GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

İngilizce'de yabancı bir aksandan nasıl kurtulunur? 5 kolay adım

İngilizce'de yabancı bir aksandan nasıl kurtulunur? 5 kolay adım

İnsanlar kaç kez İngilizce konuşurken sadece aksanınızı dinleyerek nereli olduğunuzu tahmin edebildi? İngilizcede İtalyan veya Fransız aksanının belirgin bir çekiciliği olsa da, bu sizi rahatsız eden bir şeyse, daha anadilinize uygun bir İngilizce aksanı için nasıl çalışacağınıza dair denenmiş ve test edilmiş bazı ipuçlarını paylaşmak için buradayım - ve bu süreçte daha kendinden emin bir konuşmacı olun.

1. Aksanınızı seçin

En çok sevdiğiniz ve kişiliğinize en çok uyan aksanı düşünün. Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok aksan vardır: gösterişli İngiliz, havalı Amerikan, rahat Avustralyalı vb.

Seçiminizi yaptığınızda buna sadık kalmalı ve konuşurken tutarlı olmalısınız. Onunla birlikte gelen doğru kelimeleri de kullanın. Amerikan aksanına sahip olmaya karar verirseniz, “dostum” ve “pants"in İngiliz İngilizcesi versiyonu olan "mate” veya “trousers” gibi şeyler söylemekten kaçının.

2. Her şeyi İngilizce izleyin ve dinleyin

Çok açık gibi görünebilir ama her şeyi İngilizce izlemek, daha hızlı öğrenmek ve aksanınızı geliştirmek için yapabileceğiniz en yararlı şeylerden biridir. Kendinizi her programı, TV dizisini, filmi veya YouTube videosunu İngilizce izlemeye zorlayın. Yeni kelimeler öğrenmek elbette çok faydalıdır, ancak kulaklarınız her zaman İngilizce duymaya alıştıkça aksanınız da size teşekkür edecektir (ve doğru türde bir aksan da - bkz. 1. madde).

Ben şahsen dublajlı versiyon yerine orijinal dilde bir şeyler izlemeyi seviyorum. Daha önce izlediğiniz veya gerçekten iyi bildiğiniz filmleri veya videoları İngilizce izleyerek başlayabilirsiniz. İlk başta zor gelebilir ama altyazılarla kendinize yardımcı olursanız her seferinde daha da kolaylaşacaktır. Nereden başlayacağınızdan emin değilseniz, İngilizce öğrenmek için Netflix şovlarının bir listesini burada bulabilirsiniz.

3. Dikkatlice dinleyin

İngilizce çok müzikal bir dil, bu yüzden doğru ses türlerini ve doğru akışı mükemmelleştirmek için çalışmak gerçekten önemli. Ben İtalyan'ım ve İtalya'da her harfi telaffuz ederiz, bu yüzden İngilizce bizim için zor olabilir. Bunu ilk kez Gossip Girl'ü orijinal dilinde izlemeye başladığımda fark ettim. Manhattan'ın telaffuz ediliş şekli (mænˈhæt(ə)n) beni şaşırttı ve ana dilimden ne kadar farklı olduğunu duyunca daha fazlasını öğrenmek istedim.

Ayrıca “burger”, “spaghetti”, “gelato” gibi İngilizcede farklı telaffuz edilen kelimelere de dikkat etmeye değer. Spagettiyi Amerikan usulü söylemek (çift t'nin 'D' gibi telaffuz edildiği) İtalyan kalbimi acıtsa bile, aksanımı geliştirebilmek için bu kelimeyi bir Amerikalı gibi söylemeye alışmam gerekiyordu.

4. Her şeyi yüksek sesle söyleyin

İngilizcenizi ne kadar çok pratik yaparsanız o kadar iyi olur. Eğer pratik yapacak kimseniz yoksa, kendi kendinize konuşmaktan korkmayın. Ayna yeni İngilizce partneriniz olabilir - bana güvenin, işe yarıyor! Aksanımı pratik etmeme yardımcı olan şeylerden biri, telaffuzumu pratik edebilmek için İngilizce kitapları yüksek sesle okumaktı. Belirli bir film alıntısını seviyorsanız, oyuncunun filmde yaptığı gibi aynı şekilde tekrarladığınızdan emin olun. En sevdiğiniz şarkıların sözlerini ezberleyin ve tekrar tekrar yüksek sesle tekrarlayın. Friends dizisindeki Joey'nin meşhur “How you doin'?” repliği gibi en sevdiğiniz dizilerden hoşunuza giden cümleleri öğrenin ve tekrarlayın. Garip bir ipucu olabilir ama işe yarıyor!

5. Konuşmak için her fırsatı değerlendirin

Evde İngilizce pratik yapabileceğim yabancı arkadaşlarım olmadığı için okulda kendime fırsatlar yaratıyordum. Öğretmen bir metni okumak için gönüllülere ihtiyaç duyduğunda veya öğretmen sorduğunda soruları cevaplamak için her zaman elimi kaldırıyordum. Ne kadar aktif olursanız, o kadar çok şey öğrenirsiniz ve ana dilinizdeki İngilizce aksanınız o kadar hızlı gelişir.

İngilizcenizi geliştirmenin bir başka yararlı yolu da yurtdışına gitmek ve gerçek hayatta pratik yapmaktır. Bu, İngilizce öğrenmek ve yabancı aksanınızdan kurtulmak açısından nihai deneyimdir - sadece hangi aksanı istediğinizi ve nereye gitmeniz gerektiğini bilmeniz gerekir. Geçtiğimiz aylarda EF ile Küresel Stajyer olarak çalışacak kadar şanslıydım, ancak daha önce EF ile seyahat ettim ve İngilizcemi sınıfta uluslararası arkadaşlarımla ve tabii ki sınıf dışında tüm yerel halkla kullanırken aksanımda büyük adımlar attım. Bu süre zarfında tanıştığım birçok insanla hala arkadaşız.

Sonunda, becerilerinizde ve aksanınızda hızlı ilerleme kaydetmek istiyorsanız, adanmışlığın ve sadece saatler harcamanın yerini hiçbir şey tutamaz; aksi takdirde tembelleşiriz ve asla gelişmeyiz.

İngilizce seviyenizi ücretsiz kontrol edinDaha fazla bilgi edinin
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dakikalar içinde İngilizcenizi test edin

Detaylı bilgi