GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Dünyanın En İyi Mimarileri Hakkında Eğlenceli Gerçekler

Dünyanın En İyi Mimarileri Hakkında Eğlenceli Gerçekler

Mimariye olan sevgim tamamen Lego takıntılı bir çocukluktan geliyor. Birçokları için, Instagram'ı renklendirmek ya da kültür oyunlarını yükseltmek için mükemmel bir araç sunuyor. Yaşlı Winston Churchill bile mimariden etkilenmiştir ve “Biz binalarımızı şekillendiririz, sonra onlar bizi şekillendirir” demiştir. Siz de şağıdaki favori yapılarımızla ilgili bazı eğlenceli gerçeklerden ilham alabilirsiniz.

1. Dongdaemun Design Plaza

Mimar: Zaha Hadid, “Eğrinin Kraliçesi”

Konum: Seul, Güney Kore

2015 yılında DDP, tüm Kore'de Instagram'da en çok etiketlenen yer olmuştur! Binanın içindeki Design Plaza hiçbir zaman kapalı değildir, böylece insanlar tüm gün Dongdaemun Pazarında kültürün tadını çıkarabilir ve alışveriş yapabilirler.

Biliyor muydunuz? Mimar Zaha Hadid, hiçbir zaman içinde dik açı olan bir bina tasarlamamıştır.

2. 30 St Mary Axe

Mimar: Norman Foster, “Yüksek teknolojinin kahramanı”

Konum: Londra, Birleşik Krallık

Benim ( sade) görüşüme göre, 30 St Mary Axe bir uzay gemisine benziyor. Londralılar ise farklı düşünüyor; dev bir salatalık turşusuna benzediği için ona “Gherkin” adını takmışlar. Gherkin 7,429 cam bölme ve 22 mil uzunluğunda çelik altyapıdan oluşuyor.

Biliyor muydunuz? Kule rüzgarın etrafını sararak etkisini azaltması için aerodinamik olarak tasarlanmıştır.

3. Sagrada Familia

Mimar: Antonio Gaudi, “ ' Tanrı'nın Mimarı"

Konum: Barselona, İspanya

Hareketli Eixample bölgesinin tam ortasında yer alan Gaudi'nin başyapıtı, binanın içindeki dev ağaçlara benzeyen sütunlarla doğayı kutlamak için tasarlanmıştır. O kadar destansıdır ki UNESCO ona Dünya Mirası statüsü vermeye karar vermiştir.

Biliyor muydunuz? Tam 137 yıldır yapım aşamasındaydı! Ve hala bitmedi. Yok artık.

4. Marina Bay Sands

Mimar: Moshe Safdie, “Modernist”

Konum: Singapur 

Marina Bay Sands, etkileyici bir kumarhaneye ev sahipliği yaptığı için bir iskambil kağıdı yığınını andıracak şekilde inşa edilmiştir. Ayrıca, sonsuzluk havuzu olarak tasarlanmış ve yerden 57 kat yüksekte palmiye ağaçlarıyla süslenmiş dünyanın en uzun yükseltilmiş yüzme havuzuna sahiptir.

Biliyor muydunuz? Marina Bay Sands tesisinin tamamının inşası 8 milyar Singapur dolarına mal olmuştur!

5. Guggenheim

Mimar: Frank Lloyd Wright, “tüm zamanların en büyük Amerikalı mimarı”

Konum: New York, ABD

1959'da açıldığında Gugg biraz karışık bir tepkiyle karşılaştı ve bir eleştirmen onu “ters çevrilmiş bir yulaf ezmesi tabağı” olarak nitelendirdi. İç mekanı “akışkan” bir deneyim olacak şekilde tasarladı; yukarıdan aşağıya spiral şeklinde inen uzun bir açık galeri ve dış duvara yerleştirilmiş sanat eserleri bulunuyor.

Biliyor muydunuz? Wright doğru olanı bulana kadar 700'den fazla eskiz yapmıştır.

6. Sidney Opera House

Mimar: Jørn Utzon, “eklemeli mimar"

Konum: Sidney, Avustralya

Mimar Jørn Utzon, tasarımının su üzerindeki gemi yelkenlerine benzediğini açıkladıktan sonra Opera House uluslararası tasarım yarışmasını kazandı. Hayal gücüne sahip! 1973'te Kraliçe Elizabeth tarafından açıldığında, yapımında 10.000'den fazla işçi çalışıyordu.

Biliyor muydunuz? Senfoni Orkestrası çalarken, enstrümanların mükemmel durumda kalması için Konser Salonu her zaman 22,5 santigrat derecede tutulur.

7. Walt Disney Konser Salonu

Mimar: Frank Gehry, “Bana yıldız mimar demeyin”

Konum: Los Angeles, ABD

Dünyanın en ünlü mimarlarından biri olan Gehry, Los Angeles konser salonunu 'şehrin hareketlerini' temsil edecek ve müziğin ritmini yansıtacak şekilde tasarladı. Dekonstrüktivizmin en iyi örneklerinden biri olan binanın dış kabuğu, her biri farklı boyutlarda 6.500 çelik panelden oluşuyor.

Biliyor muydunuz? İnsanlar fark edip dış metali zımparalatana kadar bina büyük bir ısı mıknatısıydı - trafik konilerini eritiyor ve yakındaki apartmanları aşırı ısıtıyordu.

8. Pantheon

Mimar: Şam'lı Apollodorus (bizce)

Konum: Roma, İtalya

2000 yıldan daha uzun bir süre önce inşa edilen Pantheon'a “Tanrıların Tapınağı” lakabı verilmiştir. Gerçek bir mimari mühendislik harikası olan, ön taraftaki portikoyu destekleyen 16 Korint sütununun her biri 60 ton ağırlığındadır! (Yaklaşık 70 file eşdeğerdir.)

Biliyor muydunuz? Dünyanın en büyük desteksiz kubbesine sahiptir ve tepesinde 'oculus' adı verilen gizemli bir delik bulunmaktadır.

9. Stonehenge

Mimar: Uzaylılar mı?

Konum: Salisbury, Birleşik Krallık

Stonehenge 5000 yıldan daha eskidir ( Bunu yensene Pantheon!), bu da onu Neolitik bir yapı haline getirmektedir. Dev taşlardan bazıları 150 milden fazla taşınmıştır, ancak bilim insanları ve tarihçiler hala nasıl taşındığından tam olarak emin değiller.

Biliyor muydunuz? Stonehenge'in amacı hala tartışılıyor, ancak eski bir mezarlık alanı olduğu anlaşılıyor.

EF kampüsleri bu mimari mücevherlerden sadece bir taş atımı uzaklıkta yer aldığından, onları kendiniz ziyaret edin ve yurtdışında bir dil kursunda kendi ilginç gerçeklerinizi keşfedin. İyi seyirler!

EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet