GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Neden Çince öğrenmelisiniz

Neden Çince öğrenmelisiniz

Çince dilini düşündüğümde, en azından kişisel olarak, bunalmış hissetmeye başlıyorum. Çeşitli "mā, má, mǎ ve mà" seslerini söyleyemiyorum ve ezberlemem gereken çok fazla karakter var. Peki ya size Çince öğrenmenin aslında sandığınız kadar zor olmadığını söylesem? Ve bu dil o kadar yaygın konuşuluyor ve o kadar hızlı büyüyor ki, aslında size yeni olanaklar, kariyerler ve genel olarak daha parlak bir gelecek için birçok kapı açabilir? Kulağa heyecan verici geliyor, değil mi?

İşte size Çince öğrenmeniz için en önemli beş neden:

1. 1,2 milyar anadil konuşucusu

World o' Meters'a göre, ben bu satırları yazarken dünyada 7,6 milyardan fazla insan yaşıyor. Bunların 1.2 milyarı anadili olarak Çince konuşuyor. Bu da dünyadaki her altı kişiden birinin Çince konuştuğu anlamına geliyor. Ve gerçekçi olalım, başkalarıyla kendi ana dillerinde iletişim kurabilmek size kişisel ve profesyonel olarak yardımcı olabilir ve size yeni bakış açıları ve fikirlerle dolu yepyeni bir dünyanın kapılarını açabilir.

2. Sandığınız kadar zor değil

Çince'de "ustalaşmak" biraz zaman alsa da, bir sohbeti sürdürebileceğiniz orta seviyeye ulaşmak düşündüğünüz kadar zor değildir. Daha önce de belirttiğim gibi, Çince çok "tonal" bir dildir ama aynı zamanda bağlamsal bir dildir. Bazı kelimeler için doğru tonu yakalayamazsanız, cümlenin bağlamı başkalarının sizi anlamasına izin vereceğinden çok önemli değildir.

Ayrıca, teknoloji sayesinde e-posta ve kısa mesajlar aracılığıyla Çince'yi, Çince'nin harf çevirisi için standart bir yazım sistemi olan Pinyin kullanarak konuşabildiğiniz için karakter yazımını mutlaka bilmeniz gerekmez. Çince karakterleri yazmak uzun sürdüğü ve anadili Çince olan pek çok kişi Pinyin yazımını tercih ettiği için bu durum giderek önem kazanıyor.

Tüm karakterleri ezberlemek biraz zor olabilir, ancak bir gazeteyi okumak için sadece 2-3.000 karakter bilmeniz gerekir... 2-3.000 mi?! Şimdi ne düşündüğünüzü biliyorum: binlerce karakter ezberlemek göz korkutucu görünebilir, ancak bu diğer dilleri ezberlemekle aynıdır ve günde on karakterle başlarsanız, kısa sürede öğrenirsiniz.

3. İş dünyasında veya turizmde kariyerinizi geliştirebilir

Çin turizmi çok büyük ve giderek daha da büyüyor. Vancouver'dan Mısır'a tur operatörleri, sayıları giderek artan Çinli turistlere hizmet verebilmek için personel işe alıyor ve eğitiyor.

İş dünyasında ise Çin'in büyüyen orta sınıfı yeni bir tüketici dalgası ve daha da genişlemeye hazır bir perakende pazarı yaratıyor. Buna uygun dil becerileriyle hazır olacak mısınız?

4. Kültürü deneyimleyin

Antik Çin kültürü 5000 yıldan daha eskidir ve Çince halen kullanılmakta olan en eski dillerden biridir. Çin uygarlığı binlerce yıl boyunca dünyanın dört bir yanındaki sanat ve bilimleri etkilemiştir ve bugün bile Çin dili, edebiyatı, felsefesi, teknolojisi ve siyaseti küresel eğilimleri belirlemede önemli bir rol oynamaktadır. Bunu tam olarak deneyimlemek ve anlamak için Mandarin Çincesi konuşmanız gerekir.

5. Geleceğinizi açın

Gelelim son noktaya: Çin şu anda küresel ekonominin en güçlü aktörü konumunda. Birçok şüpheci Çin'in otoriter-kapitalist modelinin başarılı olamayacağına inanırken, Çin aslında herkesi haksız çıkardı. Ekonomi ve İşletme Araştırmaları Merkezi'ne göre, Çin 2029 yılına kadar GSYİH'de ABD'yi geçmeye hazırlanıyor - çok uzak değil. Çinli gençler de tıpkı Hintli gençler gibi dünyanın kendileri için daha iyi bir yer haline gelmekte olduğunu düşünüyor. Bunun nedenlerinden biri ekonomilerinin gelişiyor olması, ancak aynı zamanda teknolojinin iyi şeyler yapma gücüne de inanıyorlar - ki küresel teknolojinin geleceğini şekillendirdiği için Çin için bu önemli bir nokta.

Çince öğreninKeşfedin
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

50'den fazla şehirde 10 dilden birini öğrenin

Detaylı bilgi