GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Büyük şehirlerden kolayca ulaşabileceğiniz 5 muhteşem doğa harikası

Büyük şehirlerden kolayca ulaşabileceğiniz 5 muhteşem doğa harikası

Dışarıda vakit geçirmek ve doğayı takdir etmek ruha iyi gelir. Araştırmalar, doğayla bağ kurmanın ruh sağlığınızı ve refahınızı ciddi şekilde artırabileceğini göstermiştir. İngiltere gibi bazı ülkelerde, doktorlar anksiyete ve depresyona yardımcı olmak için doğada zaman geçirmeyi bile reçete ediyor.

Eğer bir şehirde yaşıyor ya da okuyorsanız, kuş seslerini dinlemek ya da arkadaşlarınızla çimlerde dinlenmek için yerel parkınıza gidebilirsiniz. Ancak, seyahat kaşıntınızı da gidermek istiyorsanız, en heyecan verici küresel şehirlerden bazılarından dünyanın en güzel vahşi yerlerinden bazılarını deneyimleyebilirsiniz. İşte bazı inanılmaz doğa harikalarına çok yakın olan en iyi beş kentsel seyahat destinasyonumuz.

1. Masa Dağı: Cape Town

Hareketli Cape Town'ın 1.086 metre yukarısında yer alan düz tepeli Masa Dağı, sivri tepesi kesilmiş gibi görünmesiyle ünlüdür. Muhteşem yürüyüş rotaları ve şehrin ve sahilin şaşırtıcı panoramik manzaralarını sunan Masa Dağı, Güney Afrika'da en çok ziyaret edilen milli parktır. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan bu park, pek çok hayvana ve birçoğu dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmayan sekiz binden fazla farklı bitki türüne ev sahipliği yaptığı için biyolojik çeşitlilik açısından da önemlidir.

Nasıl giderim? Masa Dağı'na, hemen dibinde yer alan Cape Town'dan ulaşmak kolaydır. Zirveye ulaşmak için birkaç yürüyüş rotası vardır; dik ama doğrudan Platteklip Gorge rotası (2 km) iki saat kadar sürer. Alternatif olarak, şehirden bir teleferik sizi sadece sekiz dakika içinde yukarı çıkarabilir.

2. Niagara Şelalesi: Toronto

Kanada-ABD sınırında yer alan, gerçekten destansı Niagara Şelaleleri pek çok gezginin ölmeden önce yapılacaklar listesinde yer almaktadır. Toronto yaklaşık 70 kilometre kuzeydedir ve günübirlik bir gezi için iyi bir konumdadır. Niagara Şelaleleri aslında, üzerinden her saniye 700.000 galondan fazla suyun çağladığı üç büyük şelaleden oluşmaktadır. Kanada tarafından ziyaret edildiğinde, yürüyüş yolları ve izleme alanları, üçünün en büyüğü (ve tartışmasız en etkileyicisi) olan Horseshoe Şelaleleri'ne bakmaktadır.

Nasıl giderim? Toronto'nun merkezinden 130 kilometrelik yolculuk yaklaşık bir buçuk saat sürmektedir. Sizi oraya götürmek ve geri getirmek için çeşitli servisler, turlar ve halk otobüsü seçenekleri mevcuttur.

3. Muir Ormanları: San Francisco

Kaliforniya, dünyanın en ikonik antik sekoya ormanlarından bazılarına ev sahipliği yapmaktadır ve Muir Woods Ulusal Anıtı'ndaki kıyı sekoya ormanı, San Francisco yerlilerinin ve ziyaretçilerinin favorisidir. Bazen doğanın katedrali olarak tanımlanan bu son derece etkileyici ağaçların boyu 250 metreye kadar çıkmakta ve yaşları 400 ila 800 arasında değişmektedir. Burada 30 dakikalık kısa döngülerden gün boyu süren maceralara kadar çeşitli yürüyüş parkurlarını keşfedebilirsiniz. Kesin olan bir şey var; 11x büyük büyükanne ve büyükbabanızdan daha yaşlı bir ağacın dibinde durup yukarı baktığınızda, bu inanılmaz ormanların sizi küçük hissettireceği garanti.

Nasıl giderim? Muir Woods, San Francisco'ya karayoluyla sadece 27 kilometre uzaklıktadır. Arabayla 40 dakika (ikonik Golden Gate Köprüsü'nden geçerek!) ya da sizi şehirden oraya götürecek çeşitli turlar ve otobüsler var.

4. Hanauma Körfezi: Honolulu

Her adanın en az bir engebeli volkan tarafından şekillendirildiği ve her kıyı şeridinin davetkâr kumlu koylardan oluşan sonsuz bir zincir gibi göründüğü Hawaii'de kendinizi güzel bir doğal ortamda bulmanız hiç de zor değildir. Başkent Honolulu'da yaşıyor olsanız bile, şnorkelcilerin cenneti sadece kısa bir sürüş mesafesindedir. Bir zamanlar volkanik bir krater olan Hanauma Körfezi, kristal berraklığında suları ve geniş bir koruma altındaki mercan resifi sistemiyle övünen hilal şeklinde sığ bir koydur. Resiflere plajdan erişim kolaydır ve 300'den fazla farklı balık türüne ev sahipliği yapmaktadır.

Nasıl giderim? Honolulu'dan arabayla yaklaşık 25 dakika veya halk otobüsüyle 40 dakika uzaklıktadır. Deniz yaşamını korumak için ziyaretçi sayısı sınırlıdır, bu nedenle seyahatinizi bir veya iki gün önceden rezerve etmeniz tavsiye edilir.

5. Mavi Dağlar Ulusal Parkı: Sidney

Sidney plajlarıyla seviliyor olabilir, ancak şehrin batısına sadece birkaç saat uzaklıktaki dramatik Mavi Dağlar tamamen farklı bir Avustralya doğa deneyimi sunmaktadır. Burada, Dünya Mirası listesindeki manzaraya altın kumtaşı kayalardan oluşan yüksek yığınlar hakimdir. Okaliptüs ağaçlarından havaya salınan yağlar güneş ışığıyla etkileşime girerek dağlara mavimsi bir pus verir. Sarp kayalıklar antik bitki örtüsüne bakarken, yemyeşil vadiler gölgeli yürüyüş rotaları, gizli şelaleler ve vahşi yüzme noktaları sunar. Eğer şehir hayatından uzaklaşmak istiyorsanız, Mavi Dağlar'dan başka bir yere bakmanıza gerek yok.

Nasıl giderim? Milli parktaki Katoomba, Sidney'den trenle iki saat ya da arabayla bir buçuk saat uzaklıktadır. Mavi Dağlar'da birçok farklı bölge, köy, yürüyüş rotası ve turistik yer bulunmaktadır, bu nedenle gitmeden önce araştırma yapın.

Dünyayı keşfetmeye başlayınKeşfedin
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

50'den fazla şehirde 10 dilden birini öğrenin

Detaylı bilgi