GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

İngiliz mizahına bir giriş rehberi

İngiliz mizahına bir giriş rehberi

Britanya'nın kendine özgü mizah anlayışı ilk başta şaşırtıcı gelebilir. Kendini küçümseme, neredeyse fark edilmeyen iğneleme ve sürekli ifadesiz aktarım üzerine yoğunlaşan İngiliz mizahı, tamamen yeni bir dil gibi hissedebilir. Ancak korkmayın, onu anlamak (ve kullanmak!) için bir başlangıç rehberi hazırladık.

Kendinize gülün

İngiliz mizahını anlamanın püf noktası kendinizi fazla ciddiye almamaktır. Varsayılan mizahımız kendi kusurlarımızı vurgulamaktır. Daha alçakgönüllü, ulaşılabilir ve ilişkilendirilebilir görünmek için başarısızlıklarımızı hafife alırız. İngiliz mizahında egolara yer yoktur. Garip karşılaşmalar, sakarlıklar ve utanç verici anların hepsi kendini küçümseme malzemesidir.

Örnekler: “Kendini küçümseme komedisinde pek iyi değilimdir.” “Bugün karanlıkta giyinmişim gibi görünüyorum!” “Yemek yapmakta çok kötüyüm, suyu bile yakabilirim.” "Bırakın bu yarışı, ben salyangozları bile hızlı gösteririm."

Dikkate değer komedyenler: Jon Richardson, Richard Ayoade, Jack Whitehall ve Sarah Millican

Önerilebilecek TV şovları: Would I Lie to You?

Bir saniye, şaka mı yapıyorlardı?

Kendini küçümsemeyi bir doz abartısız alaycılıkla birleştirdiğinizde, İngiliz mizahının temel bileşenlerine sahip olursunuz. Alaycılık ve ironi DNA'mıza işlemiştir. Dünya standartlarında bir zamanlama ile üretilirler ve neredeyse her zaman sizi bunun gerçekten bir şaka olup olmadığını (ya da olmadığını?) merak ettirecek bir ifadesiz mimiklerle yapılırlar.

Alaycılığı yeni bir dilde ve yeni bir kültürde fark etmek zor olabilir ve İngiltere'de abartı ve sıfatlara aşırı vurgu gibi olağan ipuçları daha da az vurgulanır, bu da fark edilmesini zorlaştırır. Neyse ki, alaycılık günlük hayatta o kadar sık kullanılır ki, kısa süre içinde bunu tespit etmekte doğal bir hale geleceksiniz. Tonu, bağlamı ve konuşmacının yüzüne yayılan gururlu gülümseme gibi sözel olmayan ipuçlarını (İngilizler mükemmel zamanlanmış alaycı bir yorum karşısında sevinçlerini gizlemekte zorlanırlar) bir rehber olarak kullandığınızdan emin olun.

Örnekler: “Demek telefonunuza nasıl cevap vereceğinizi biliyorsunuz?” “Trenimin rötar yapmasına bayılıyorum.” “Müziği bu kadar yüksek sesle çalmanı gerçekten seviyorum.”

Dikkate değer komedyenler: Jack Dee, David Mitchell ve Stewart Lee

Önerilebilecek TV şovları: The Thick of It, The IT Crowd, The Office (UK)

Söylediklerimizi ciddiye almayın

İngilizler çok ama çok kibar olmalarıyla ünlüdür, ancak bir İngiliz'in sizden hoşlandığının kesin bir işareti, ara sıra esprili, laf sokucu yorumlarla sizi mutlu bir şekilde 'kırmalarıdır'. Bunlar kötü niyetli ifadeler değil, daha ziyade gülümseyen bir yüzle ve özür dilemeden yapılan eğlenceli bir sözlü tartışma alışverişidir. Yeni arkadaşlarla sohbet başlatmak amacıyla farklılıkları hafifletmek için kullanılabilir.

İngiliz mizahında ustalaşmanın hayati bir yönü, birlikte olduğunuz insanların neyi komik bulduğunu değerlendirmektir. Yan dille yapılan bir yorum her zaman uygun olmayabilir. Tüm mesele mizahınızı duruma ve mekana uygun hale getirmektir.

Örnekler: "Nasıl oldu da Karlar Ülkesi'ni izlemedin?! Neyin var senin?!" “Çay içmeyen biriyle arkadaş olamam!” “Bir Manchester United taraftarıyla toplum içinde görülemem!”

Dikkate değer komedyenler: Ricky Gervais, Lee Nelson ve Simon Amstell

Önerilebilecek TV şovları: The Inbetweeners, Friday Night Dinner and Peep Show

İngilizler neredeyse her şeyde mizah bulur

İngilizler mizahı en talihsiz, en sefil anları bile hafifletmek için kullanır. Hakkında şaka yapmadığımız çok az konu vardır. Şok etmek ve rencide etmek için değil, İngilizler hayat onları ve çevrelerindekileri yıktığında bir tür ilaç olarak kahkahaya başvurdukları için kullanılır. İngiliz komedisinde talihsizlik ve başarısızlık olağan bir durumdur - tabii şakalar iyi bir zevke sahipse ('darağacı mizahı' nadir değildir). Çoğu kültürde mizahın yeri ve zamanı vardır. Britanya'da durum böyle değildir.

Örnek: “Herkesin önünde ayağım takıldı ve düştüm ama en azından kendimi utandırmadım!”

Dikkate değer komedyenler: Jimmy Carr, Billy Connolly ve Micky Flanagan

Önerilebilecek TV şovları: Little Britain and Black Books

Britanya'nın oldukça ciddi bir yer olarak bilinmesine rağmen, mizah gerçekten de ulusun varsayılan ayarıdır, her zaman günümüze bir tutam kahkaha ile renk katmak isteriz.

Görsel: Adrian Clark, Flickr / Creative Commons

İngiltere'yi bizimle deneyimleyinKeşfedin
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi