GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

İngiltere'de havanın sandığınız kadar kötü değil işte 10 nedeni

İngiltere'de havanın sandığınız kadar kötü değil işte 10 nedeni

Birleşik Krallık'ta yaşamamış insanlar genellikle İngiliz havasının berbat olduğuna inanır ve yağmurluklardan kayak ceketlerine kadar her şeyi yanlarına alarak ziyaretlerine hazırlanırlar. Peki bu doğru mu? Tam olarak değil! Aslında Birleşik Krallık'ın hava durumu yerel kültürleri, lehçeleri ve sakinleri kadar çeşitlidir ve düşündüğünüzden çok daha ilginçtir.

Birleşik Krallık'ta eğitim görmeyi ya da sadece bir hafta sonu ziyaret etmeyi planlıyorsanız ve biraz 'hava durumu endişeniz' varsa, işte rahatlamanız için on neden (yani, çoğunlukla):

1. Keyifli bir şekilde öngörülemez

Evet, İngilizler her zaman hava durumu hakkında konuşmalarıyla ünlüdür - ki bu aslında doğru değildir. Ancak bunun ülke genelinde her zaman ilgi çeken bir konu olduğu doğru. İngilizlere hak vermek gerekirse, haksız da sayılmazlar: Bir dakika parlak güneş ışığı, bir dakika sonra şiddetli yağmur olabilir. En azından hava durumu sıkıcı değil!

2. Sıcak olur... gerçekten sıcak

Birleşik Krallık'ta yazların yağmurlu geçtiğini duymuş olabilirsiniz, ancak bu doğru değildir. Elbette, bazı yıllar daha iyi olabilir (yağmur yağar, ama yağmur ılıktır!), ancak İngiltere aslında oldukça kuru ve sıcak yazların tadını çıkarır - özellikle de yazların düzenli olarak 'şimdiye kadarki en sıcak' rekorları kırdığı son birkaç on yılda. Londra, Bournemouth, Brighton, Eastbourne, Bristol ve Bournemouth gibi şehirler de dahil olmak üzere Birleşik Krallık'ın güneyi, sıcak ama dayanılmaz olmayan keyifli yaz iklimleriyle ünlüdür.

3. Batı'dan Doğu'ya hava çok farklıdır

Birleşik Krallık'ın hava durumu haritasına baktığınızda bir model göreceksiniz - batı kıyısındaki hava genellikle doğu kıyısındakinden daha yağışlı. Bunun nedeni Gulf Stream adı verilen sıcak hava akımının Karayipler'den İngiltere'ye doğru okyanus boyunca sıcak hava getirmesidir. Bu hava akımı kuzeyde İzlanda ve İskandinavya'dan gelen soğuk hava ile güneyde İspanya ve Fransa'dan gelen sıcak hava ile karışır. Hava sıcaklıklarının çatışması, sıcak hava akımlarına en çok maruz kalan batıya düşen yağmuru üretir.

4. Yağmur farklı bölgeler arasında değişiklik gösterir

Kuzeybatı kıyılarında güneybatıya göre daha fazla yağmur bulabilirsiniz. Birleşik Krallık'ın orta ve güneydoğu kesimi daha az yağmur alsa da, aşırı sağanak yağışlardan daha fazla etkilenebilir. Yağmur bölgeler arasında bile farklılık gösterebilir: bazı bölgeler sıradağlar ve tepeler tarafından korunduğu için yağmur almaz!

5. Yağmur için yaklaşık 100 kelime vardır

Her ne kadar insanların düşündüğü kadar çok yağmur yağmasa da, eğer yağmur yağarsa, bunu İngilizce olarak tanımlamak için yaklaşık 100 farklı kelimeye sahip olacaksınız: tufan, muson, sağanak, çiseleme, saçılma, kovalar... gibi harika önerilerden seçiminizi yapın.

6. 10'dan fazla bölgesel iklim vardır

Birleşik Krallık için hava durumunu izleyen ve tahmin eden Met Office, Britanya'da 11 farklı hava durumu bölgesi olduğunu öne sürüyor. Ancak, 11 hatırlanması gereken çok şey olduğundan, sadece dört ana bölgeye bağlı kalalım: yazların serin ve kışların ılıman geçtiği kuzey doğu; yazların ılıman ve kışların soğuk geçtiği kuzey batı; yazların sıcak ve kışların soğuk geçtiği güney doğu; ve yazların sıcak ve kışların ılıman geçtiği güney batı. Bu da Birleşik Krallık'ı hava durumu açısından da keşfetmek için heyecan verici ve ilginç bir yer haline getiriyor (eğer ilgileniyorsanız, Birleşik Krallık'taki en iyi yol gezilerimizi burada bulabilirsiniz).

7. Londra en aşırı sıcaklıklara sahiptir

Eğer sıcak bir hava arıyorsanız, istatistiksel olarak kuzeyden daha sıcak olduğu için muhtemelen her zaman Birleşik Krallık'ın güneyini tercih etmek isteyeceksiniz. Bristol, Torquay ve Bournemouth gibi şehirleri içeren güney batı bölgesi tüm yıl boyunca daha sıcaktır - ancak Londra ve güney doğu hem en sıcak hem de en soğuk sıcaklıklara sahip bölgedir. Bunun nedeni, yazın sıcak, kışın soğuk olan Avrupa kıtasal rüzgarlarından etkilenmesidir.

8. Kar mı arıyorsunuz? Kuzeye gidin

Birleşik Krallık karlı manzaralarıyla tanınmaz (İngilizler bunu umsa da) ama aslında çok fazla kar yağışı alan bölgeler vardır - sadece hepsi kuzeydedir! En karlı bölge İskoçya'dır ve bu da aslında Norveç, İsveç ve Danimarka ile aynı enlemde olduğu için mantıklıdır. Kar görmek için güney batıya gitmeyi düşünmeyin, çünkü Birleşik Krallık'ta en az kar yağışı alan yer burasıdır.

9. Ara sıra kasırgaya maruz kalır...

Gulf Stream üzerindeki konumu nedeniyle Birleşik Krallık zaman zaman Atlantik Okyanusu'ndaki kasırgaların artıklarıyla vuruluyor ve bu kasırgalar Avrupa anakarasından zarar görmeden kaçma eğiliminde oluyor (yuh). Birleşik Krallık'ı vuran son büyük fırtınalar 2017'deki Ophelia ve 2013'teki Christian'dı. Muhtemelen en kötü fırtına 1987'deki meşhur Büyük Fırtına'ydı - özellikle de hava durumu tahminleri herkese endişelenecek bir şey olmadığını söylediği için! Ancak endişelenmeyin, büyük fırtınalar Birleşik Krallık'ta hala nadir görülen olaylardır.

10. ... ve hatta kasırgalar bile oluyor (ve aslında dünyanın kasırga başkenti!)

Hayır, bu bir şaka değil! Bilim insanları mil kare başına rapor edilen hortumların sıklığını inceledi ve Birleşik Krallık, dünyadaki diğer tüm ülkelerden daha fazla olarak zirveye çıktı. Tamam, bu hortumlar çok nadiren yıkıcı oluyor (rahat bir nefes alabilirsiniz), ancak yine de etkileyici ve beklenmedik bir istatistik.

Bizimle Birleşik Krallık'ta İngilizce öğrenin (ve havanın tadını çıkarmayı öğrenin)Daha fazlasını öğrenin
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi