GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
MenuÜcretsiz Katalog

Dünya Kadınlar Günü'nün dünya çapında kutlanmasının 10 yolu

Dünya Kadınlar Günü'nün dünya çapında kutlanmasının 10 yolu

Başlangıçta kadınlar tarafından savunulan ve kurulan Dünya Kadınlar Günü, kadınların ekonomik, siyasi ve sosyal ilerlemelerini kutlamak ve cinsiyet eşitliğini sağlamak için hala atılması gereken adımları vurgulamak için küresel bir gündür. Her yıl 8 Mart'ta düzenlenen Dünya Kadınlar Günü, dünyanın dört bir yanındaki kadınların adalet ve saygınlığı simgelemek için mor, umudu simgelemek için yeşil giyerek değişim için planlar yapmasıyla her yıl daha da büyüyor. Peki ama bu gün nasıl başladı?

Dünya Kadınlar Günü'nün başlangıcı

Şubat 1909'da Dünya Kadınlar Günü'nün temelleri, New York'taki konfeksiyon işçilerinin daha iyi ücret, daha kısa çalışma saatleri, daha iyi çalışma koşulları ve oy hakkı için başlattıkları geniş çaplı greve cevaben düzenlenen bir “Kadınlar Günü” ile atıldı.

Başlangıçta ABD'de kutlanan ulusal bir gün olan bu fikir kısa sürede uluslararası bir nitelik kazandı. İlk olarak 1910 yılında Danimarka'da düzenlenen Uluslararası Çalışan Kadınlar Konferansı'nda Alman sosyalist Clara Zetkin'in takvim yılı içinde kadınların seslerini duyurabilecekleri kalıcı bir gün fikrini ortaya atmasının ardından Avrupa ülkeleri tarafından benimsendi. İlk uluslararası gün 1911 yılında kutlandı, ancak bildiğimiz 8 Mart tarihi ancak 1. Dünya Savaşı sırasında belirlenecekti. Birleşmiş Milletler tarafından 1975 yılında kutlanmaya ve resmileştirilmeye başlanan bu gün için BM her yıl belirli bir konuyu vurgulamak ve dikkatleri bu konuya çekmek amacıyla bir tema belirlemektedir.

Dünya Kadınlar Günü dünya çapında nasıl kutlanıyor?

Dünya Kadınlar Günü birçok yerde resmi tatildir ve daha birçok yerde de yaygın olarak kutlanmaktadır. Nerede olduğunuza bağlı olarak, kutlamalar hediye alıp vermekten siyasi gösterilere ve protestolara kadar çeşitlilik göstermektedir.

1. İtalya

8 Mart'ta kadınlara geleneksel olarak küçük sarı mimoza demetleri verilir; bu ülkede Dünya Kadınlar Günü'nün seçilmiş sembolüdür. Kadın gücünü simgelediği de düşünülen mimozaların kadın dayanışmasının bir işareti olarak kadınlar tarafından birbirlerine verilmesi de yaygındır. (Yemek odaklı bir ülke olarak, çiçeğe benzemek için canlı sarı renklerle yaratılmış kekler ve makarnalar bulacaksınız!)

2. Romanya

Romanya'da Dünya Kadınlar Günü, Anneler Günü'ne benzer bir şekilde kutlanmakta ve insanların, özellikle de erkeklerin annelerini, büyükannelerini ve çocuklu arkadaşlarını kart ve çiçek vererek tanımaları için bir neden oluşturmaktadır.

3. Amerika Birleşik Devletleri

Dünya Kadınlar Günü Amerika Birleşik Devletleri'nde resmi bir tatil değildir, ancak Mart ayı Kadın Tarihi Ayı olarak bilinir; kadınların hem geçmiş hem de çağdaş tarih boyunca elde ettikleri başarılara dikkat çekmek için bir zaman dilimidir. Başkentler 8 Mart'ta mitinglere, konferanslara ve iş etkinliklerine ev sahipliği yaparak konuyla ilgili sohbet ve düşünce liderliğini bir araya getirir.

4. Rusya

Tarih 1918'den beri Rusya'da resmi bir ulusal bayram olmasına rağmen, orijinal anlamı büyük ölçüde siyasi köklerini unutmuş gibi görünüyor, bunun yerine kadınları hediye verme yoluyla genel anlamda tanıyor.

5. Çin

Çin'de Kadınlar Günü 7 Mart olsa da, ülke 1949 yılından bu yana Dünya Kadınlar Günü'nü kabul etmektedir. 8 Mart'ta işverenler -zorunlu olmamakla birlikte- kadın çalışanlarına yarım gün izin vermeye teşvik edilmektedir. Bununla birlikte, erkeklerin hayatlarındaki kadınlar için hediyeler almaya teşvik edildiği günün güçlü bir ticari tarafı da vardır.

6. Avustralya

Avustralyalılar Dünya Kadınlar Günü'nü onlarca yıldır kutlamaktadır, ancak yürüyüşler özellikle 1970'lerin başından bu yana yaygınlaşmıştır. Günün kendisi, ülke çapında çeşitli panel tartışmaları, kahvaltılar ve kendi alanlarında önde gelen kadınların yer aldığı ve daha fazla temsil, eşitlik ve çeşitlilik çağrısında bulunmak için halka açık olarak konuştukları etkinliklerle gerçekleşir.

7. İspanya

İspanya'da 2018 yılında 5 milyondan fazla insanın 24 saat boyunca sokağa çıktığı genel grevin beklenmedik büyüklükteki başarısının ardından, ülke sokaklara çıkmaya devam ediyor. Kitlesel bir grev gelecekteki Uluslararası Kadın Günlerinin odak noktası olmasa da, İspanyol halkı kadın ve kız çocuklarına yönelik haklara giderek daha fazla odaklanma hedefinde nettir.

8. İngiltere

Dünya Kadınlar Günü de dahil olmak üzere Londra'da üç gün boyunca düzenlenen Women of the World festivali, küresel olarak kadınların karşı karşıya olduğu sorunları ele almak üzere bir araya gelen konuşmacılara, aktivistlere ve sanatçılara ev sahipliği yapıyor. İngiltere'de kurulan WOW'un şimdi dünyanın diğer bölgelerinde de kardeş festivalleri var ve bu festivaller tek bir isim altında iç içe geçen ve birbirini besleyen tartışmalar, konuşmalar ve sergiler düzenliyor.

9. Şili

Gün, başta başkent Santiago olmak üzere birçok şehirde düzenlenen yürüyüşlerle kutlanırken, protestocular cinsel haklar ve üreme haklarına verdikleri desteği sembolize etmek üzere muhtemelen yeşil mendiller takıyor. İlahiler, davul ritimleri ve hatta ayrıntılı kostümler de yer alıyor.

10. Arjantin

1900'lerden bu yana kutlanan Dünya Kadınlar Günü'nü Arjantinliler genellikle hayatlarındaki kadınlara hediyeler vererek kutladılar. Ancak, son yıllarda protestolar düzenli bir özellik haline geldi ve vatandaşlar şiddete, hala var olan ücret farkına, sanatta eşit temsile ve diğer sosyal değişimlere karşı gösteri yapmak için giderek daha fazla sokağa çıktı.

Dünya Kadınlar Günü'nü yurtdışında deneyimleyinBizimle eğitim alın
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

50'den fazla şehirde 10 dilden birini öğrenin

Detaylı bilgi