GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

K-pop'a yeni başlayanlar için bir rehber

K-pop'a yeni başlayanlar için bir rehber

Güney Kore kökenli bir popüler müzik türü olan K-pop'u liseden beri seviyorum. O zamanki en iyi arkadaşım Girl's Generation adlı bir grup için deli oluyordu ve onun bu takıntısı bana da bulaştı. Büyük K-pop grupları ve endüstrinin nasıl işlediği hakkında daha fazla şey öğrendikçe, her şey daha da ilginç hale geldi. İşte K-pop ile ilgili her şey için başlangıç rehberim.

Eğlence şirketleri

K-pop dünyasında gruplar tamamen "üretilir", piyasaya sürüldüklerinde mükemmel olabilmek için yoğun bir eğitim ve prova sürecinden geçerler. Bu alandaki en büyük şirketler - bunlar plak şirketleri gibidir - H.O.T., S.E.S. ve Girl's Generation gibi grupların arkasındaki S.M. Entertainment ve hip-hop geçmişi olan grupları yönetmeye odaklanan YG Entertainment'tır.

Eğitim

K-pop grubu üyeleri olarak bilinen "idoller", uyumlu bir grup haline gelebilmek için yoğun bir eğitimden, hatta estetik değişikliklerden geçerler. Peki ama tüm bunlar nasıl başlıyor? Batı müzik endüstrisinde, genel olarak, bir sanatçı internette biraz ivme kazanmaya başlar başlamaz, plak şirketleri ilgi gösterecek ve potansiyel olarak bir kayıt anlaşması teklif edeceklerdir. K-pop dünyasında ise işler biraz daha farklı ilerliyor... "İdol" olmayı hayal eden gençler plak şirketlerinin peşine düşüyor ve yoğun bir dizi seçmeden geçiyor. Seçildikten sonra, performans sergilemeye başlamadan önce aylarca, hatta yıllarca prova yaparlar.

Gruplar

Grupların kendileri K-pop dünyasının en büyüleyici kısmıdır. Son birkaç yılda 240'ın üzerinde grup piyasaya çıktı ve bunların birçoğu Güney Kore dışında da son derece başarılı oldu. Hem erkek hem de kadın grupları var ve Batılı müzik gruplarına kıyasla büyük olma eğilimindeler - NCT grubu gibi 40 kadar üyesi olduğu bilinen gruplar var. Hatta bazı şirketler EXO gibi büyük gruplar oluşturuyor, böylece yarısı Güney Kore'de performans sergilerken diğer yarısı Çin'i kapsıyor. K-pop aslında bir Güney Kore fenomeni olmasına rağmen, tür artık dünya çapında o kadar popüler ki, K-pop gruplarının giderek daha fazla üyesi yabancı oluyor; Çin, Japonya ve Avustralya'dan gençler "Idol" olma umuduyla seçmelere katılıyor.

Müzik

K-pop herkes için bir şeyler sunuyor. Kökleri pop müziğe dayanan K-pop, soul, rap, rock, R&B ve hatta funk'a giderek daha fazla referans veriyor. Türün dünya çapındaki popülaritesi arttıkça, müzik de dinleyicilerin çeşitli zevklerini yansıtmaya başladı. (Müzikal çeşitlilik hakkında fikir edinmenin en iyi yolu, bunun gibi bir K-pop çalma listesini dinlemektir).

Müzik videoları

Müzik önemli olsa da, K-pop aynı zamanda son derece görsel bir türdür. Videolar, en popüler grup üyelerini merkeze koymayı amaçlayan, kusursuz koreografili, yüksek prodüksiyonlu işlerdir. Girls Generation'ın "I Got a Boy" şarkısının videosu Lady Gaga gibi küresel süperstarları geride bırakarak YouTube'da 2013'ün En İyi Videosu ödülünü bile kazandı.

K-Pop hayranı mısınız?K-pop quiz
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

50'den fazla şehirde 10 dilden birini öğrenin

Detaylı bilgi