GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Grand Central (New York) hakkında bilmediğiniz 10 şey

Grand Central (New York) hakkında bilmediğiniz 10 şey

Tren istasyonlarının sıkıcı olduğunu mu düşünüyorsunuz? Tekrar düşünün. New York'taki Grand Central Terminali bir tren istasyonundan çok daha fazlasıdır ve bunu kanıtlamak için bir tenis kortuna, altın avizelere ve yıldızlarla dolu bir gökyüzüne sahiptir.

1. İçinden tren geçmez

Grand Central Depot 1871 yılında inşa edilmiş ve kısa bir süre sonra Grand Central Station adını almıştır. New York'un tüm buharlı lokomotifleri yasaklayıp elektrikli trenlere geçtiği 11 yıl sonra, 1913'te istasyon yeniden açılmış ve adı Grand Central Terminali olarak değiştirilmiştir. Adından da anlaşılacağı üzere, burası bir terminaldir ve aslında içinden tren geçmemektedir. Trenler buradan başlar veya burada biter.

2. Ancak 750.000'den fazla insan geçer

Terminalden her gün 750.000'den fazla kişi geçmektedir. Tatil dönemlerinde bu sayı genellikle 1.000.000'un üzerine çıkmaktadır. Yolcuların yüzde 55'i erkek, yüzde 45'i kadındır ve yaş ortalaması 41'dir. Yolcuların yüzde 93'ü üniversite mezunudur. 42. Cadde ile Vanderbilt Bulvarı'nın kesiştiği köşeden saatte ortalama 7.500 kişi geçmekte ve bu da burayı New York'un en işlek kavşaklarından biri haline getirmektedir. Tüm yolcuların yanı sıra, her yıl 21,6 milyon turist Grand Central Terminali'ni ziyaret etmektedir.

3. Dünyanın en büyük tren istasyonu

Grand Central Terminali 49 dönümlük bir alana yayılmış olup, iki katta 44 peron ve 67 hatta sahiptir. Peron sayısı ve kapladığı alan bakımından dünyanın en büyük tren istasyonudur.

4. Fısıldayan bir galerisi var

Yemek Salonunda, ünlü Oyster Bar'ın yakınında, ikonik fısıldama galerisini bulabilirsiniz: Kemerli giriş yolu, bir köşeye tatlı sözler fısıldamanıza izin verir ve karşı köşede duran kişi her şeyi yüksek sesle ve net bir şekilde duyabilir.

5. Tavan baş aşağı

Ana yolcu salonunun tavanında, 2500 yıldızla tamamlanan Akdeniz kış gökyüzünün güzel bir astrolojik duvar resmi sergilenmektedir. Ancak, resmin çoğu aslında baş aşağıdır ve gökyüzünü yukarıdan baktığımızda gördüğümüz gibi tasvir etmez. Bunun yerine, Ortaçağ'da gelenek olduğu üzere, Tanrı'nın bakış açısından gösterilmiştir. Karışık taslak çiziminden kaynaklandığı düşünülen bu hata terminal açıldıktan kısa bir süre sonra fark edilmiş ancak duvar resmi hiçbir zaman düzeltilmemiştir.

6. 10 çok süslü avizeye sahiptir

Grand Central Terminal'in Ana Lobisi'ndeki 10 avize altınla süslenmiştir ve her birinde 110 ampul bulunmaktadır.

7. Meşe palamudu ve meşe yapraklarıyla dolu

Grand Central Terminali boyunca saatlerin üzerinde, taşa oyulmuş ve aydınlatma armatürlerine işlenmiş meşe palamutları ve meşe yaprağı kümeleri bulacaksınız. Meşe palamudu, Grand Central Depot'u inşa eden Vanderbilt ailesinin sembolüdür - o zamanlar New York'taki en büyük binaydı ve Vanderbiltlerin gücünü sembolize etmek için mükemmel bir anıttı.

8. Saatler büyük bir 'V' ile değerlidir

Binanın dışında, 42. Cadde'ye bakan, çapı 13 metre olan dünyanın en büyük Tiffany cam saati bulunmaktadır. Ana yolcu salonunun içinde, ikonik danışma kulübesinin hemen yanında ise bir başka ünlü saat yer almaktadır: Dört saat yüzü opalden yapılmıştır ve - Sotheby's ve Christie's'e göre - değeri 10 milyon dolardan fazladır. Son olarak, Grand Central Terminali'ndeki tüm saatler (ve dolayısıyla kalkış saatleri) tam bir dakika hızlıdır ve tüm yolculara trenlerine ulaşmaları için fazladan 60 saniye verir.

9. ABD'deki en iyi kayıp eşya bürosuna sahiptir

New York City Transit'in Grand Central Terminali'ndeki kayıp eşya bürosu her yıl 50.000'den fazla eşya toplayıp katalogluyor ve bunların yaklaşık yüzde 60'ını iade ederek ABD'deki en başarılı kayıp eşya bürosu haline geliyor. Genelde cüzdan, gözlük ya da telefon gibi eşyalar alıyorlar, ancak evcil tavşan, protez bacak, araba tamponu ve tuba gibi daha sıra dışı eşyalar da aldıkları oluyor.

10. Ve bir tenis kortuna (tabii ki!)

Grand Central Terminali'nde treninizi beklerken tenis de oynayabilirsiniz. Vanderbilt Tenis Kulübü dördüncü katta yer almaktadır ve halka açıktır daha doğrusu günün saatine ve haftanın gününe bağlı olarak saati 90 ile 260$ arasında ödeme yapmak isteyenlere.

New York'ta bizimle İngilizce öğreninKeşfedin
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Yurt dışında dil öğrenmek mi istiyorsunuz? Kataloğumuzu ücretsiz talep edebilirsiniz.

Detaylı bilgi