GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Bilmeniz gereken 10 İngiliz lehçesi

Bilmeniz gereken 10 İngiliz lehçesi

Birleşik Krallık'ta İngilizce öğreniyorsanız, eve Kraliçe'den İngilizce dersi almışsınız gibi mükemmel bir İngiliz aksanıyla döneceğinizi düşünebilirsiniz.

Gerçekte, Birleşik Krallık'ta birbirinden tamamen farklı sesler çıkaran ve çoğu durumda farklı yazım ve kelime yapısı yaygın olarak kullanılan yaklaşık 40 farklı lehçe var. Aslında, her ilçede hemen hemen bir ağız vardır.

İşte bilmeniz gereken 10 İngiliz lehçesi:

1. İskoç

Kuzeyden başlayalım, bu aksan evrensel olarak cam gibi gölleri (lochlar), karlı dağları, tartanı ve de 'shortbread'i simgeler. Şu anda bildiğimiz İskoç aksanı 1700'lü yılların sonlarına doğru gelişmiştir, ancak bundan önce de farklı şekillerde var olmuştur.

İskoçya'nın belirli bölgelerinde konuşulan (ve hala bazen konuşulan) Gal dilinin yanı sıra Viking istilacıların İskandinav dillerinden de büyük ölçüde etkilenmiştir. İskoçlar İskoçya'yı Standart İngilizcedeki gibi 'SKOTT-lund' yerine 'SKORT-lond' olarak söylerler.

İskoç aksanını duymak için Edinburgh ve Glasgow gibi şehirlere bir gezi yapabilirsiniz!

2. Geordie

Newcastle'lılar, İngiltere'deki en güçlü ve en belirgin aksanlardan biri olan Geordie adlı bir lehçede konuşurlar.

Geordie, Standart İngilizcenin tüm kurallarını değiştirir, bu yüzden hiçbir şey olmasını beklediğiniz gibi telaffuz edilmez: düğme kelimesi BUH-tun yerine BOT-tdan olarak telaffuz edilir, U harfinde bir 'ooh' sesi ve yuvarlanmış bir T ile. Evet, en iyisi Youtube'a bakmak.

3. Scouse

Liverpoollulara Scousers veya Liverpudlians denir ve Geordie gibi çok güçlü ve anında tanınabilir olan lehçelerine ise Scouse denir.

Liverpudlelılar "what's that?" yerine "woss dtha?" derler ve kelimelerdeki A ve Y harflerine çok fazla vurgu yaparlar. Ayrıca R'lerini yuvarlayarak L mi yoksa R mi dediklerini anlamayı zorlaştırırlar.

Scouse dilini öğrenmek için ziyaret edebileceğiniz yerler arasında Liverpool ve yakındaki Manchester bulunmaktadır.

4. Yorkshire

İngiltere'nin en büyük eyaletlerinden biri olan Yorkshire'ın kendine özgü bir aksanı vardır ve en büyük telaffuz farklılıklarından biri U harfindedir; bu harf uh yerine ooo olarak söylenir - yani cut coht, blood ise blohd olarak telaffuz edilir.

Görünüşe göre Birleşik Krallık'taki diğer insanlar tarafından en güzel ve en güvenilir lehçelerden biri olarak görülüyor, ancak şahsen ben hiç güvenilir bir Yorkshire insanıyla tanışmadım (sadece şaka yapıyorum, çok sevimliler).

Yorkshire lehçesini York, Leeds ve Sheffield gibi şehirlerde duyabilirsiniz.

5. Galler

Birleşik Krallık içindeki farklı bir ülke olan Galler yarım milyon kişi tarafından konuşulan kendine has bir kültüre ve dile sahip. Gallercede, bir Galler köyünün adı olan ve dünyanın en uzun ikinci yer adı olan Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogoch gibi zekice uzun ve karmaşık kelimeler vardır.

Gallerliler İngilizce konuştuklarında aksanları hemen fark edilir - 'Wales' gibi kelimeleri WAY-ells şeklinde telaffuz eden İngilizlerin aksine WEE-alss şeklinde telaffuz ederler.

Cardiff'i veya Bristol gibi Galler'e yakın şehirleri ziyaret ederseniz Galler lehçesini kendiniz de fark edebilirsiniz.

