GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
MenuÜcretsiz Katalog

Okumanız gereken 50 unutulmaz kitap

Okumanız gereken 50 unutulmaz kitap

İyi bir kitabın sayfalarında kendinizi kaybetmenin özel bir yanı vardır. Okumak, özellikle bir dil öğrenirken ufkunuzu genişletmenin güçlü bir yoludur. İster ana dilinizde ister öğrenmekte olduğunuz dilde okumayı tercih edin, her kitap yeni dünyaların kapısını açar.

Farklı türlerde okumak dil becerilerinizi nasıl güçlendirebilir?

Edebiyat dünyası sizi farklı yazım tarzları, kelime dağarcığı ve bakış açılarıyla tanıştırır; bunların hepsi dil kavrayışınızı güçlendirmek için gereklidir. Türler arasında kullanılan dil büyük farklılıklar gösterir. Klasik romanların zengin, betimleyici dilinden modern kurgunun hızlı tempolu, konuşma tonuna kadar her tür kendi zorluklarını ve ödüllerini beraberinde getirir.

Argo, lehçeler ve farklı anlatım teknikleri, okuduğunuz dil hakkında daha derin bir anlayış geliştirmenize yardımcı olur. Çok çeşitli kitapları keşfederek, bir dilin nüanslarına daha fazla maruz kalırsınız ve dil bilgisi ve ton gibi unsurlara ilişkin anlayışınızı güçlendirirsiniz.

Dahası, birçok kitap tarih, politika ve farklı toplumlar hakkında bilgiler sunar. Bu kitaplar dünyayı bir başkasının gözünden görmenize yardımcı olur - farklı kültürler hakkında fikir edinmek için güçlü bir araçtır .

Hadi başlayalım

Edebiyat yolculuğunuza başlamanız için işte size okunması gereken 50 kitap listemiz. Size ilham verecek ve dil becerilerinizi geliştirecek modern ve klasik edebiyatın bir karışımını keşfedin.

Klasikler

1. 1984 / George Orwell – Kötü bir Büyük Birader'in her hareketinizi izlediği distopik bir dünyaya dalın.

2. Bülbülü Öldürmek / Harper Lee – Genç bir kızın masum gözlerinden ırksal adaletsizliğin güçlü hikayesini deneyimleyin.

3. Çavdar Tarlasında Çocuklar / J.D. Salinger – Holden Caulfield ile ergenlik bunalımı ve isyanın karmaşıklığını keşfedin.

4. Gurur ve Önyargı / Jane Austen – 19'uncu yüzyıl İngiltere'sinde romantik gerilim ve esprili sosyal yorumlarla dolu bir dünyaya girin.

5. Muhteşem Gatsby / F. Scott Fitzgerald – Kükreyen Yirmiler'de Amerikan Rüyası'nın çöküşüne ve trajedisine tanıklık edin.

Fantastik

6. Harry Potter Serisi / J.K. Rowling – Harry ve büyücü arkadaşları Hogwarts'ta kötülükle savaşırken onlarla birlikte büyülü bir yolculuğa çıkın.

7. Gece Sirki / Erin Morgenstern – Kendinizi iki genç illüzyonist arasındaki büyülü, zaman bükücü bir rekabetin içinde kaybedin.

8. Dune / Frank Herbert –Çöl gezegeninde siyaset, din ve hayatta kalma üzerine destansı bir hikâyenin içinde kaybolun.

9. Kıyamet Gösterisi by Neil Gaiman and Terry Pratchett – Dünyayı kurtarmak için bir araya gelen bir melek ve bir iblisin komik ve kıyameti andıran hikâyesinin tadını çıkarın.

10. Yüzüklerin Efendisi / J. R. R. Tolkien – Güçlü bir yüzüğü yok etmek ve karanlık lord Sauron'u yenmek için Orta Dünya'da destansı bir maceraya atılın.

11. Gizli Bahçe by Frances Hodgson Burnett – Yalnız bir kız, hayatını değiştiren gizli, büyülü bir bahçe keşfeder.

12. Ben, Kirke / Madeline Miller – Yunan mitolojisindeki büyücü Kirke'nin hayatının feminist bir yeniden anlatımına dalın.

13. Simyacı / Paulo Coelho – Bir çobanın dünyevi bir hazineyi ve gerçek kaderini bulmak için çıktığı yolculuğu izleyin.

Romantik

14. Aynı Yıldızın Altında / John Green – Kanserle mücadele eden iki gencin yürek burkan ve moral veren yolculuğunu hissedin.

Gençlik

15. Saksı Olmanın Faydaları / Stephen Chbosky – Hassas bir gencin mektupları aracılığıyla büyümenin iniş ve çıkışlarını keşfedin.

16. Alaska'nın Peşinde / John Green – İlk aşkın ve kaybın gizemlerini ve kalp kırıklıklarını ortaya çıkarın.

Tarihi kurgu

17. Kitap Hırsızı / Markus Zusak – İkinci Dünya Savaşı'nı, teselliyi kitap çalmakta bulan genç bir kızın gözünden deneyimleyin.

18. Uçurtma Avcısı / Khaled Hosseini –Afganistan'ın çalkantılı tarihinin arka planında geçen bir dostluk, ihanet ve kefaret yolculuğunu takip edin.

19. Bin Muhteşem Güneş / Khaled Hosseini – Savaşın parçaladığı Afganistan'da iki kadının gücüne ve direncine tanık olun.

20. Madde 22 / Joseph Heller – Bir bombardıman pilotunun gözünden İkinci Dünya Savaşı'nın saçmalıklarına ve dehşetine göz atın.

21. Amerikana / Chimamanda Ngozi Adichie – Amerika'daki Nijeryalı bir göçmenin gözünden kimlik ve aidiyet sorunlarını keşfedin.

22. Yardımcı / Kathryn Stockett –1960'ların Mississippi'sinde ırkçı adaletsizliklere karşı çıkan Afro-Amerikan hizmetçilerin cesur hikâyelerini gün yüzüne çıkarın.

Distopik

23. Açlık Oyunları / Suzanne Collins – Karanlık, distopik bir gelecekte hayatta kalma mücadelesinde Katniss Everdeen'e katılın.

24. Yol / Cormac McCarthy – Medeniyeti bulmaya çalışan bir baba ve oğluyla birlikte kıyamet sonrası bir coğrafyada seyahat edin.

25. Fahrenheit 451 / Ray Bradbury – Kitapların yasaklandığı ve "itfaiyecilerin" onları yaktığı bir geleceğe girin.

26. Cesur Yeni Dünya / Aldous Huxley – Genetiği değiştirilmiş, zevk ve kontrol odaklı bir toplumun ürpertici vizyonunu keşfedin.

27. Damızlık Kızın Öyküsü / Margaret Atwood – Kadınların haklarının ellerinden alındığı korkunç distopik bir dünyaya girin.

28. İstasyon On Bir / Emily St. John Mandel – Gezici bir senfoninin sanat aracılığıyla umudu canlı tuttuğu kıyamet sonrası bir dünyaya tanık olun.

29. Beni Asla Bırakma / Kazuo Ishiguro – Klonlamanın etik ikilemleri ve insan olmanın gerçekte ne anlama geldiği üzerine düşünün.

Bilim Kurgu

30. Marslı / Andy Weir – Hayatta kalmak için zekâsını kullanan ve Mars'ta mahsur kalan bir astronotu alkışlayın.

Gerilim

31. Kayıp Kız / Gillian Flynn – Kayıp bir eş ve şüpheli bir kocanın çarpık gizemlerini çözün.

32. Trendeki Kız / Paula Hawkins – Güvenilmez bir anlatıcının gözünden psikolojik bir gerilim yaşayın.

33. Rüzgarın Gölgesi / Carlos Ruiz Zafón – Savaş sonrası Barselona'sında unutulmuş kitaplardan oluşan gizli bir kütüphaneyi ve karanlık bir gizemi keşfedin.

34. Saka Kuşu / Donna Tartt – Terörist bir saldırıdan kurtulan ve çalınan bir tabloya tutunan bir çocuğun çalkantılı hayatını izleyin.

35. Mezbaha No 5 / Kurt Vonnegut – Dünya Savaşı'nın kaosunu yaşayın ve Billy Pilgrim adlı bir askerle zamanda yolculuk yapın.

Kurgu

36. Normal İnsanlar / Sally Rooney – İki İrlandalı gencin liseden yetişkinliğe uzanan karmaşık ilişkisini takip edin.

37. Küçük Ama Büyük Yalanlar / Liane Moriarty – Her şeyin göründüğü gibi olmadığı mükemmel bir banliyö topluluğunun karanlık sırlarını ve yalanlarını keşfedin.

38. Kya'nın Şarkı Söylediği Yer / Delia Owens – Kuzey Carolina bataklıklarında cinayetle suçlanan gizemli "Bataklık Kızı "nın sırlarını ortaya çıkarın.

39. Gizli Tarih / Donna Tartt – Bir cinayete karışan bir grup seçkin üniversite öğrencisini takip edin.

40. Mucize / R. J. Palacio – Genetik bir rahatsızlığı olan bir çocuğun ilk kez okul deneyimi yaşamasını ve karşılaştığı zorluklarla yüzleşmesini okuyun.

41. Eleanor Oliphant Gayet İyi / Gail Honeyman – Sosyal açıdan beceriksiz bir kadının yolunu bulduğu ilginç ve dokunaklı yolculuğu izleyin.

42. Sessiz / Susan Cain – Konuşmadan duramayan bir dünyada içe dönüklerin gücünü kutlayın.

43. Ufak Yangınlar / Celeste Ng – Bir banliyö topluluğundaki aile dinamikleri ve ırksal gerilimlerin karmaşıklığını keşfedin.

44. Pi'nin Yaşamı / Yann Martel – Genç bir çocuk ve bir Bengal kaplanıyla birlikte ölümcül bir gemi kazasından kurtulun ve bir cankurtaran botuyla kıyıya çıkın.

Kurgu dışı

45. Benim Hikayem / Michelle Obama – Eski First Lady'nin Chicago'nun Güney Yakası'ndan Beyaz Saray'a uzanan yolculuğundan ilham alın.

46. Talebe / Tara Westover – Katı ve istismarcı bir ailede büyümeyi anlatan bu anı kitabında eğitimin dönüştürücü gücünü keşfedin.

47. Hızlı ve Yavaş Düşünme / Daniel Kahneman – Düşünme ve karar verme şeklimizi yönlendiren ikili düşünce sistemlerini keşfedin.

48. Kötü Feminist / Roxane Gay – Modern feminizm, kültür ve kimlik üzerine keskin ve nükteli denemelerden oluşan bir koleksiyon.

Çizgi roman

49. Maus - Hayatta Kalanın Öyküsü / Art Spiegelman – Nazilerin kedi, Yahudilerin ise fare olduğu güçlü bir grafik roman.

50. Persepolis / Marjane Satrapi – Satrapi'nin İslam Devrimi sırasında Tahran'da geçen çocukluktan yetişkinliğe uzanan gerçek hayat yolculuğunu izleyin.

İyi okumalar!

Dil becerilerinizi güçlendirmeye başlayınHemen başlayın
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dakikalar içinde İngilizcenizi test edin

Detaylı bilgi