GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
MenuÜcretsiz Katalog

Olimpiyatlar hakkında aklınızı başınızdan alacak 24 gerçek

Olimpiyatlar hakkında aklınızı başınızdan alacak 24 gerçek

Sporla pek ilgilenmeseniz bile, Olimpiyatlarda büyülü bir şeyler vardır: Sporcular her şeylerini ortaya koymak için yıllarca antrenman yapar ve hayatlarının performansını sergilerler - çoğu zaman birkaç saniye içinde. Kazananlar için mutluluk gözyaşları döküyor, kaybedenlere sempati duyuyor, televizyona bağırıyor ve yabancılara beşlik çakıyoruz. Her iki yılda bir, farklı bir zaman dilimine uyum sağlar, biraz daha vatansever hisseder ve dünyanın dört bir yanından bayrakları ve ulusal marşları tanımada gerçekten iyi oluruz.

Olimpiyat ruhuna ve beraberinde gelen duygulara kapılmak için Olimpiyatlar hakkında aklınızı başınızdan alacak bazı gerçekleri sıraladık - böylece bir sonraki atletizm rekorunun kırılmasını (ya da pizza teslimatının gelmesini) beklerken araştıracak bir şeyiniz olur.

  1. İlk Olimpiyat Oyunları M.Ö. 8. yüzyılda Yunanistan'ın Olympia kentinde gerçekleşti. Oyunlar 12 yüzyıl boyunca her dört yılda bir düzenlendi. Daha sonra, M.S. 4. yüzyılda, tüm pagan festivalleri İmparator I. Theodosius tarafından yasaklandı ve Olimpiyatlar artık yoktu.

  2. Ancak atletizm geleneği yaklaşık 1500 yıl sonra yeniden canlandırıldı: İlk modern Olimpiyatlar 1896 yılında Yunanistan'da düzenlendi.

  3. Antik Yunan'da atletler sponsorluk, koruma ya da moda konusunda endişelenmezlerdi - çıplak yarışırlardı.

  4. O zamanlar oyunlar beş ya da altı ay sürerdi.

  5. Kadınların 1900 yılından beri Olimpiyatlarda yarışmasına izin verilmektedir.

  6. 1924-1992 yılları arasında Kış ve Yaz Olimpiyatları aynı yıl içinde yapılıyordu. Şimdi ise ayrı döngülerde ve her iki yılda bir dönüşümlü olarak yapılıyor.

  7. Sadece dört sporcu hem Kış hem de Yaz Olimpiyatlarında madalya kazanmıştır. Bunlardan sadece biri, Christa Ludinger-Rothenburger, aynı yıl madalya kazandı.

  8. 2012 Londra Oyunları sırasında Olimpiyat Köyü'nde iki haftadan biraz daha uzun süren faaliyetler için 165.000 havlu gerekmiştir.

  9. Oyunların resmi dilleri İngilizce ve Fransızca olup, bunlara ev sahibi ülkenin resmi dili de eklenir.

  10. Tarzan Olimpiyatlarda yarıştı: Tarzan'ı 12 filmde canlandıran atlet-aktör Johnny Weissmuller, 1920'lerde yüzme dalında beş altın madalya kazandı.

  11. 1912-1948 yılları arasında sanatçılar Olimpiyatlara katıldı: Ressamlar, heykeltıraşlar, mimarlar, yazarlar ve müzisyenler kendi alanlarında madalya için yarıştı.

  12. 1936 Berlin Oyunları sırasında, iki Japon sırıkla atlamacı ikincilik için berabere kaldı. Tekrar yarışmak yerine, gümüş ve bronz madalyaları ikiye böldüler ve iki farklı yarıyı birleştirdiler, böylece her birinin yarı gümüş ve yarı bronz madalyası oldu.

  13. Olimpiyat meşalesi, Yunanistan'daki Hera tapınağında eski bir törenle eski usulde yakıldı: Yunan rahibelerinin kostümlerini giyen aktrisler, meşaleyi yakmak için parabolik bir ayna ve güneş ışınları kullanırlar.

  14. Meşale buradan ev sahibi şehre doğru yola çıkar: Genellikle koşucular tarafından taşınır, ancak bir teknede, bir uçakta (ve Concorde'da), at sırtında, bir devenin sırtında, radyo sinyaliyle, su altında ve bir kanoyla seyahat etmiştir.

  15. Yanmayan Olimpiyat meşalesi birkaç kez uzaya da götürülmüştür.

  16. Bayrak meşalesi ve Olimpiyat ateşinin tüm etkinlik boyunca yanması gerekmektedir. Alevin sönmesi durumunda, sadece Yunanistan'da da yakılan yedek bir alevle yeniden tutuşturulabilir ve asla normal bir çakmakla değil!

  17. 2012 Londra Oyunları, tüm katılımcı ülkelerin kadın sporcular gönderdiği ilk Olimpiyatlar olmuştur.

  18. Şu sporlar (ne yazık ki) artık Olimpiyatların bir parçası değil: solo senkronize yüzme, halat çekme, halatla tırmanma, sıcak hava balonu, düello tabancası, tandem bisiklet, engelli yüzme yarışı ve mesafe dalma. Neyse ki canlı güvercin atışı tek seferlikti ve sadece 1900 yılında Paris'te düzenlenen Olimpiyatların bir parçasıydı.

  19. Modern Olimpiyat Oyunlarının kurucularından Baron Pierre de Coubertin tarafından tasarlanan Olimpiyat sembolünün beş halkası dünyanın beş kıtasını temsil etmektedir.

  20. Altı renk - mavi, sarı, siyah, yeşil, kırmızı ve beyaz arka plan - her ulusun bayrağı bunlardan en az birini içerdiği için seçilmiştir.

  21. Olimpiyat Oyunlarına 23 farklı ülke ev sahipliği yapmıştır.

  22. İlk resmi Olimpiyat maskotu, Münih'teki 1972 Oyunlarında dachshund Waldi idi.

  23. Rio'daki 2016 Oyunları, Olimpiyatların Güney Amerika'da ilk kez düzenlendiği yıl olacak.

  24. 2016 Yaz Olimpiyatlarında 17 gün boyunca 205 ülkeden 10,500 sporcu 42 farklı spor dalını temsil edecek ve Rio'da 306 yarışmaya katılacak.

Aklınız başınızdan gitti mi? Rica ederim.

Olimpiyat şehirlerinden birinde dil eğitimi alınKeşfedin
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

50'den fazla şehirde 10 dilden birini öğrenin

Detaylı bilgi