GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
MenuÜcretsiz Katalog

Bilmeniz gereken tüm İngilizce ragbi terimleri

Bilmeniz gereken tüm İngilizce ragbi terimleri

200 yıl önce Rugby adında bir kasabada icat edilen rugby oyunu ,İngiltere'nin en iyi spor ihracatlarından biridir . Ancak sadece yana veya geriye doğru atabileceğiniz oval şekilli bir topla koşmayı ve diğer oyunculara bolca çarpmayı içeren bu oyunu ilk başta anlamak oldukça zor olabilir.

Teknik jargondan rugger argosuna, işte bilmeniz gereken İngilizce rugby terimleri listemiz.

Union or League?

İlk olarak, ragbinin iki farklı versiyonu vardır; union ve league. En belirgin fark, ragbi 'union' takımlarının 15 oyuncuya, ragbi 'league' takımlarının ise 13 oyuncuya sahip olmasıdır.

Rugger

Ragbi için gayri resmi argo. “Hadi bir rugger maçı yapalım!”

Goal

Bir ragbi oyununu kazanmak için bir takımın rakiplerinden daha fazla sayı yapması gerekir. Goller, top üst direğin üzerinden ve rakip takımın kale direklerinin arasından vurulduğunda atılır. Oyunun ortasında veya penaltı vuruşundan yapıldığında, bir gol üç puan değerindedir.

Try

Daha fazla puan için, oyuncular topu diğer takımın kale alanına (kale direklerinin arkasına) sokarak ve yere değdirerek bir try yapabilir. Ragbi birliği oyunlarında beş puan verilir. Ragbi ligi oyunlarında bir try dört puan değerindedir.

Conversion

Bir try yaptıktan sonra, takımların daha fazla puan kazanma şansı vardır. Bir oyuncu topu kale direklerinin arasından geçirmeyi deneyebilir (ha). Bu, denemeyi 'dönüştürür' ve iki ek puan verilir.

Hoof it

Topa sertçe ve uzağa vurmak. “Çalım attı ve top kilometrelerce uzağa uçtu!”

Drop kick

Bir oyuncu topu yere bırakır, ardından top havada geri sekerken tekme atar.

Bırakma golü

Gol atmak için drop kick kullanıldığında. Bunlar rugby union'da üç puan değerindedir ancak rugby liginde sadece bir puan değerindedir.

Flying kick (field goal)

Bir oyuncu yerdeki bir topa kale direkleri arasından vurduğunda.

Tackle

Ragbide topu taşıyan oyuncunun kalçasından veya bacaklarından kollarınızla tutarak yere düşürmenize izin verilir. Vuruşlar, topa sahip olmaya çalışmak veya kale çizginize doğru hareket eden oyuncuyu durdurmak için kullanılır.

Ankle tap

Temel olarak birinin ayaklarını veya bileklerini tutarak çelme takmayı içeren bir mücadele türü.

Goosestep

Çalım yemekten kaçınmanıza yardımcı olmak için tasarlanmış hızlı, süslü ayak hareketleri.

Blood replacement

Sakatlanan bir oyuncunun kanaması varsa, ilk yardım alırken 15 dakikaya kadar bir takım arkadaşıyla değiştirilebilir.

Cauliflower ear

Sakatlıklardan bahsetmişken, karnabahar kulak ragbide yaygındır. Kulaklardaki kıkırdak ve deri, tekrar tekrar darbe almaktan zarar görebilir ve kulaklar kalın ve yumrulu hale gelir.

Scrum

Ragbiye yeni başlayanlar için scrum çılgınca görünür. Her iki takımın oyuncuları karşılıklı üç sıra halinde dizilir, başlarını öne eğer ve omuzlarını kullanarak karşı takımı iterek altlarındaki zeminde bulunan topa sahip olmaya çalışırlar.

Ruck

Ragbi liginde rucking olur. Çalım yedikten ve yere düştükten sonra bir oyuncu topu bırakır. Artık kimse topa dokunamaz, ancak her iki takımdan oyuncular topun üzerinde toplanarak bir ruck oluşturabilirler. Diğer takımı geriye doğru itmeye ve toptan uzaklaştırmaya çalışarak top için rekabet ederler. Top açığa çıktığında, diğer oyuncular onu alıp oyuna devam edebilir.

Maul

Maul, çalım yiyen bir oyuncudan topu geri almanın bir başka yoludur. Bir maul biraz ruck'a benzer, ancak top yerde değildir. Top yere düşerse veya bir oyuncu diğerlerinden kurtulup topa sahip olursa maul sona erer.

Mauled

Günlük konuşma dilinde kullanılan bir terim. Birisi ağır yaralanmışsa “Mauled!” diyebilirsiniz.

Six Nations

Altı Ulus Şampiyonası, İngiltere, Fransa, İrlanda, İtalya, İskoçya ve Galler arasında düzenlenen bir erkekler ragbi birliği turnuvasıdır.

On the trot

Art arda ya da üst üste.

Ragbinin evinde İngilizce öğreninKeşfedin
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dakikalar içinde İngilizcenizi test edin

Detaylı bilgi