GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Neden Japonca öğrenmelisiniz - Bu zorlu görevi üstlenmek için 4 neden

Neden Japonca öğrenmelisiniz - Bu zorlu görevi üstlenmek için 4 neden

Japonya şaşırtıcı, çarpıcı ve büyüleyici zıtlıklarla dolu bir ülkedir - ultra modern şehirleri ve teknolojiyi eski gelenekler ve el sanatlarıyla karıştırır. Japonya ziyaret etmek için büyülü bir ülke olsa da, içine düştüğünüz canlı ve dramatik derecede farklı ortam şaşırtıcı olabilir. Ülkeyi gerçekten anlamak - ve Japon yaşam tarzının özel güzelliğini takdir etmek - istiyorsanız, dili bilmek şarttır.

İşte Japonca öğrenmenin neden harika bir fikir olduğu:

1. Biraz öğrenmek çok yol götürür

Japonca öğrenmek kolay değildir, bunun başlıca nedeni Çince'den ithal edilen kanji adı verilen piktogramları iki farklı Japon yazı biçimiyle birleştiren bir yazı sistemidir. Bununla birlikte, temel dilbilgisi çok basittir, telaffuz kuralları şaşırtıcı derecede düzenlidir ve Japon alfabelerinde ustalaşmak hem basittir hem de size çok uzun bir yol kat ettirecektir. Kanji ile yazılan her şeyi anlamayacak olsanız da, bir menüdeki suşiyi tespit edebilecek veya bir haritada tren durağınızı heceleyebileceksiniz. Ve çevrenizdeki mantığı anlamaya başlayacaksınız - sokakları ızgara şeklinde düzenlenmiş olan güzel Kyoto şehri buna güzel bir örnektir. Ona kadar sayabildiğiniz anda, şehrin tüm genişliğine yayılan bir dizi sokağın isimlendirilmediğini, numaralandırıldığını fark edersiniz! Latin alfabeli bir Google Maps kullanarak bunu asla fark edemezsiniz, ancak şimdi kaybolmak imkansız!

2. Ölçek ve nüfuz

1970'li ve 1980'li yıllarda Japonya'nın hızlı ekonomik büyümesi ve teknolojik inovasyon konusundaki ünü, bu ülkeyi kariyer hedeflemek için bariz bir yer haline getirmişti. Günümüzde ise durdurulamaz ekonomik kalkınma ve dünya sahnesinde sürekli artan nüfuz Çin'e ait. Hepimiz Mandarin dilinin geleceği düşünenler için öğrenilmesi gereken mantıklı bir dil olduğunu duymuşuzdur - ancak Japonya'nın dünyanın en büyük 3. ekonomisi ve teknolojik açıdan en yenilikçi yerlerinden biri olduğunu da unutmamak gerekir.

Bunun da ötesinde, 125 milyondan fazla Japonca konuşan var, bu yüzden pratik yapabileceğiniz insanlar asla tükenmeyecek.

3. Modernlik, gelenek ve hayata şiirsel bir bakış

Japonlar, hızlı trenlerden bebek bakıcısı robotlara, kendi kendine dökülen biralardan siparişinizi saniyeler içinde teslim eden suşi ekspres konveyör bantlarına kadar yenilikçi teknolojileriyle tanınırlar. Ultra-modernliğin tadını çıkarırken, Japonya kökleriyle olan bağını da sıkı sıkıya korur: ilkbaharda kiraz çiçeklerinin açmasını ve dağların sonbahar renkleriyle kızıla bürünmesini tutkuyla kutlar (ve her ikisinin de geçiciliği hakkında felsefe yapar); eski festivalleri ve dini ritüelleri hem içtenlikle hem de neşeyle gözlemler; ve ada ülkelerinin çeşitli köşelerinin sunduğu 'Japonluktan' keyif alır.

Japoncanın kendine özgü ve şiirsel doğası da kayda değer. Bu kadar az şeyle bu kadar nüans ve incelik aktarabilen başka bir dil düşünemiyorum - örneğin İngilizceye çevrilemeyen çok sayıda Japonca kelime var.

4. Eğlenceli bir meydan okuma

Japoncayı derinlemesine araştırmanın zorlukları ödüllendiricidir ve sizi farklı iletişim ve düşünme biçimlerine maruz bırakır. Japonca, kullanıldığı sosyal bağlama bağlıdır. Fransızcadaki vous-form veya Almancadaki Sie/du ile, bu dilleri konuşanlar, basit bir 'sen' ile İngilizce konuşanlara göre kiminle konuştuklarına daha fazla dikkat etmelidir - Japonca da aynıdır, ancak konuşmanızın bağlamına bağlı olarak kullanılan kibar ve sade, resmi ve gayri resmi, mütevazı ve saygılı ve diğer dil biçimlerinden oluşan daha zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Neyse ki yabancılara çabaları için büyük bir kredi veriliyor ve çoğu bağlamda hatalar affediliyor!

Belki de en belirgin zorluk, gerçekten akıcı konuşabilmek için öğrenilmesi gereken çok sayıda kanjidir. Bir gazeteyi okumak için 'sadece' 2000 kadar kanjiden oluşan bir listeyi ezberlemiş olmanız komik bir tesellidir. Bunun zaman aldığını ve bazılarının bu karmaşık karakterleri yeniden yaratmanın mantığını ve düzenini öğrenmekten diğerlerinden daha fazla zevk aldığını söylemekten kaçınmak mümkün değil, ancak dil çok zengin ve ilginç olduğu için tam olarak ödüllendirici.

Japonca için sonraki adıma hazır mısınız?Keşfedin
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi