GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

İngilizcenin kısa tarihi

İngilizcenin kısa tarihi

Dünyanın dört bir köşesinde 1,5 milyarı aşkın konuşanı ve yaklaşık 750.000 kelimesi olan İngilizcenin nasıl olup da bugün olduğu kadar etkileyici ve çok yönlü bir dil haline geldiğini hiç merak ettiniz mi?

Tek bir ülkenin (ya da farklı bir coğrafi bölgenin) sınırları içinde gelişen dillerin aksine İngilizce, 1.600 yıl kadar önceki başlangıcından bu yana, sınırları aşarak ve istilalar yoluyla gelişti, yol boyunca diğer dillerden parçalar ve parçalar aldı ve dilin dünya çapında yayılmasıyla değişti.

Anglo-Sakson bağlantısı

İngiliz dilinin kökenleri - sürpriz, sürpriz - bugünkü İngiltere'ye ve Orta Avrupa'dan gelen Anglo-Sakson kabilelerinin MS 400'de Britanya Adalarına varmasına dayanmaktadır. Şimdi “Eski İngilizce” olarak bilinen dilleri kısa sürede Avrupa'nın bu nispeten uzak köşesinin ortak dili olarak benimsenmiştir. Her ne kadar siz ve ben Eski İngilizceyi anlamakta zorlansak da, bu dil bugün konuştuğumuz dil için sağlam bir temel oluşturmuş ve bize “olmak”, “güçlü” ve “su” gibi birçok temel kelimeyi kazandırmıştır.

Bıçaklı Viking'den kaç!

Viking istilalarıyla (Vikingler 1.000-1.200 yıl önce Kuzey ve Kuzeybatı Avrupa'yı yağmalayan bir İskandinav kabilesiydi) Eski İngilizce, Viking kabilelerinin dili olan Eski Norsça ile karıştı. Eski Norsça, İngilizceye “vermek” ve “almak”, “yumurta”, “bıçak”, “koca”, “koşmak” ve “viking” de dahil olmak üzere 2.000'den fazla yeni kelime kazandırdı.

Fransızları getirin

MS 1.000'de İngilizce Britanya Adalarında yaygın olarak konuşulmasına rağmen, Norman istilası Fransızcayı kraliyet ve iktidar dili haline getirmiştir. Eski İngilizce köylülere bırakıldı ve daha az çekici statüsüne rağmen, MS 1.000-1.400 yıllarında “bira”, “şehir”, “meyve” ve “insanlar” gibi günlük kelimelerin yanı sıra yılın aylarının yarısı da dahil olmak üzere bir dizi Latince ve Fransızca kelimeyi benimseyerek gelişmeye ve büyümeye devam etti. Fransızca kelimelerin benimsenmesi ve uyarlanmasıyla İngilizce dili de “özgürlük” ve “adalet” gibi kavram ve kelimelerin dahil edilmesiyle daha sofistike hale gelmiştir.

Timsah yavru köpeğimi yedi, Bay Shakespeare

14.-15. yüzyılda, Fransa ile yapılan ve Britanya Adaları'ndaki Fransız egemenliğini sona erdiren Yüz Yıl Savaşları'nın ardından, İngilizce bir kez daha güç ve etki dili haline geldi. Belki de tüm zamanların en ünlü şairi/oyun yazarı olan William Shakespeare'in öncülük ettiği İngiliz edebiyatı ve İngiliz kültürünün gelişmesiyle daha da güçlendi. Shakespeare'in İngiliz dilinin gelişimi ve eşsiz ve zengin kültürü üzerindeki etkisini kavramak zordur; Romeo & Juliet ve Hamlet gibi klasikleri kaleme almasının yanı sıra “timsah”, “yavru köpek” ve “moda” da dahil olmak üzere en az 1.700 kelime icat ettiği - evet, İCAT ettiği - söylenmektedir!

Yeni kelimelerin bilimi

Shakespeare İngilizceyi kültürel açıdan önemli ve zengin bir dil haline getirdiyse, hızla gelişen bilim dünyası da 17. ve 18. yüzyıllarda İngilizceyi değiştirmeye başladı ve “yerçekimi”, “asit” ve “elektrik” gibi yeni kelimelerin icat edilmesini gerektirdi. İngilizce konuşulan dünya pek çok bilimsel ilerlemenin merkezinde yer aldığından, bilimsel gelişmeler dilin evrimiyle el ele ilerledi.

İngilizce küreselleşiyor

Ancak Britanya (bilinen) evrenin -ya da en azından Dünya Gezegeni'nin- sömürgeci efendisi olana kadar İngilizcenin yayılması gerçekten hız kazanmadı. 20. yüzyılın başlarında Britanya, Asya'dan Afrika'ya dünyanın dörtte birinden fazlası ve 400 milyondan fazla (yeni) İngiliz tebaası üzerinde emperyal kontrol kurmuştu. Bu durum, İngiliz dilini çok geniş bir alana yaymanın yanı sıra, İngilizcenin düzinelerce yerel versiyonunun ve lehçesinin gelişmesine neden oldu ve beraberinde - evet, tahmin ettiğiniz gibi - daha fazla yeni kelime getirdi! Örneğin “barbeque” kelimesi Karayipler'den, “zombie” ise Afrika'dan alınmıştır.

Kurtarıcı bir sözlük

Dilin hızla yayılması bir soruna yol açtı: Dilin sınırlar ötesinde anlaşılır kalmasını nasıl sağlarsınız? İlk olarak 1884 yılında yayınlanan Oxford İngilizce Sözlüğü olarak bilinen dil incili, yazım kurallarını standartlaştırdı ve dünyanın her yerinde İngilizce konuşanların birbirlerini anlayabilmelerini (ya da en azından anlamaya çalışmalarını) sağladı. Şu anda 20 ciltten oluşan (21.000 sayfadan fazla sözlük tanımı!) Oxford İngilizce Sözlüğü'nün her yeni baskısının derlenmesi onlarca yıl sürüyor, ancak çevrimiçi versiyona yılda birkaç kez yeni kelimeler ekleniyor.

OMG, food baby ve diğer 21. yüzyıl cevherleri

Ve bu bağlamda: İngilizce ile ilgili en şaşırtıcı şey HALA gelişiyor olmasıdır. ABD, Güney Afrika ve Yeni Zelanda gibi birbirinden uzak ülkelerde ve New York, Oxford ve Singapur gibi birbirinden farklı şehirlerde yerel lehçelerin ve argonun gelişmesinden, teknoloji kelimelerinin günlük İngilizceye dahil edilmesine kadar (sana bakıyoruz, 2013 Yılın Kelimesi, “selfie”!), İngilizce sürekli bir değişim halindedir.

Yalnızca kelime hazinesi bile yılda yaklaşık 1.000 yeni ve onaylanmış kelime hızıyla artıyor; ve bunlar yalnızca Oxford İngilizce Sözlüğü'nün çevrimiçi versiyonuna eklenecek kadar önemli görülen kelimeler. Son kelime güncellemesinden favorilerimiz? “Aman Tanrım!"ın kısaltması olan ‘OMG’, çok fazla yedikten sonra şişen göbek anlamına gelen ‘food baby’ ve muhtemelen bu makaleyi okuduğunuz devasa telefon/tableti tanımlamak için kullanılan komik bir kelime olan ‘phablet’.

Bizimle yurtdışında İngilizce öğreninHemen başlayın
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dakikalar içinde İngilizcenizi test edin

Detaylı bilgi