GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
MenuÜcretsiz Katalog

Siz sorun, biz cevaplayalım: Hangi İngilizce sınavına girmeliyim?

Siz sorun, biz cevaplayalım: Hangi İngilizce sınavına girmeliyim?

Seviyenizi belgelendirmek için bir İngilizce sınavına girmek istiyorsunuz, ancak hangi sınavın sizin için doğru olduğu konusunda hiçbir fikriniz yok: Uluslararası Dil Sınav Sistemi (IELTS) mi, Yabancı Dil Olarak İngilizce Testi (TOEFL) mi yoksa Cambridge English sınavı mı? Aralarındaki farklar ve maliyetleri nelerdir ve bir sertifika sınavına girmeden önce seviyenizi test etmenin bir yolu var mıdır?

Bu küçük rehberi, dağ gibi bilgi yığınları arasından sıyrılmanıza ve hızlı bir şekilde bilinçli bir karar vermenize yardımcı olmak için bir araya getirdik.

Doğru sınavı nasıl seçerim?

Üç sertifika arasındaki önemli bir fark, sonucun geçerliliğidir. Cambridge sertifikası hayatınızın geri kalanı boyunca geçerliyken, IELTS ve TOEFL İngilizce seviyenizi gösteren anlık görüntülerdir ve yalnızca iki yıl geçerlidir.

Seviyenizi kanıtlamak için bir dil diploması almak ve CV'nizde sergileyecek bir şeyiniz olmasını istiyorsanız, Cambridge English sınavı muhtemelen en iyi seçimdir. IELTS ve TOEFL sınavları genellikle kabul edilmek için belirli bir İngilizce seviyesinin gerekli olduğu vize, iş ve üniversite veya kolej başvuruları için daha uygundur. Bu iki sınav arasında, IELTS İngiltere'de daha yaygın olarak kullanılır ve istenirken, TOEFL Amerika'da baskındır (ancak istisnalar vardır ve birçok kurum her ikisini de kabul eder).

Sınav sırasında ne yapmam gerekiyor?

TOEFL sınavı için çoğu kişi internet tabanlı sınavı (TOEFL iBT) seçmektedir. Bu sınav bilgisayarda yapılır ve üç ila dört buçuk saat sürer (on dakikalık bir mola hariç). Sınav konuşma, dinleme, yazma ve okuma becerilerinizi test edecektir. Her modül için 30 olmak üzere toplamda 120 puan alabilirsiniz. Sertifikanızdaki puanınız 0 ile 120 arasında olacaktır ve bu sertifika iki yıl boyunca geçerli olacaktır.

IELTS ayrıca konuşma, dinleme, yazma ve okuma olmak üzere dört modüle odaklanır. İlk üç modül (dinleme, okuma ve yazma) 160 dakika süren ve ara verilmeden yapılan yazılı bir sınavla test edilir. Sınavın sözlü bölümü 15 dakika sürer ve ya aynı gün (10 dakikalık bir aradan sonra) ya da başka bir gün yapılır. Bu sınav merkezine göre değişir. Sınavdan 1 ile 9 arasında bir puan alırsınız ve TOEFL gibi IELTS de yalnızca iki yıl geçerlidir.

Cambridge English sınavının içeriği, gireceğiniz sınavın türüne bağlıdır. Genel olarak, bir Cambridge sınavı iki gün sürer. İlk gün okuma, yazma ve dinleme konularını kapsar. Seviyenize bağlı olarak her modül bir ila iki saat sürer. Sınavın sözlü kısmı genellikle başka bir günde gerçekleşir ve yaklaşık 15 dakika sürer. Sınavın bu bölümü genellikle bir öğrenci arkadaşınızla birlikte yapılır. Cambridge Sınavı, sınav merkezine bağlı olarak bilgisayarda veya yazılı olarak yapılabilir. Sınav, Avrupa Ortak Dil Referans Çerçevesi'ne (CEFR) göre A1'den C2'ye kadar notlandırılır ve az bir farkla başarısız olursanız CEFR ölçeğinde bir seviye daha düşük not alırsınız.

Sınavı kim düzenler?

TOEFL sertifikası kar amacı gütmeyen bir Amerikan kuruluşu olan Educational Testing Service (ETS) tarafından verilirken, IELTS British Council, IDP Education ve Cambridge English Language Assessment tarafından ortaklaşa 'sahiplenilir'. Cambridge sınavı, merkezi İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'nde bulunan Cambridge English Language Assessment tarafından verilir.

Sınava nerede ve ne zaman girebilirim?

Her üç sınava da (neredeyse) dünyanın herhangi bir yerinde girebilirsiniz. Farklı kuruluşların web sitelerinde size en yakın sınav merkezini bulabilir ve hatta bir sınava çevrimiçi olarak kaydolabilirsiniz. TOEFL ve IELTS neredeyse her hafta sınav düzenlerken, Cambridge English sınavları yılda sadece birkaç kez düzenlenir, bu nedenle önceden plan yapmanız gerekir. EF gibi bir dil organizasyonu ile hazırlık kursu alırsanız, sınava kaydolmanıza ve elbette hedeflerinizde başarılı olmanıza yardımcı olacağımızı unutmayın.

Sınav ücreti ne kadardır?

Bir TOEFL sınavı yaklaşık 185 USD, bir IELTS yaklaşık 175 Euro ve Cambridge English sınavı 50 ila 150 Sterlin arasındadır (seviyeye bağlı olarak). Lütfen bu fiyatların bulunduğunuz yere göre farklılık gösterebileceğini ve değişikliğe tabi olduğunu unutmayın.

Nasıl hazırlanmalıyım?

Hazırlık çok önemlidir. Sınavı hafife almayın ve zamanında çalışmaya başlayın. Bunu kendi başınıza veya çevrimiçi bir kursla yapabilirsiniz, ancak gerçekten gelişmek ve ilerlemek ve mümkün olan en iyi puanı almak istiyorsanız, en iyi seçeneğiniz bir dil kursu yapmaktır. EF gibi dil kuruluşları, gireceğiniz sınava göre uyarlanmış ve çok sayıda hedefe yönelik hazırlık ve deneme sınavı içeren kurslar sunmaktadır. Yurtdışında bir dil kursuna giderseniz (örneğin İngiltere, ABD veya Kanada'da İngilizce öğrenirseniz), sınavdan önceki aylar ve haftalarda İngilizce pratik yapacağınız ve kullanacağınız için sınavın sözlü bölümünde başarılı olma şansınızı en üst düzeye çıkarırsınız.

Karar vermeden önce

Ücretsiz, online EF SET (EF Standart İngilizce Testi) testimizi yaparak mevcut seviyenizi ve bir sınava hazırlık kursunun sizin için doğru olup olmadığını öğrenin. Seviyenizle ilgili daha kapsamlı ve isabetli bir okuma için testin 90 dakikalık versiyonunu yapmayı düşünün.

Yurtdışında bizimle İngilizce eğitimi alınKeşfedin
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dakikalar içinde İngilizcenizi test edin

Detaylı bilgi