GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Londra Metrosunda Küçük Düşmeme Yolları

Londra Metrosunda Küçük Düşmeme Yolları

Londra Metrosu görgü kurallarından ve dost canlısı insanlardan yoksun görünebilir, ancak bu yeraltı cennetini göze alanlar bir dizi çiğnenemez kuralla birbirlerine bağlıdır. Bunlar olmadan aç, stresli ve uykulu yolculardan oluşan bu kırılgan ekosistem dağılır. Dünyanın en eski yeraltı demiryolunda kendinizi gülünç duruma düşürmeden (ve bu süreçte gerçek bir Londralı gibi görünerek) gezinmenize yardımcı olacak en iyi sekiz ipucunu bir araya getirdim.

1. Araştırmanızı yapın

Metro çok büyük! Her gün yaklaşık beş milyon yolcu 11 hattı ve 272 durağı kullanıyor, bu nedenle ilk Metro istasyonunuza vardığınızda bunalmamak için önceden plan yapmak önemlidir. Çok renkli hatlar hakkında bilgi edinin, en hızlı rotaları öğrenin ve ulaşım sorularınızın tüm yanıtlarını içeren Citymapper uygulamasını indirdiğinizden emin olun.

2. Oyster kartınızı/biletinizi bariyer için hazır bulundurun

Bilet bariyerinde kuyruğu bekleten kişi siz olursanız, dünya standartlarında bir yan bakışa hazırlıklı olun. Biletinizi, temassız kartınızı veya Oyster kartınızı okutmak veya takmak için hazır bulundurduğunuzdan emin olun. Ayrıca biletinizin geçerli olduğundan veya üzerinde yeterli kredi bulunduğundan da emin olmak istersiniz; kimse yeni bir bilet satın almak için alaycı bir kalabalığın arasına dalmak istemez.

3. Yürüyen merdiven kurallarına uyun

Metrodaki insanları, yürüyen merdivenlerin solunda duran yolcular kadar rahatsız eden başka bir şey yoktur: Sağ taraf hareketsiz duran yolcular içindir, sol taraf ise acelesi olanlar tarafından kullanılır. Sol tarafta hareketsiz duruyorsanız, birisi size - kesin bir dille - yoldan çekilmenizi söylerse şaşırmayın.

4. Binmeden önce yolcuların inmesine izin verin

Çevreye saygı gösterin - çevre hassas! Asla metrodan çıkmak için bekleyen yolcuların yanından geçmeye çalışmayın. Onların size göre önceliği vardır ve kapı aralığından çıkabilmeleri için yeterli alan bırakılması önemlidir. Herkes indikten sonra, vagonun aşağısına doğru ilerlediğinizden emin olarak trene binebilirsiniz. Ayrılırken, kalabalığı geçene kadar hareket etmeye devam ettiğinizden emin olun; hiçbir şey telefonunu kontrol etmek veya sırt çantasını karıştırmak için hareketsiz duran bir yolcu kadar trafik sıkışıklığına neden olmaz.

5. Yaşlı veya hamile bir kişi için koltuğunuzu bırakın

Metroda koltuklar altın değerindedir ve eğer oturacak bir yer bulacak kadar şanslıysanız, bunun kıymetini bilin! Bununla birlikte, koltuğunuzu - özellikle de öncelikli bir koltuğu - yaşlı veya hamile bir yolcuya vermek genel bir nezakettir. Transport for London (TfL), anne adaylarının metroda gezinmelerine yardımcı olmak ve her ikinizin de garip konuşmalardan kaçınmanıza yardımcı olmak için Baby on Board rozetlerini piyasaya sürdü.

6. Kendi kendinize kalın

Londra, herkesi kucaklayan kültürlerin şenlikli bir karışımıdır, ancak sakinleri yeraltına indiklerinde değişir. Herkesin tek bir amacı vardır: A noktasından B noktasına mümkün olduğunca az zahmetle ulaşmak. Kimse arkadaş edinmek ya da diğer yolcularla sohbet etmek için orada değildir.

7. Kişisel alana saygı gösterin

Metroda kişisel alan çok önemlidir - özellikle de trafiğin yoğun olduğu saatlerde - ve diğer yolcularla karşı karşıya geldiğinizde uymanız gereken birkaç kural vardır. Yeni başlayanlar için, insanların kısa mesajlarını okumaya çalışmayın (tabii ki gerçekten ilginç olmadıkça!), asla dağınık ve/veya kokulu yiyecekleri yeraltına almayın (ne kadar lezzetli olursa olsun) ve yüksek sesle müzik çalan kişi olmayın ( kesinlikle harika olsa bile).

8. Harekete geçmeden önce kapıların açılmasını bekleyin

Tıka basa dolu bir metroda, durağınızda kapıdan çıkma konusunda gergin olabilirsiniz. Ancak, tren hala hareket halindeyken kapıya doğru kıpırdanmamanız önemlidir. Bunun yerine, metro durağınıza gelene kadar bekleyin. Muhtemelen durağınızda inmek isteyen tek kişi siz olmayacaksınız.

EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet