GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

İspanyolcayı daha hızlı öğrenmek için 10 ipucu

İspanyolcayı daha hızlı öğrenmek için 10 ipucu

Taio Cruz'un “Dynamite” şarkısını biliyor musunuz? “Bazen İspanyolcamı havaya fırlatıp ‘AAAAYYYOOOOOO, NO COMPRENDOOOOOOO’ diyorum.” Tamam, belki bunlar şarkının gerçek sözleri değil ama çoğumuz bir noktada “No comprendo” demişizdir, bu da kabaca şu anlama gelir: “Üzgünüm ama az önce ne dediğin hakkında hiçbir fikrim yok ve taco kelimesini bilmenin beni ayakta tutmaya yeteceğini düşünmüştüm.” Bunu sana söylediğim için üzgünüm dostum ama taco maalesef yeterli değil.

İspanyolca, öğrenmek istediğiniz diğer tüm diller gibi kolay değildir, ancak işte daha hızlı öğrenmenin on kesin yolu:

1. Müzik eşliğinde şarkı söyleyin

İspanyolca öğrenmemin 3 nedeni başlıklı yazımda İspanyol müziği hakkında ilk söylediklerimi hatırlarsanız, İspanyol dili ve kültürünün tutku ya da onların deyimiyle pasión üzerine kurulu olduğunu da hatırlarsınız. Sonuç olarak, tonlarca (ve tonlarca demek istiyorum!) aşk türküsü vardır. Ve eğer henüz fark etmediyseniz, yavaş ve birlikte söylemesi kolay oldukları için baladlar harikadır. Nicky Jam'in “Perdon” şarkısı ile başlayın.

2. Telenovelas izleyin

“Hizmetçi yaptı!” ya da “Kötü ikiz ölümden döndü” gibi cümleleri öğrenmenin pek pratik olmadığını düşünüyorsanız, fena halde yanıldığınızı söylemeliyim. Telenovelas - ya da Latin pembe dizileri - nispeten basit (ve evet, çok dramatik!) konuşmaları nasıl takip edeceğinizi öğrenmek için harika bir yoldur. Tam İspanyolca telenovelalara dalmak istemiyorsanız, Ugly Betty ve Jane the Virgin gibi sadece az miktarda İspanyolca kullanan (ve altyazılı!) şovlar var.

3. Her şeyi okuyun

Dışarıda tonlarca harika İspanyol yazar var, bu yüzden araştırın. Ancak dergileri ve yemek kitaplarını da okumayı unutmayın. Bu, zihninizi kelimeleri okumak ve onları gerçekten anlamak için eğitmeye yardımcı olacaktır. (Aksi takdirde, böreğiniz herkese gıda zehirlenmesi yaşatabilir ve kendinizden başka suçlayacak kimse bulamazsınız!)

4. İşe gidiş gelişlerinizi kullanın

İster yürüyün, ister arabayla veya trenle gidin, okula veya işe giderken dinlemek için her zaman İspanyolca podcast'ler dinleyebilirsiniz. Bu tür bir “boş zamanı” üretken bir şekilde kullandığınızda günde yarım saat uzun bir yol kat eder.

5. Çeviri yapın

Yazılı bir şey görürseniz veya insanların konuştuğunu duyarsanız, bunu İspanyolcaya çevirmeyi deneyin. Bu sizi çevrenize daha uyumlu hale getirecek ve hangi kelimeleri öğrenmeniz ya da üzerinde çalışmanız gerektiğini görebileceksiniz. Facebook gönderilerinizi bile iki dilde yazabilirsiniz.

6. İspanyolca konuşan bir sevgili bulun

Ama gerçekten de öyle! Eğer aşık olduğunuz kişi öğrenmeye çalıştığınız dili akıcı bir şekilde konuşuyorsa, o zaman daha hızlı öğrenmenize yardımcı olabilir. İspanyolca konuşan bir arkadaş da bulabilirsiniz, bu da aşağı yukarı aynı şekilde çalışır, ancak İspanyol kültürü tamamen tutkuyla ilgili olduğundan, romantik bir bağlam daha hızlı öğrenmenize kesinlikle yardımcı olacaktır.

7. İspanya'ya taşının! Ya da Peru'ya ya da...

İspanyolca konuşulan bir ülkeye gidin ve orada yaşayın. Ve sadece konuşun. Babam 20'li yaşlarının başında Güney Amerika'ya taşındı ve hayatı boyunca hiç İspanyolca dersi almadı ama yine de akıcı bir şekilde konuşuyor. Sırrı neydi? Bir sözlük aldı, Kolombiya sahillerinde serinledi ve bu gringoyla (yabancıyla) tanışmak isteyen yerlilere kelimeleri işaret ettirdi, nasıl telaffuz edileceğini gösterdi ve ne anlama geldiklerini anlamak için el hareketleri yaptı.

8. Ya da en azından İspanyolca konuşulan bir yere seyahat edin (ve sonra pratik yapın!)

Pratik yapmak gerçekten mükemmelleştirir. Ve utanmayın! Hata yapmak kaçınılmazdır, anadiliniz bile sizin hata yapmanızla başladı. Bu nedenle, bir taksi şoförüyle, garsonla - herhangi biriyle - tercihen İspanyolcanın yerel olarak konuşulduğu bir ülkede konuşun, böylece her gün doğru türde pratik yaparsınız. Evde sıkışıp kaldınız mı? Köpeğinize İspanyolca bazı komutlar öğretmeyi deneyin; kültürlü bir köpeğin kimseye zararı olmaz!

9. Bilgi kartlarınız için daha fazla çaba gösterin

Sadece “taco” gibi tek bir kelime yazmayın. Bu sizi çok uzağa götürmez. Bunun yerine, cümleler yazın. Örneğin: “Bu taco çok lezzetli” ya da “Bu taco bir peso.” Bu gibi ifadeler sizi tek bir kelimeden çok daha ileriye götürecektir ve bu şekilde daha fazla kelime ve dilbilgisi öğrenebilirsiniz.

10. Tutarlı olun

İspanyolca çalışmalarınıza nasıl yaklaşmaya karar verirseniz verin, bir program yapın ve buna sadık kalın. Eğer hedefiniz günde en az bir saat çalışmaksa, o zaman bunu yapın! Bu tıpkı egzersiz gibidir, bir haftada üç yoğun saat çalışıp sonuçları görmeyi bekleyemezsiniz. Tek seferde değil, uzun bir zaman diliminde yaptığınızda daha fazla ilerleme göreceksiniz.

Sadece her küçük çabanın önemli olduğunu unutmayın!

Göresel: Guillermo Viciano, Flickr / Creative Commons

Bizimle İspanyolca öğreninDaha fazla bilgi alın
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

50'den fazla şehirde 10 dilden birini öğrenin

Detaylı bilgi