GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Güney Afrika esintilerini hissetmek için 10 parça

Güney Afrika esintilerini hissetmek için 10 parça

Güney Afrika'nın toplumsal zihniyeti büyük ölçüde ırk üzerinden şekilleniyor, dolayısıyla bunun müzik sahnesine de yansıması şaşırtıcı değil. Avrupa'nın Afrika'ya yerleşmesi birçok Afrika ülkesinde derin izler bırakmıştır, ancak hiçbiri Güney Afrika'da olduğu kadar geçerli değildir. Bu zengin ve sürekli gelişen kültür Güney Afrika'da bulunan tüm ırkları kucakladığından, farklı ses ve ritimlerin güzel bir karışımını elde edersiniz.

1. Hugh Masekela “Don't Go Lose It Baby”

“Kaybettiğinizde içersiniz ve içtiğinizde kaybedersiniz ve sonra ayakkabılarınızı neden kaybettiğinizi merak edersiniz.”

Not: Masekela 1954'ten bu yana ırk ayrımcılığını, köleliği ve hükümeti protesto eden ve pek çok kişinin karşılaştığı zorluklardan bahseden müzikler yaptı. Bugün hala dünyanın en iyi caz sanatçıları arasında sayılıyor.

Buradan dinleyebilirsiniz.

2. Miriam Maekba “Click Song (Qongqothwane)”

“Igqira lendlela nguqo ngqothwane.”

Not: 1960'larda Afrika müziğini dünya çapında popüler hale getiren ilk Afrikalı sanatçı oldu ve bu nedenle kendisine “Afrika Ana” lakabı verildi. Güney Afrika'daki apartheid sistemine karşı kampanya yürüttü ve Güney Afrika hükümeti buna 1963 yılında pasaportunu, vatandaşlığını ve geri dönüş hakkını iptal ederek karşılık verdi. Apartheid sisteminin kaldırıldığı 1990 yılına kadar ülkesine geri dönmedi.

Buradan dinleyebilirsiniz.

3. Jeremy Loops “Down South”

Ama kalmanı istedim ve gitmek istemedim, onu senden almadım.”

Not: O günümüzün tek kişilik folk grubu. Gitar, ukulele, mızıka ve beatbox yeteneklerini eko ve distortion üniteleriyle harmanlıyor ve sizi kelimenin tam anlamıyla hayrete düşürüyor.

Buradan dinleyebilirsiniz.

4. Ladysmith Black Mambazo “The Lion Sleeps Tonight”

“Ormanda, güçlü ormanda, aslan bu gece uyuyor.”

Not: Ladysmith Black Mambazo, Acapella veya Isicathamiya türünün ünlü bir savunucusudur. Bu özellikle Zulu tarzıdır; bireysel bir ses bir armoniye öncülük eder. Şarkı orijinal olarak Zulu dilinde “Mbube” adıyla söylenmiştir.

Buradan dinleyebilirsiniz.

5. Prophets of Da City “Never Again”

"Oh, mükemmel! Nihayet temsil edecek siyah bir başkan."

Not: Kwaito adı verilen benzersiz bir yerel müzik tarzının yükselişiyle tanınırlar. 90'lı yılların ortalarında hip-hop'ı ana akıma taşıdılar, zira hip-hop daha önce hayranları Cape Towns'un alt sınıfından olan bir yeraltı hareketi olarak kabul edilen bir türdü.

Buradan dinleyebilirsiniz.

6. IFani “Milli”

“Sadece paramı ikiye katlamak için üç uzun gün.”

Not: Müzik sahnesine çıkmadan önce Bilgisayar Mühendisliği alanında onur derecesi almış ve Jeoloji alanında çalışmıştır. Onu son derece aktif olduğu Twitter'da @iFani_Haymani adresinden takip edebilirsiniz.

Buradan dinleyebilirsiniz.

7. Lucky Dube “Respect”

Bana sevgi verenlere sevgi veririm, bana savaş verenleri severim.”

Not: Yeni Güney Afrika'nın bir sembolüydü ve 2007 yılında anlamsız bir araba hırsızlığı sırasında vurularak öldürüldü. Huzur içinde yat Lucky Dube!

Buradan dinleyebilirsiniz.

8. Die Antwoord “I Fink U Freeky”

"Spor ayakkabılarınızı pompalayın, Tanrı İsa'yı görsün. Kyk wies rap, lekker to the drum."

Not: Tüm zamanların en sevdiğim gruplarından biri! Tekno ritimlerini diğer eklektik ritimlerle harmanlıyorlar ve Afrikaans ve İngilizce karışımı bir dille rap yapıyorlar.

Buradan dinleyebilirsiniz.

9. Mi Casa, “Jika”

“Vücudunu hareket ettirme şeklin bana ‘Eish’ dedirtiyor.”

Not: Jika, IsiZulu dilinde “dönmek” anlamına gelir ve “Eish” Güney Afrika'da korkudan heyecana ve aradaki her şeyi ifade etmek için kullanılan popüler bir kelimedir.

Buradan dinleyebilirsiniz.

10. Zakes Bantwini ft. J Martins “Ifunaya”

“Yaptığın şeyler, sen etrafımdayken soğukkanlılığımı kaybetmeme neden oluyor.”

Not: Bu şarkı Nijeryalı şarkıcı-söz yazarı J Martins ile işbirliği içinde yapıldı. Bu, ülkeler arası işbirliklerinin artma eğiliminin bir parçasıdır. Ifunaya “aşk” anlamına gelen bir Igbo kelimesi (Nijerya'da konuşulan bir dil).

Buradan dinleyebilirsiniz.

Görsel :Christian Senger, Flickr / Creative Commons

Bizimle Güney Afrikayı deneyimleyin!Keşfedin!
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

50'den fazla şehirde 10 dilden birini öğrenin

Detaylı bilgi