GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Kültürel farklılıkların üstesinden nasıl gelinir? 9 ipucu

Kültürel farklılıkların üstesinden nasıl gelinir? 9 ipucu

Kültürel alışveriş yabancı dil öğreniminin büyük bir parçasıdır. Dil kültürle o kadar bağlantılıdır ki, akıcı konuşabilmek için kültür hakkında da bilgi edinmek şarttır. Öğrenirken kendinizi bir yerin gelenek ve göreneklerine kaptırmak, argo öğrenmenize, dilsel nüansları anlamanıza ve kültürel farklılıkları kucaklamanıza olanak tanır. Ayrıca, deneyiminizi zenginleştirir ve basitçe, çok eğlenceli olabilir.

Kültürel farklılıklar farklı inanç sistemlerini, giyim tarzlarını, değerleri ve belirli gıdaların tüketimini (veya tüketilmemesini) içerebilir. Yeni bir kültüre aşina olmadan önce, bazı şeyleri yanlış anlamak kolay olabilir ve bazen bir gaf yanlışlıkla kırılmaya neden olabilir. İşte anlayış geliştirmeye yardımcı olmak için kültürel farklılıkların üstesinden gelmeye yönelik en iyi ipuçlarımızdan bazıları.

1. Basit başlayın

Kültürel uçurumun kapatılması genellikle bir kültürün üyelerinin birbirlerini selamlama ve teşekkür etme biçimlerini öğrenmekle başlar. Bunu listenizin başına koymak, öğrenme isteğinizi ve kibar olma arzunuzu gösterir ve yeni insanlarla etkileşiminize iyi bir başlangıç yapmanızı sağlayabilir.

2. Ardından, dili öğrenin

Birinin dilini öğrenmek zaman ve çaba gerektirir ve onların geleneklerine ve kültürlerine değer verdiğinizi gösterir. İnsanlarla yerel dillerinde sohbet etmeye başlamak için akıcı konuşmanız gerekmez ve muhtemelen denediğiniz için memnun olacaklardır - kültürel uçurum arasında köprü kurmak için harika. Faydaları çoktur; anadili İngilizce olan kişilerle sohbet etmek dil becerilerinizi güçlendirmek için harikadır ve öğrendikçe kültürel farklılıklarınızı daha derinden takdir edeceksiniz.

3. Esnek olun

İyi niyet çok önemlidir. Her seferinde doğru yapamayabilirsiniz, ancak denemek (ve denediğinizi göstermek) önemlidir! Yeni şeyler denemeyi, açık yüreklilikle öğrenmeyi ve uyum sağlamaya istekli olmayı unutmayın. Bazı yeni kültürel uygulamalar ilk başta alışılmadık gelebilir, ancak onları benimsediğinizde öğrenmenizi ve kişisel gelişiminizi derinleştirebilirler.

4. Yerel yemekleri deneyin

Esneklik, yerel mutfağı benimserken de yardımcı olur. Yemek kültürün temel direğidir; geleneksel yemekler tıpkı sanat, hikayeler ve dil gibi nesilden nesile aktarılır. Bölgenin spesiyalitelerini deneyin ve yeni tatlara ve mutfak stillerine açık olun - bazılarını takdir etmeniz için birkaç deneme yapmanız gerekebilir. Hayranı olmasanız veya ilk başta yemekler cazip gelmese bile, kibar olun ve ev sahiplerinizi veya yeni arkadaşlarınızı kırmamak için duygularınızı belli etmemeye çalışın.

5. Tavsiye alın

Uyum sağlamaya çalışırken, araştırmanızı yapmazsanız - iyi niyetli olsanız bile - üzüntüye neden olabilirsiniz. Eylemlerinizin (istemeden de olsa) ne zaman kültürel yakıştırma gibi hissedilebileceği konusunda dikkatli olmak çok önemlidir. Seyahate çıkmadan önce, internet sizin danışmanınızdır; kendinizi kaptıracağınız kültür hakkında temel bir anlayış edinin ve diğer gezginlerin yaptığı yaygın kültürel hataları öğrenin. Oraya vardığınızda gözlemleyin ve meraklı olun. Bir konuda emin değilseniz, sınıf arkadaşlarınıza, öğretmenlerinize veya ev sahibi ailelere sorun.

6. İlgilenin

Birinin söylediklerinizle ilgilenmediğini fark etmek kolaydır. Bu nedenle, biriyle kültürleri hakkında konuşurken, bu konuşmaya katıldığınızdan emin olun. Aktif bir şekilde dinleyin ve kültürlerini daha derin bir düzeyde anlamak için motive olduğunuzu göstermek için ayrıntılı ve anlayışlı sorular sorun. Kendilerine değer verildiğini hissederlerse, size güvenmeleri, açılmaları ve kültürel farklılıkları anlamanıza yardımcı olmaları daha olası olacaktır. Siz de bu şekilde çok daha fazla şey öğreneceksiniz.

7. Dikkatinizi verin

Sözel olmayan ipuçları için beden diline bakın. Her kültürün farklı ortak tavırları ve ifadeleri olduğu için bunları tespit etmek biraz zaman alabilir. Örneğin Asya'daki bazı kültürler, Kuzey veya Latin Amerika'dakiler kadar yüz ifadesine sahip değildir. Ayrıca, birçok Batı kültüründe göz teması dikkat ve nezaket anlamına gelirken, Japonya gibi bazı Doğu kültürlerinde çok fazla göz teması saygısızlık anlamına gelebilir.

8. Popüler kültürü kucaklayın

O kültürden gelen veya o kültürü kutlayan popüler sanatı tanıyın - bu, dile ve kültürel değerlere aşina olmanıza yardımcı olacaktır. Gittiğiniz yerdenkitaplar okuyun veya TV şovları izleyin; K-dramalar Korece öğrenenler arasında popülerdir, Manga da Japonya'da sevilen bir grafik roman tarzıdır. Bu aynı zamanda tanıştığınız insanlarla ortak bir ilgi alanınız olmasını sağlayarak arkadaşlık kurmanıza yardımcı olabilir.

9. İçe doğru bakın

Kendi kültürünüz üzerine düşünün; aile dinamikleriniz, topluluk yapılarınız, saygı işaretleriniz, kısaltmalarınız, maneviyatınız ve dakikliğiniz. Bu, köklerinizle bağınızı güçlendirmekten empatinizi artırmaya, kültürel farklılıkları takdir etmeniz ve keşfedecek yeni farklılıklar aramanız için size ilham vermeye kadar pek çok açıdan yardımcı olabilir.

Yeni bir kültürü tanıyınYurtdışında eğitim alın
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi