GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

İngilizce öğrenmenize yardımcı olacak 8 okunması gereken klasik

İngilizce öğrenmenize yardımcı olacak 8 okunması gereken klasik

Klasik romanların "klasik" olarak bilinmesinin bir nedeni var. Çok güzel yazılmışlardır ve bildiğimiz İngilizce dilinin temelini oluştururlar. Klasikler büyüleyici hikayelere sahiptir ve insan doğasının karmaşıklığını, toplumsal normları ve dil evriminin ince nüanslarını yansıtır.

İşte İngilizce becerilerinizi geliştirirken zamanda geriye yolculuk yapmanızı ve geçmişin edebi harikalarını keşfetmenizi sağlayacak 8 klasik roman.

1. F. Scott Fitzgerald'dan Muhteşem Gatsby (The Great Gatsby)

Nick Carraway gizemli ve zengin Jay Gatsby'nin hikâyesini anlatırken 1920'lerin Caz Çağı'na adım atın. Gatsby, eski aşkı Daisy Buchanan'ın dikkatini çekmek umuduyla abartılı partiler düzenler. Roman zenginlik, Amerikan Rüyası ve çoğu zaman aşırılığa eşlik eden boşluk temalarını irdeler.

Büyüleyici düzyazı, canlı imgeler ve karmaşık karakterler bu romanı İngilizce öğrenenler için dilsel bir şölen haline getiriyor. Ayrıca Kükreyen Yirmiler dönemindeki İngilizceye dair bir bakış açısı da sunuyor. Kitabı okuduktan sonra, Leonardo Di Caprio ve Carey Mulligan'ın oynadığı güzel filmi izleyebilirsiniz.

2. J.D. Salinger'dan Çavdar Tarlasında Çocuklar (The Catcher in the Rye)

Sorunlu bir Amerikalı genç olan Holden Caulfield, sürekli okuldan atılmaktadır. Yetişkinlerin dünyasından etkilenmeyen Holden, okulda yaşadığı ikiyüzlülükten ve çevresindeki yetişkinlerden bunalmıştır. New York'ta vakit geçirmek için son okulundan ayrılır. Şehirde dolaşırken, kardeşi Allie'nin yasını tutmayı ve kendisini hayal kırıklığına uğratan yüzeysel bir dünyada anlamlı, gerçek bağlantılar bulmayı ummaktadır.

Bu klasik, ergenlik kaygısı, kimlik ve büyümenin zorluklarını keşfetmesiyle ünlüdür. Holden'ın günlük konuşma dilini kullanması da romanı İngilizce öğrenenler için ilgi çekici bir çalışma haline getiriyor.

3. Maya Angelou'dan Kafesteki Kuş Neden Şakır Bilirim (I Know Why the Caged Bird Sings)

Kafesteki Kuş Neden Şakır Bilirim, yazar Maya Angelou'nun çocukluk ve gençlik yıllarını anlatan bir otobiyografidir. Amerika'da, ırk ayrımcılığının hüküm sürdüğü Jim Crow Güney'inde büyüyen Angelou, çalkantılı ve travmatik bir çocukluk geçirir. Onun hikâyesi aracılığıyla okuyucu, önyargı ve baskı yapılarına dair ham ve duygusal bir içgörü ediniyor.

Güzel bir dille yazılmış bu otobiyografi, ırk ayrımcılığı ve cinsiyet eşitsizliği temalarını irdeliyor. Angelou'nun hikayesi, kendisini ezmeye çalışanlara karşı direncini, meydan okumasını ve zaferini anlatıyor.

4. George Orwell'dan Hayvan Çiftliği (Animal Farm)

Herkesin eşit olduğu adil bir toplum (daha doğrusu çiftlik) yaratmak için insan sahiplerini devirmek isteyen domuzlar Napoleon ve Snowball ile tanışın. Hayvanlar çiftliği yönetmek için kendi kurallarını koyarlar ve onlara eşitlik ve refah vaat edilir. Ancak Napoleon ve Snowball giderek daha fazla güç kazandıkça, diğer hayvanları sömürmeye başlarlar ve kaçmayı umdukları baskıcı insan bakıcılara giderek daha fazla benzemeye başlarlar.

Orwell, ilgi çekici hayvan karakterler ve sade bir dil aracılığıyla totalitarizmin tehlikelerine dair güçlü bir yorum ortaya koyar.

5. S.E. Hinton'dan Yabancılar (The Outsiders)

Greaser mısın yoksa Soc mu? The Outsiders, 1960'ların Oklahoma'sında iki rakip gençlik çetesi hakkında sürükleyici bir hikaye. Ponyboy Curtis bir Greaser'dır ve Soc'lar olarak bilinen daha varlıklı çeteyle çatışmalara girerken yaşadıklarını anlatır. İki grup arasındaki şiddetli bir çatışma trajik bir sonla sonuçlandığında, Ponyboy ve arkadaşları bölünmüş toplumlarının sert gerçekleriyle yüzleşmek zorunda kalırlar. Arkadaşlık ve sadakat sayesinde, farklılıklarına rağmen ortak mücadeleleri ve hayalleri paylaştıklarını keşfederler.

Bu ergenlik romanı sizi diken üstünde tutacak ve tüm karakterleri desteklemenizi sağlayacak. Okuduktan sonra, Patrick Swayze, Tom Cruise ve daha birçok yıldızın oynadığı 1983 yapımı kült-klasik film uyarlamasını da izleyebilirsiniz.

6. Louisa May Alcott'tan Küçük Kadınlar (Little Women)

Bu roman, dört March kardeşin - Meg, Jo, Beth ve Amy - İç Savaş döneminde Concord, Massachusetts'te büyürken yaşadıklarını anlatıyor. Küçük Kadınlar, kız kardeşlerin aşk, arkadaşlık ve kişisel hırsları arasında gezinirken yaşadıkları sevinçleri, mücadeleleri ve bağları keşfediyor. Meg'in geleneksel bir aile yaşamı arzusundan Jo'nun yazar olma hırsına kadar her kız kardeşin kendi hayalleri ve özlemleri vardır.

Bu sıcacık roman harika bir şekilde yazılmış ve kız kardeşlere ve onların hikayelerine aşık olacaksınız. Kitabı okuduktan sonra Emma Watson, Florence Pugh, Saoirse Ronan ve Timothy Chalamet'in rol aldığı 2019 yapımı film uyarlamasını izleyebilirsiniz.

7. William Shakespeare'den Romeo ve Juliet (Romeo and Juliet)

Bu ünlü trajedi İtalya'nın Verona kentinde geçer ve bir roman değil, bir oyundur. Kan davalı iki aile olan Montague'ler ve Capulet'lerden gelen Romeo ve Juliet'in hikayesini anlatır. Ailelerinin birbirlerine olan nefretine rağmen Romeo Montague ve Juliet Capulet ilk görüşte birbirlerine derinden aşık olurlar. Aralarındaki gizli aşk bir dizi yanlış anlamaya, düelloya ve trajik olaya yol açar ve nihayetinde hem Romeo hem de Juliet'in ölümüyle sonuçlanır.

Shakespeare dilini anlamak zaman zaman zor olabilir, ancak günümüz İngilizce çevirileri mevcuttur. Ayrıca genç Leonardo DiCaprio ve Clare Danes'in oynadığı Baz Luhrmann film uyarlamasını da izleyebilirsiniz.

8. Mary Shelley'den Frankenstein

Mary Shelley'nin Frankenstein'ı, bilimsel hırs ve bunun trajik sonuçları üzerine sürükleyici bir öykü. Genç bir bilim insanı olan Dr. Victor Frankenstein, yeni bir yaşam yaratmayı saplantı haline getirir. Yaratığını hayata geçirmeyi başarır ancak ortaya çıktığında dehşet içinde geri çekilir. Yaratıcısı ve toplum tarafından reddedilen canavar yaratık intikam peşine düşer ve şiddetli bir çatışmaya yol açar.

Bu roman gotik edebiyatın popülerliğini önemli ölçüde etkilemiş, korku türüne yeni bir hayranlık ve ilgi uyandırmıştır.

Bu klasik romanlar listesini beğeneceğinizi ve büyüleyici hikayeleri ve büyüleyici karakterleri keşfederken İngilizce becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacağını umuyoruz. Mutlu okumalar!

Yurtdışında İngilizce eğitimi alınDaha fazla bilgi alın
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dakikalar içinde İngilizcenizi test edin

Detaylı bilgi