GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Dünyanın Dört Bir Yanından 8 Benzersiz Doğum Günü Geleneği

Dünyanın Dört Bir Yanından 8 Benzersiz Doğum Günü Geleneği

Dünyanın dört bir yanındaki her ülkenin, bölgenin ve ailenin Noel, Paskalya ve doğum günleri gibi günleri kutlamak için kendine özgü gelenekleri vardır. Belki de aileniz her doğum gününde favori bir restoranı ziyaret ediyor, karmaşık bir şekilde dekore edilmiş bir pastanın tadını çıkarıyor veya büyük bir pankek kahvaltısına uyanıyor.

Yurt dışında yaşamak veya okumak size diğer kültürlerin nasıl kutladığını görme şansı verir, bu yüzden dünyanın dört bir yanından sekiz harika doğum günü geleneğine bir göz atalım.

1. Japonya'da 20 yaşına girmek 

Japonya'da en büyük kutlamalar, ABD'deki on altı yaş geleneğine benzer şekilde, bir kişi özel bir öneme sahip bir yaşa ulaştığında gerçekleşir. Japonya'da 20 yaşına girmek, resmi olarak yetişkinliğe ulaştığınız anlamına geldiği için büyük bir olaydır. Bu, Seijin Shiki veya yetişkinlik töreni adı verilen bir ritüel ile kutlanır. Seijin no hi (reşit olma günü) olarak bilinen Ocak ayının ikinci Pazartesi günü, 20 yaşına girenler geleneksel kıyafetler giyerek belediye binasını ziyaret eder ve yetişkinliğe adım attıklarını belirten bir konuşma dinlerler. Birçoğu daha sonra iyi şans için dua etmek üzere bir tapınağı ziyaret edebilir veya arkadaşlarıyla kutlama yapmak için dışarı çıkabilir.

2. İspanya'da kulak çekme

Pasta, şarkı ve hediyelerin yanı sıra, İspanya'da doğum günleri ilginç bir ritüelle birlikte gelir: kulak çekme. “Los tirones de oreja” olarak bilinen bu geleneğe göre, doğum günü olan kişi, yaşının her yılı için kulak memesinden nazikçe bir kez çekilir. Bu ilginç geleneğin kökeni ve anlamı tam olarak açık olmasa da, bazıları kulakların vücudun büyümesi asla durmayan bir parçası olduğu için, kulakları çekmenin daha uzun bir yaşam anlamına gelebileceğine inanıyor.

3. Güney Kore'de deniz yosunu çorbası ile kutlama yapın

Güney Kore'de yurtdışında okurken doğum gününüzü kutluyorsanız, size bir tabak miyeok-gook, yani deniz yosunu çorbası ikram edilmesini bekleyebilirsiniz. Geleneklere göre demir ve iyot açısından zengin bu sağlıklı yemek her doğum gününde yenir. Bu, annelerin doğumdan önce ve sonra yedikleri ortak bir yemek olduğu için kişinin annesine saygı ve minnettarlığını gösterir.

4. Malta'da bebek falı

Malta geleneği olan 'Quċċija', bir çocuğun ilk doğum gününde gerçekleşen benzersiz bir etkinliktir. Doğum günü partisinde yere bir dizi eşya serilir ve çocuk emekleyerek bunlardan birini seçmeye teşvik edilir. Nesneler çeşitli meslekleri sembolize eder ve hangisini seçerse onun gelecekteki kariyerini önceden haber verdiğine inanılır. Yani bir ders kitabı üniversite diplomasını, bir top sporcu olarak bir kariyeri ve bir boyama kitabı da yaratıcı sanatlarda bir geleceği temsil edebilir.

Bir Quċċija'ya aktif olarak katılmasanız bile, Malta'daki yerel halk bu gelenekten büyük gurur duyuyor ve kendi deneyimleri hakkında hikayeler paylaşmaktan keyif alıyor. İster başarılı kehanet hikayeleri ister bebeğin yaptığı beklenmedik seçimlerle ilgili eğlenceli anekdotlar anlatılsın, Maltalılar bu geleneğe değer verir ve onu anımsamayı sever.

5. Almanya'da kötü şanstan kaçının

Doğum günleri Almanya'da büyük bir olaydır. Herkes ve herkes size “Alles Gute zum Geburtstag!” dilemek için elinden geleni yapar. Ama sadece o gün, asla önceden değil. Batıl inançlara göre birine önceden mutlu yıllar dilemek çok kötü şanstır. 'Reinfeiern' olarak bilinen doğum gününüzün arifesinde doğum gününüzü kutlayabilirsiniz, ancak saat gece yarısını vurana kadar herhangi bir iyi dilek beklemeyin. 

6. Fransa'da bir günlüğüne kral veya kraliçe olun

Fransa'da, doğum gününüz Ocak ayına denk geliyorsa, muhtemelen 'Galette des Rois' (Kral Pastası) ile kutlarsınız. Eskiden Epifani'de (Noel'in 12. günü) yenirdi ama artık Ocak ayı boyunca pastanelerde bulabilirsiniz. Milföy hamurundan yapılır ve frangipane adı verilen yoğun, kremsi bir badem ezmesi ile doldurulur. Fırıncı pastanın içine küçük bir heykelcik gizler ve pasta herkes arasında eşit olarak bölündüğünde, heykelciği kendi parçasının içinde bulan kişi o gün için kral veya kraliçe olarak taçlandırılır.

7. Avustralya'da peri ekmeğinin tadını çıkarın

Avustralya'da sadece doğum günü partilerinde var olan bir yiyecek kategorisi vardır. Bunlar genellikle onlarca yıldır çocuk partilerinde popüler olan basit, şekerli ikramlardır. Ancak en popüler olanı 'peri ekmeği' olarak adlandırılanıdır. Beyaz ekmektir, üzerine tereyağı sürülür, üçgenler halinde kesilir ve üzeri (100'lük ve 1000'lik olarak adlandırılan) serpintilerle kaplanır.

8. Brezilya'da sevginizi pasta ile gösterin

Brezilya'da doğum günü pastanızın ilk dilimini en çok sevdiğiniz kişiyle paylaşmak bir gelenektir. Bu bir ebeveyn, kardeş ya da büyükanne-büyükbaba olabilir. Bazı aileler kendilerine özgü gelenekler ve onurlandırmalarla bunu daha da ayrıntılandırır.

EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet