan İngilizcesinde, 5 Ekim 2020'de bir konsere gidiyor olsaydınız, biletteki tarih 10/05/20 olarak yazılırdı.

2. Kaç tane 'l' var?

İngilizcede pek çok yaygın sözcükte 'l' gibi çift ünsüz vardır. Örneğin; travelled veya cancelled. Amerikan İngilizcesi çoğu zaman bu çift ünsüzleri düşürerek traveled ve canceled'e dönüştürür.

Yine de Amerikan İngilizcesinin çift l yazımını koruduğu birkaç durum vardır. Bu, vurgunun ilk hece olmayan bir heceye yerleştirildiği kelimelerde olur. Yani, controlled ve çift l'ye sahiptir, çünkü vurgu kontrollüdür. Diğer çift harfler için de benzer bir durum söz konusudur, örneğin çift t'yi taahhütte tutmak gibi.

3. Sesli harflerinize dikkat edin

Özellikle 'ou' seslerinin etrafına fazladan sesli harf eklemek veya çıkarmak, hataların yapılabileceği yaygın bir yerdir. Genel bir kural olarak, İngilizcede 'ou' kullanılan yerlerde, Amerikan İngilizcesi 'u' ile uğraşmaz ve sadece 'o' kullanır.

En yaygın örneklerden bazıları İngilizce color, favourite ve behaviour sözcükleridir; bu sözcükler Amerikanlaştırıldığında color, behavior ve favorite sözcüklerine dönüşür (yoksa Amerikanlaştırılmış mıdır?).

4. S mi Z mi?

İşte sık sık karışıklığa yol açan bir başka yazım farkı. Amerikan İngilizcesi geliştikçe, İngilizce kelimelerin sonundaki 's'lerin çoğunu 'z'lerle değiştirmiştir. Sesleri aynı olsa da yazılışları farklıdır. Örneğin, İngilizcede organize olabilirsiniz, ancak Amerikan İngilizcesinde organize olursunuz. Aynı şey realise (fark etmek), cosy (rahat) ve apologise (özür dilemek) için de geçerlidir.

5. Burası ısınıyor mu?

Birleşik Krallık'ta sıcaklık, santigrat derece cinsinden ölçülür. Bu ölçekte suyun donduğu yer (0°C) ile suyun kaynadığı yer (100°C) arasında 100 nokta veya derece işaretlenmiştir. Dolayısıyla, Birleşik Krallık'ta sıcak bir yaz gününde hava tahmini 25°C olabilir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde sıcaklık, suyun donma noktasının 32°F ve kaynama noktasının 212°F olduğu Fahrenheit ölçeğinde ölçülür. Dolayısıyla, birisi '25 derece'den bahsederken Celsius mu yoksa Fahrenheit mı kullandığını bilmek çok önemlidir, çünkü bu sıcak bir gün ya da çok soğuk bir gün anlamına gelebilir!

6. Birimler hakkında konuşalım

Avrupa'daki çoğu ülke mesafe ve ağırlık gibi şeyleri ölçmek için metrik sistemi kullanır; mesafe için santimetre, metre ve kilometre, ağırlık için gram ve kilogram. Amerika Birleşik Devletleri ise hala Britanya İmparatorluğu tarafından oluşturulan emperyal sistemi kullanmaktadır; mesafe inç, feet ve mil cinsinden ölçülürken, ağırlık pound ve ons cinsinden ölçülmektedir.

Tipik olarak bazı Metrik ve bazı İmparatorluk ölçülerini kullanan Birleşik Krallık'ta işler biraz daha karmaşıktır. Örneğin, İngiliz İngilizcesi konuşan biriyle sohbet ediyorsanız, kısa mesafeler genellikle metre cinsinden tanımlanır, ancak daha sonra şehirler arası yolculuklar gibi uzun mesafeli ölçümler için mil (kilometre yerine) kullanılır.

7. 't'lerinizi telaffuz etmek

Birleşik Krallık'ta ve Amerika Birleşik Devletleri'nde birçok bölgesel aksan vardır, bu da birçok şey için 'doğru' bir telaffuz tanımlamayı zorlaştırır. Bununla birlikte, hatırlanması yararlı olan bir kural, İngilizce konuşanların genellikle kelimelerin ortasındaki ve sonundaki 't' harfini telaffuz ederken, birçok Amerikan İngilizcesi konuşan kişinin bunu yumuşatacağıdır.

Amerikan İngilizcesinde, 'twenty' gibi kelimeler daha çok 'twenny' gibi duyulur ve 'party' 'pardy' ye doğru kayabilir. İngilizcede daha belirgin olan 't' harfi water, little ve better gibi sözcüklerde de çok daha nettir. Buna alışmanıza yardımcı olması için, bir dahaki sefere Amerikan veya İngiliz televizyonu izlediğinizde veya Amerikan veya İngiliz aksanlı bir podcast dinlediğinizde buna dikkat edin.

8. Birkaç tuhaflık daha

Bazen, İngilizcenin iki versiyonunda aynı şey için farklı isimler kullanılır. Örneğin, İngilizcede üniversitede okurken bir "flat" kiralayabilirsiniz, Amerikan İngilizcesinde ise üniversitede okurken bir "apartment" kiralarsınız. Ya da belki dün gece İngiltere'de "holiday"e gittiğinizi hayal ederken, Amerika Birleşik Devletleri'nde "vacation"a gittiğinizi hayal etmişsinizdir.

9. Düşünün: Kiminle konuşuyorsunuz?

İngilizcenin her iki versiyonu da yaygın olarak kabul gördüğünden, bu kuralların çoğu doğru ve yanlışla ilgili değildir. Daha önemli olan, yazdıklarınızı kimin okuduğunu bilmektir. Tipik olarak, Amerikan İngilizcesi çoğunlukla Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanılır ve dünyanın başka yerlerinde İngilizce konuşanlar genellikle İngiliz İngilizcesi kurallarını takip eder.

İngiltere'deki bir arkadaşınıza WhatsApp 'tan mı yazıyorsunuz ya da Avrupa'da İngilizce konuşan bir meslektaşınıza e-posta mı gönderiyorsunuz? Ya da Amerika Birleşik Devletleri'nde üniversite başvurusu mu yapıyorsunuz? Hedef kitlenizi düşünün ve yazınızı buna göre ayarlayın!

Yurtdışında yeni bir dil öğreninKeşfedin
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dakikalar içinde İngilizcenizi test edin

Detaylı bilgi