GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Pedal gücü: Tour de France'tan önce bilmeniz gereken 10 İngilizce bisiklet terimi

Pedal gücü: Tour de France'tan önce bilmeniz gereken 10 İngilizce bisiklet terimi

Her yıl düzenlenen Tour de France bisiklet yarışı, dünyanın en iyi bisikletçilerinin inanılmaz atletizmini ve kararlılığını sergileyerek dünya çapında milyonlarca insanı büyülüyor.

İster deneyimli bir bisiklet tutkunu olun, ister bu spora yeni yeni ilgi duymaya başlamış olun, bazı temel İngilizce bisiklet terimlerini öğrenmeniz, her yıl Fransa'da düzenlenen bu küresel etkinliğin heyecanını takdir etmenize yardımcı olacaktır.

Tour de France Hakkında

Tour de France yarışında bisikletçiler Temmuz ayında 23 gün boyunca Fransa'da yaklaşık 3.600 kilometre yol kat ederek ve zaman zaman rotanın büyük bir kısmı dağlık ve sarp arazide olmak üzere yakın ülkelere de uğrayarak yarışırlar. Yarışçılar gerçek anlamda uluslararasıdır ve bu yıl 25'ten fazla farklı ülkeden katılım olmuştur.

Diğer uluslararası spor etkinlikleri gibi Fransa Bisiklet Turu da her yıl dünyayı kasıp kavuruyor. Netflix, bu aksiyon dolu etkinliğin iniş ve çıkışlarını anlatan Tour de France : Unchained adlı bir belgesel bile yayınlıyor (izlerken EF Education-EasyPost ekibine dikkat edin!). Bisiklet tutkunları genellikle kendi dillerini konuştukları için, dili bilmek eğlencenin tadını çıkarmanın önemli bir parçasıdır.

"Peloton "un dinamiklerinden "breakaway" yarışmacılarının cesaretine kadar, bisiklet dilini bilmek Fransa Bisiklet Turu deneyiminizi geliştirecektir, bu yüzden bu 10 anahtar kelime ve deyimle başlayın ve kısa sürede bir profesyonel gibi konuşacaksınız.

1. Bidon

Uzun mesafelerde bisiklet sürerken hidrasyon çok önemlidir. Bidon, bisikletçiler tarafından yarış sırasında susuz kalmamak için kullanılan bir su şişesidir. Bu şişeler genellikle bisikletçilerin sıvılarını ve elektrolitlerini yenilemek için su veya özel olarak formüle edilmiş spor içecekleri ile doldurulur.

2. Breakaway

Cesur bir bisikletçinin aniden hızlandığını ve pelotondan uzaklaştığını hayal edin - işte bu bir breakaway! Bir veya daha fazla bisikletçi liderliği ele geçirmeye ve ana sürüden ayrılmaya karar verdiğinde bir breakaway meydana gelir. Liderliği korumak ve grubun önünde kalmak için beceri, strateji ve kararlılığın bir karışımı gerekir.

3. Bonk

Bu terim, bir bisikletçinin en kötü kabusu olan yetersiz beslenme veya kötü tempodan kaynaklanan ani enerji kaybını tanımlamak için kullanılır. Bir bisikletçi "bonks" yaptığında, sözde duvara toslar ve aşırı yorgunluk yaşar, bu da sürüşe devam etmeyi zorlaştırır.

4. Cadence

"Cadence", bir bisikletçinin pedal çevirme ritmini veya hızını ifade eder. Dakika başına devir (RPM) olarak ölçülür. Doğru kadansı bulmak, sabit bir hızın korunmasına yardımcı olduğu ve kas yorgunluğunu önlediği için optimum performans için çok önemlidir.

5. Domestique

Tour de France'da her takımın yıldız bir bisikletçisi vardır, ancak her başarılı bisikletçinin arkasında kendini işine adamış bir domestik takımı bulunur. Fransızca "hizmetçi" kelimesinden türetilen domestique, su şişelerini getirerek, koruma sağlayarak ve hatta takımın daha büyük iyiliği için kendi zafer şanslarını feda ederek takım liderlerini özverili bir şekilde destekleyen bir bisikletçidir.

6. Drafting

Drafting, bisikletçiler tarafından rüzgar direncini azaltmak ve enerji tasarrufu sağlamak için kullanılan stratejik bir tekniktir. Bisikletçiler başka bir sürücünün arkasını yakından takip ederek, lider sürücünün yarattığı kayma akımından faydalanabilir, bu da daha verimli pedal çevirmelerini ve daha yüksek hızları korumalarını sağlar.

7. King of the Mountains

Fransa Bisiklet Turu sadece hız ve dayanıklılıkla ilgili değildir; aynı zamanda dağlık araziyi fethetmekle de ilgilidir. Dağların Kralı forması, dik yokuşları kararlılık ve hızla tırmanmada başarılı olan yarıştaki en iyi tırmanıcıya verilir.

8. Lanterne Rouge

Fransa Bisiklet Turu sadece kazanmakla ilgili değildir; insan ruhunun zaferi ile ilgilidir. Lanterne Rouge, yarışı son sırada bitiren bisikletçiye verilir. Görünüşte şüpheli olan bu onur, azim ve kararlılık ruhunu taşır ve zorlu yolculuğu tamamlayan her bisikletçinin çabalarını kutlar, son sırada bitirseler bile.

9. Peloton

Birlikte vızıldayan bir arı sürüsü düşünün, peloton bisiklet dünyasında benzer bir manzaradır. Bir yarış sırasında sürü halinde birlikte pedal çeviren ana bisikletçi grubunu ifade eder. Peloton sadece bir arkadaşlık duygusu sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bisikletçilere rüzgar direncine karşı koruma sağlayarak stratejik bir rol oynar.

10. Time Trial

Zamana karşı yarışta, bireysel bisikletçiler zamana karşı yarışır ve belirlenen bir parkuru mümkün olan en hızlı sürede tamamlamayı hedefler. Bu yoğun etkinlik bisikletçilerin dayanıklılığını, hızını ve tutarlı bir tempoyu sürdürme becerisini test eder. Zamana karşı yarışlar genellikle Tour de France'ın genel galibinin belirlenmesinde önemli bir rol oynar.

Bu anahtar kelimelerle, bisiklet ekipmanlarınızı kapmaya veya favori takımınız için tezahürat yapmaya hazırsınız (EF Education-EasyPost'u desteklemenizi önerebilir miyiz)!

EF ile kelime dağarcığınızı genişletin ve İngilizcenizi mükemmelleştirinKeşfedin
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dakikalar içinde İngilizcenizi test edin

Detaylı bilgi