GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Dil becerilerinize yatırım yapmak neden kariyeriniz için yapabileceğiniz en iyi şeydir?

Dil becerilerinize yatırım yapmak neden kariyeriniz için yapabileceğiniz en iyi şeydir?

İkinci bir dili akıcı bir şekilde konuşmanın kariyerinizde ilerlemenize yardımcı olabileceği bir sır değil. Küresel ortak dil olan İngilizceye veya başka bir dile hakim olmak için çaba sarf etmek, alt kademeden yöneticiliğe ve hatta yönetici seviyesine sıçramak için ihtiyacınız olan sıçrama taşı olabilir.

İletişim için yeni kapılar açar

İki veya çok dilli olmanın kariyerinizi geliştirmesinin en önemli yollarından biri, uluslararası alanda iş yapma veya iş bulma şansınızı anında artırmaktır.

Dil becerileri kelimenin tam anlamıyla yeni fırsatlar için kapılar açar. Daha fazla dil konuşmak, küresel pazarı daha iyi anlamanıza ve uluslararası müşterilerin, tedarikçilerin ve ortakların istek ve ihtiyaçlarını anlamanıza yardımcı olur. Doğrudan iletişim kurabilmek, potansiyel olarak maliyetli yanlış anlamaları önler ve doğruluğu artırır; ayrıca çeviri maliyetlerinden de tasarruf sağlar.

Ulusal düzeyde yapılan çalışmalar, işgücünün yüksek bir oranının ikinci bir dil konuştuğu ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hasılalarının (GSYİH) daha yüksek bir oranını uluslararası ticaretten elde ettiklerini göstermiştir. Bu durum özellikle İsviçre için geçerlidir: ülkenin çok dilli yapısının bir sonucu olarak - Almanca, Fransızca ve İtalyanca resmi dillerdir ve yaygın olarak konuşulmaktadır - çok dilliliğin şu anda ülkenin GSYİH'sinin %10'una karşılık geldiği tahmin edilmektedir.

Genç yaşta dil öğrenimini teşvik etmeyen tek dilli ülkeler - örneğin İngiltere - anadili İngilizce avantajına rağmen uluslararası fırsatları kaçırabilir ve potansiyel kazançlarını kaybedebilir. Birleşik Krallık'ta yapılan bir araştırma, İngiltere'nin yabancı dil becerilerindeki eksikliğin ekonomisine yılda 48 milyar sterline (80 milyar dolar) mal olduğunu öne sürüyor.

Kazanç potansiyelinizi artırır

İşletmeler, iki veya çok dilli çalışanlar ile uluslararası pazarlarda büyüme arasındaki ilişkiyi gördüklerinden, güçlü dil becerilerine sahip personel edinmek için yatırım yapmaya isteklidirler.

ABD'de yapılan bir araştırma, iki dil bilen çalışanların tek dil bilenlere kıyasla yılda 3.000 dolara kadar daha fazla kazandığını tahmin etmektedir. ABD' de yapılan ikinci bir araştırma, Almanca öğrenmenin ABD'de geliri %3,8'e kadar artırabileceğine dair bulgular yayınladı; zira az konuşulmasına rağmen Almanya, Avrupa pazarlarında kilit bir oyuncu.

Bununla da kalmıyor; İngiltere'de yabancı diller konusunda uzmanlaşmış bir işe alım ajansı olan Euro London, iki dilli olmanın maaşınızı %15'e kadar artırabileceğini tahmin ediyor.

Sizi daha etkili bir iletişimci yapar

İki veya çok dilli olmak sizi diğerlerinden ayırır. Dil becerileri, rekabetçi bir iş kurmak isteyen işverenler tarafından imrenilerek karşılanır ve kariyerinizde bir sonraki adım için mülakat yaparken aranır.

İkinci dili akıcı bir şekilde konuşmak, büyük bir uluslararası firmada saygın bir iş bulmanıza yardımcı olabilir. ABD'de yapılan araştırmalar, iki dil bilen çalışanlara yönelik talebin son beş yılda iki kattan fazla arttığını ve ABD'deki işletmelerin yaklaşık %40'ının iki dil bilen personel istihdam etmeyi planladığını ortaya koymuştur. Mülakatı yapanlar eşit niteliklere sahip adaylarla karşı karşıya kaldıklarında, iki dil bilen adayı işe almaya daha fazla ilgi göstermektedirler.

Her şey etkili iletişime bağlı. İkinci bir dilde yeterlilik, ağ kurmayı daha etkili hale getirir, fırsatlardan en iyi şekilde yararlanmanıza ve hem kendiniz hem de işletmeniz için potansiyel olarak karlı konuşmalar başlatmanıza olanak tanır.

Ve bu sadece anlık sonuçlarla da ilgili değildir; molalar sırasında ev sahibi ülkenin ana dilinde sohbet edebilmek saygılı bir davranış olarak görülür ve daha iyi uzun vadeli ilişkiler kurulmasına yardımcı olur.

Dahası, birden fazla dil konuşmanın açık fikirlilik, empati ve yaratıcılık gibi becerileri artırdığı gösterilmiştir: tüm bunlar, seviyeniz ne olursa olsun kariyer başarısı ve ilerlemesi için önemlidir.

Sizi daha iyi bir lider yapar

Bu beceriler, yönetim seviyesindeki rollere ilerlerken daha da önemli hale gelir. Yıllık EF İngilizce Yeterlilik Endeksi, daha iyi İngilizce becerilerine sahip çalışanların daha sık terfi ettiğini göstermiştir.

Yeni bir dilde ustalaşırken kültürü anlamanın bir unsuru gereklidir, bu nedenle birden fazla dil bilen yöneticiler genellikle iş arkadaşlarıyla daha fazla ilişki kurabilir ve daha etkili iletişim kurabilir - farklı kültürlerden ve geçmişlerden gelen çalışanları yönetirken temel bir beceri.

Yönetim kademelerinde yükseldikçe, iletişim becerilerinin önemi daha da belirgin hale gelmektedir. İlginç bir şekilde, yöneticiler yönetim seviyesindeki çalışanlardan daha kötü İngilizce konuşma eğilimindedir; bu nedenle İngilizce becerilerini geliştirmek, kendilerinden daha iyi İngilizce konuşabilen insanlardan oluşan bir ekibi yöneten biri için özellikle önemli olacaktır.

Sizi geleceğe hazırlar

EF EPI raporunun da gösterdiği gibi, yüksek düzeyde İngilizce yeterliliği daha yüksek GSYH, daha yüksek ortalama gelir ve ulusal düzeyde inovasyon ile ilişkilidir. Gerçekten de, daha güçlü dil becerilerine sahip ülkeler - özellikle de İngilizce - daha güçlü ve küresel olarak daha bağlantılıdır.

Ancak bu durum bireysel düzeyde de geçerlidir: işin geleceği sadece uluslararası olmakla kalmayıp, aynı zamanda güçlü iletişim becerileriyle birleşen güçlü dil becerileri ve kültürel farklılıklar arasında nasıl köprü kurulacağına dair bir anlayış, robotların ve yapay zekanın ezbere dayalı görevleri ve insan bağlantısı, yaratıcılık ve anlayış gerektirmeyen her şeyi devraldığı bir dünyada daha da önemli hale gelecektir.

Yurtdışında dil eğitimi alarak kendinize yatırım yapınDaha fazla bilgi edinin
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dakikalar içinde İngilizcenizi test edin

Detaylı bilgi