6. Brummie

Muhtemelen listemizdeki en şirin isim olan bu aksan aslında Birleşik Krallık'ta en çok alay edilen aksanlardan biridir ki bu oldukça manidar, çünkü Essex'ten gelen insanların kendilerini konuşurken hiç duymadıkları açıktır.

Bu isim, insanların bu lehçeyi konuştuğu büyük Birmingham şehrinin tarihsel alternatif isimleri olan Brummagem ve Bromwichham'dan türetilmiştir.

Brummie aksanına sahip insanlar 'hello' kelimesini HEH-low yerine heh-LOUW olarak söylerler, ancak şehir genelinde aksanın birçok varyasyonu vardır (İngiltere'nin en büyük ikincişehridir).

7. West Country

West Country, Gloucestershire, Dorset, Somerset, Devon ve Cornwall ilçelerini kapsar ve lehçe, kökleri Cermen dillerine dayanan eski İngiliz dili Anglo-Sakson'a en yakın lehçedir - bu nedenle, gerçek West Country konuşmacıları I am yerine I be ve You are yerine Thou bist derler, bu da modern Almancadaki Ich bin (Ben) ve Du bist (Sen) kelimelerine çok yakındır. Ne kadar tuhaf!

Aksanın geri kalanı rhotiktir (R harfinin yumuşak ve yuvarlanmış olduğu yer), bu yüzden aslında biraz Amerikan İngilizcesine benziyor, ancak West Country sakinleri bunu kabul etmeyecektir.

Aksanı iş başında duymak istiyorsanız, Bristol veya Bournemouth gibi büyük West Country şehirlerinden birine gidin.

8. R.P.

Home Counties bölgesinin (Berkshire, Buckinghamshire, Hertfordshire, Kent, Surrey ve Sussex ilçeleri) aksanı olan Received Pronunciation (R.P.), Standard English ve Queen's English olarak da bilinir.

Temelde vurgulanmış sesli harflerle 'düz' bir aksandır. A ("car" kelimesinde olduğu gibi ah olarak) ve O ("snow" kelimesinde olduğu gibi ohw olarak) telaffuz edilir. Ancak İngilizceyi ilk kez öğreniyorsanız zor bulacağınız farklı kelimeler arasında genellikle farklı telaffuzlar vardır: "cough" ve "dough" gibi kelimeler neredeyse aynı yazılır ancak farklı şekillerde söylenir.

R.P.'yi Oxford, Cambridge, Eastbourne ve Brighton gibi şehirlerde bulabilirsiniz.

9. Essex

Bu ilçenin lehçesi o kadar farklıdır ki, birinin Essex'ten gelip gelmediğini hemen anlayabilirsiniz. No gibi kelimeleri NA-hw olarak telaffuz ederler ve think gibi kelimelerden th sesini çıkarırlar, bunun yerine fink derler.

Ayrıca “Let’s go (to the) shops" gibi ifadelerde to ve the kelimelerini düşürmek de yaygın hale gelmiştir. Bu aksan, Essex'ten insanların rol aldığı reality şovlar sayesinde epey ünlenmiştir.

Essex'e günübirlik bir gezi yapmak ve aksanı keşfetmek için Londra'ya gidebilirsiniz.

10. Cockney

Belki de R.P. dışındaki en ünlü İngiliz aksanı Cockney'dir. Londra'nın Doğu Yakası'ndaki yoksul işçi sınıfının lehçesi olarak gelişmiştir ve hala 'gerçek' Doğu Londra mirasının bir işareti olarak kabul edilmektedir.

Essex aksanı gibi, Cockney de th sesini f ile değiştirir, head gibi kelimelerin önündeki h'yi düşürür ve A ve E gibi sesli harfleri uzatır.

Bununla birlikte, büyük ihtimalle Cockney en çok kafiyeli argosu ile ünlüdür; burada insanlar kelimeleri, kendisiyle kafiyeli olan ilgisiz bir ifadenin kısaltması olan başka bir kelimeyle değiştirirler: telefon yerine 'dog and bone' demek gibi. Tuhaf, biliyorum.

EF ile Birleşik Krallık'ta İngilizce öğreninKeşfet
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

50'den fazla şehirde 10 dilden birini öğrenin

Detaylı bilgi