GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Herkesin bilmesi gereken 10 İspanyolca ifade

Herkesin bilmesi gereken 10 İspanyolca ifade

İspanyolca dünyanın en yaygın konuşulan dillerinden biridir ve Kastilyanca (İspanya'da konuşulan versiyonu) expatları ve turistleri ülkenin dar Arnavut kaldırımlı sokakları ve lezzetli tapasları kadar çabuk cezbeder. İspanya'ya gitmeyi mi düşünüyorsunuz? Bu İspanyolca ifadeleri öğrendiğinizden ve bunları sizi dinleyen herkese kullandığınızdan emin olun - yerel halkı etkileyecek ve arkadaş edinme ve uyum sağlama konusunda çok daha kolay bir zaman geçirmenizi sağlayacaktır.

1. ¡Qué guay!

Nasıl söylenir? "Gwai"

Ne anlama gelir ve nasıl kullanılır? Havalı, müthiş veya harika anlamına gelir. Gençler konuşmalarını bu sıfatla süsler, arkadaşlarının hikayelerine ¡Qué guay! ("Ne kadar havalı!")

2. Vale

Nasıl söylenir? "Bale" (V harfi B'ye dönüşür)

Ne anlama gelir ve nasıl kullanılır? İspanyolların kelime dağarcığının çok büyük bir parçası, Tamam, pekala, kulağa hoş geliyor, anlıyorum veya sorun yok anlamına gelir. Valer fiilinden gelir (değer vermek, ¿cuánto vale? - Ne kadar?) ama çok daha fazlasını ifade eder. Birinin söylediğini kabul etme veya onaylama yolu olarak kullanılır. ("Yarın saat 11'de buluşuyoruz, vale?" veya "Bunu organize etmek için beni daha sonra ara." Vale, seni arayacağım.) İspanya'da bir süre sonra insanların cevap verirken bu kelimeyi iki kez kullandıklarını fark edeceksiniz (vale, vale) ki bu çok sevimlidir!

3. Hombre

Nasıl söylenir? "Ombre" (H sessiz)

Ne anlama gelir ve nasıl kullanılır? Kelimenin tam anlamıyla "adam" anlamına gelir ve ayrıca söylediklerinizi onaylamak veya güçlendirmek için kullanılır; tipik olarak hayır, evet/elbette, selamlamak veya yalvarmak anlamına gelir. Şunları duyacaksınız:

Hayır: "Patronunu seviyor musun?" Qué va, hombre, para nada. (Hiçbir şekilde, hiç değil.)

Evet / Elbette: ¡Claro que sí, hombre! (Tabii ki de)

Selamlama: ¡Hombre! Cómo estás? (Hey adamım! Nasılsın?)

Yalvarma: ¡Vamos, hombre, por favor! (Ah, hadi adamım, lütfen.)

Bonus olarak, bu İngilizce konuşanlar için kulağa çok garip gelmiyor, çünkü İngilizce "man" hemen hemen aynı şekilde kullanılabilir.

4. Tío/Tía

Nasıl söylenir? "Tio/Tia"

Ne anlama gelir ve nasıl kullanılır? Bunlar kelime anlamıyla "amca" ve "teyze" anlamına gelse de, gayri resmi olarak genellikle başka bir kişiye atıfta bulunmak için de kullanılırlar. İngilizce konuşanların "dude" ya da "guy" demeleri gibi ("Look at those guys over there!" ya da "Who said that?") "Bilmiyorum, sadece bir adam.") İspanyollar tío veya tía kullanırlar. Bu kelimeleri bir arkadaşınızın dikkatini çekmek için de kullanabilirsiniz, "Tío/tía, buraya gel!")

5. ¿Cómo vas?

