GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
MenuÜcretsiz Katalog

Dil becerilerinizi CV'nizde nasıl sunabilirsiniz?

Dil becerilerinizi CV'nizde nasıl sunabilirsiniz?

Dil becerilerinin, özellikle de İngilizce dil becerilerinin kariyeriniz için önemli olduğunu biliyorsunuz ve akıcılığınızı geliştirmek için yatırım yaptınız. Peki dil becerilerinizi CV'nizde sunmanın en iyi yolu nedir?

Sertifikalandırma neden önemlidir?

Anlamanız gereken ilk şey, dil becerilerinizi standartlaştırılmış bir testle belgelemenin önemidir. Dünya daha dijital hale geldikçe, iş başvuru süreci de bunu takip etti. Bu durum iş başvurusu yapmayı çok daha kolay hale getirdi, ancak aynı zamanda işe alım yöneticilerinin CV'ler içinde boğulduğu anlamına da geliyor. Becerilerinizi belgelendirmek, aksi takdirde sizi “hayır” yığınına düşürebilecek dil seviyenizle ilgili şüpheleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Sertifikasyon sizi diğer adaylar arasında öne çıkarır ve CV'nizin görünürlüğünü artırır. LinkedIn, profilinize sertifikalı beceriler eklemenin görüntülenme oranını %600'e kadar artırdığını ortaya koymuştur.

Bir dil sertifikası seçmek

Dil sertifikasyonu için standartlaştırılmış bir test seçmek, dile bağlı olarak zor olabilir, çünkü çok sayıda test mevcut olabilir. Özgeçmişiniz için göz önünde bulundurmanız gereken en önemli şey, testin akademik açıdan ne kadar titiz olduğudur. Düşük kaliteli bir test becerilerinizi doğru bir şekilde değerlendirmeyecek ve CV'nize koymanız sizi ciddi bir aday gibi göstermeyecektir. Bu nedenle, uluslararası kuruluşlar tarafından dil değerlendirme uzmanları kullanılarak geliştirilen testlere bağlı kalmak mantıklıdır.

Bir diğer önemli husus da elbette pratiktir: maliyet ve kolaylık. Ciddi sertifikalı testlerin çoğu, test oturumu başına 200 USD'den fazlasına mal olur ve yalnızca belirli tarihlerde alınabilir. Bunun bir istisnası, diğer önemli testlerle aynı yüksek standartlarda geliştirilmiş, ücretsiz bir online İngilizce testi olan EFSET 'tir.

Sertifikalı dil becerilerinizi CV'nize eklemek

Dil becerilerinizi belgelendirdikten sonra, puanınızı anlaşılması kolay bir formatta sunmak istersiniz. İşverenlerin her bir sınavın puanlama sistemine aşina olmaması ihtimaline karşı sınav adını, puanınızı ve bir seviye tanımlayıcısını (ör. Orta seviye) eklemenizi öneririm. Bu, becerilerinizi belgelendirdiğinizi açıkça ortaya koyar ve bir işverenin sonuçlarınızı anlamasını kolaylaştırır.

Bu tavsiyeye uyarak, CV'nizin dil becerileri bölümü aşağıdaki gibi görünebilir:

* Fransızca: DELF B2 (Bağımsız kullanıcı)

* İngilizce: EFSET 60 (Üst Orta Düzey)

* Japonca: JLPT N4 (temel Japonca anlama becerisi)

Ya sertifikanız yoksa?

Kendinizi hala dil sertifikanızın olmadığı bir durumda bulabilirsiniz. Bu durum özellikle ücretsiz, yüksek kaliteli bir sınavın bulunmadığı İngilizce dışındaki diller için geçerlidir. Bu durumda en iyi seçeneğiniz, devlet kurumları tarafından geliştirilen derecelendirme ölçeklerinden birine başvurmak ve kendi kendinize bir değerlendirme yapmaktır. Avrupa'da standart derecelendirme ölçeği CEFR olarak adlandırılır ve ABD'de iki standart vardır: ACTFL ve ILR. Çoğu dilde standart notlandırma ölçekleri ve öz-değerlendirme araçları bulabilirsiniz, bunlar genellikle yapılabilirlik ifadeleri listesi olarak sunulur.

Konuştuğunuz her dilde seviyenizi belirlemek için öz değerlendirme araçlarını kullanın. Bir seviye tanımlayıcısı da eklediğinizden emin olun. Örneğin:

* Almanca: CEFR B2 (Üst Orta)

Bu derecelendirme ölçekleri işverenler arasında yaygın olarak bilinmese ve öz değerlendirme standart bir test kadar etkileyici olmasa da, “akıcı” veya “konuşma” gibi genel bir seviye tanımlayıcı kullanmaktan daha ciddi görünecektir.

Diğer ilgili dil deneyimlerini dahil etmek

Yabancı dilde çalışma veya eğitim konusunda önemli bir deneyiminiz varsa, CV'nize sertifikanıza ek olarak bunu da ekleyin. Örneğin:

* 5 yıl İngilizce konuşan müşterilerle çalışma deneyimi

* Japonya'da 1 yıllık lise eğitimi

Bir dili bağlam içinde başarıyla kullandığınızı kanıtlamak, gelecekteki bir işveren için her zaman etkileyicidir.

CV'nizde dil becerilerine ne zaman yer vermemelisiniz?

Dil becerilerinizi CV'nizden çıkarmanın mantıklı olabileceği zamanlar vardır.

Başlangıç Seviyesi: Genellikle başlangıç seviyesindeyken dil becerilerinizi eklemek mantıklı değildir. Bu dillerde etkili bir şekilde çalışamayacaksınız ve CV'nizde yer almaları sizi daha az ciddi gösterecektir. Bunun istisnası, birçok dil öğrenmeye kişisel ilginizin olması ve bunu CV'nizin “Dil becerileri” bölümü yerine “Hobiler” veya “Kişisel İlgi Alanları” bölümüne eklemenizdir.

Çok Kıdemli Pozisyonlar: Uluslararası kuruluşlarda en yüksek kıdem seviyelerinde, yetkin İngilizce varsayılır. Bu durumda, İngilizce becerilerinizi CV'nize yazmak gereksizdir.

Dürüst olun

CV'nizi yazarken en iyi yönünüzü göstermeniz ve başarılarınızı sunmaktan korkmamanız önemlidir. Bu nedenle, insanlar bazen becerilerini abartma eğiliminde olabilirler. Ancak, dil becerileriniz konusunda dürüst olmamak profesyonel bağlamda size her zaman zarar verecektir. Yanlış bir iddia kullanarak bir mülakata girseniz bile, işe alım müdürü bunu mülakatta öğrenecek ya da yeni işinizin ilk gününde öğreneceksiniz ve daha sonra işi tutmanız pek olası olmayacaktır.

Dil becerilerinizin yeterince iyi olmadığından endişeleniyorsanız, biraz dil eğitimine yatırım yapın veya internette bulunan birçok ücretsiz kaynaktan bazılarını deneyin. Bir mülakatta, işverene devam eden eğitiminizden bahsedebilirsiniz - işverenler genellikle becerilerini geliştirmek için aktif çaba gösteren adaylardan etkilenirler.

İngilizce becerilerinizi sertifikalandırınTest
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dakikalar içinde İngilizcenizi test edin

Detaylı bilgi