Nasıl söylenir? "Como bas" (Burada da aynı şey - V harfi B olarak telaffuz edilir)

Ne anlama gelir ve nasıl kullanılır? İspanyollar arkadaş canlısı bir gruptur, bir sohbeti başlatmak için hızlıdırlar ve klasik "Nasılsın?" sorusunu sormak için çeşitli yollarla donanmışlardır. Bu selamlaşma ifadeleri arkadaşlarla buluşurken, tanınmış meslektaşlarla sohbet ederken, mağazadaki bir tezgâhtarla sohbet ederken gibi küçük konuşmalarda tüm gün rahatlıkla kullanılır. Birçok ziyaretçi ¿Qué tal? ifadesini çabucak öğrenecektir ve beşinci ifademiz de küçük konuşma araç kutunuza ekleyebileceğiniz bir diğer ifadedir: ¿Cómo vas?, kelime anlamı "Nasıl gidiyor?"

6. Puente

Nasıl söylenir? "Puente"

Ne anlama gelir ve nasıl kullanılır? Her çalışanın favorisi - ve İspanya'daki yaşamın bir klişesi - puente ya da üç günlük hafta sonudur. Genellikle bir azizin bayram günü nedeniyle bu "köprüler", yılın en iyi Pazartesi ve Cuma günleri haline gelir!

7. Guiri

Nasıl söylenir? "Giri"

Ne anlama gelir ve nasıl kullanılır? İspanya'ya uyum sağlamak isteyen herkes, nasıl bir guiri gibi görünmeyeceği konusunda araştırma yapmıştır. "Giri" olarak telaffuz edilen guiriler, genellikle İngilizce konuşulan ülkelerden veya orta ve kuzey Avrupa'dan gelen (çok bariz) yabancılardır. İspanyollar sizi genellikle İspanyolca bilmediğiniz için guiri olarak çağıracaktır: akşam yemeğini çok erken yemek veya akşam içkileri için dışarı çıkmak; şehir köşelerinde ekstra büyük haritalar ve kameralar sallamak; anıtlarda veya gezerken gerçekten yüksek sesle konuşmak; yıl boyunca parmak arası terliklerle kot şort giymek; ve sadece sangria sipariş etmek.

8. Buenas

Nasıl söylenir? "Buenas"

Ne anlama gelir ve nasıl kullanılır? Güneşli İspanyolca sabahınıza neşeli bir Buenos días ile başlayın, akşamları buenas tardes ile devam edin ve veda etme veya iyi geceler deme zamanı geldiğinde buenas noches ile bitirin. Ya da günün herhangi bir saatinde merhaba demek için tatlı ve basit "Buenas!" ile yetinin. Karşılığında neşeli bir "Buenas!" alacaksınız ve daha önemli konulara geçebilirsiniz - örneğin öğle yemeğinde ne kadar tortilla ve patatas bravas sipariş edeceksiniz?

9. ¡Venga ya!

Nasıl söylenir? "Benga ya" (Yine V harfi B olarak telaffuz edilir)

Ne anlama gelir ve nasıl kullanılır? Bu, İspanya'da çok yaygın olarak kullanılan bir başka ifadedir ve ziyaretçiler tarafından yaygın olarak öğrenilen ifadeler listesinin dışına çıktığınız için size ekstra puan kazandırır. ¡Venga ya! (ya da bazen sadece ¡Venga!) şaşkınlık ya da inançsızlığı ifade etmenin bir yoludur. Tıpkı İngilizce'deki "no way", "come on!" veya "come off it!" gibi, şok olduğunuzda kullanılır. (Örneğin, arkadaşınızın 15 tortilla ve on tabak patatas bravas sipariş ettiğini öğrendiyseniz - sonra hepsini yemeye devam ettiyseniz).

10. Pasta

Nasıl söylenir? "Pasta" (tıpkı en sevdiğiniz yemek gibi!)

Ne anlama gelir ve nasıl kullanılır? Para, para, para. Ya da İspanya'daysanız makarna, makarna, makarna. Bu doğru - denizin ötesindeki İtalyanlara bir seslenişten ziyade, İspanya'da pasta para anlamına gelir. Bozuk para, banknot, kart, peseta ya da Euro olsun, sahip olun ya da olmayın, İspanyollar için hepsi pasta'dır.

Güneşli İspanya'da bizimle İspanyolca öğreninBilgi Alın
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi