GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
MenuÜcretsiz Katalog

Özgürlük Heykeli hakkında 11 inanılmaz gerçek

Özgürlük Heykeli hakkında 11 inanılmaz gerçek

Özgürlük Heykeli dünyanın en ünlü simge yapılarından biridir - ve 131 yaşında olmasına rağmen Lady Liberty hala muhteşem görünüyor. İşte heykelin Büyük Elma'daki bir başka fotoğraf çekiminden çok daha fazlası olduğunu kanıtlayan 11 favori gerçeğimiz.

1. Onun gerçek adı...

Heykelin asıl adı Dünyayı Aydınlatan Özgürlük'tür (Liberty Enlightening the World), Özgürlük Heykeli sadece bir takma addır.

2. Kırmızıdan yeşile

Heykel bakırdan yapılmıştır ve eskiden parlak kırmızımsı kahverengi bir renkteydi (bir Amerikan kuruşluk madeni parası gibi). Herkesin şaşkınlığı içinde, heykel sonraki yirmi yıl boyunca rengini yeşil-mavi patine olarak değiştirdi (aslında değil - bilmeleri gerekirdi!).

3. Rakamlarla Özgürlük Leydisi

Kaidenin temelinden meşaleye kadar uzanan heykel 93 m yüksekliğinde ve 225 ton ağırlığındadır. Heykel 1886 yılında dikildiğinde dünyanın en yüksek demir yapısıydı. Lady Liberty 879 numara sandalet giymektedir ve 11 m bel ölçüsüne sahiptir. Tacındaki 25 pencereyi görmek için 377 basamak tırmanmanız gerekecek - yedi sivri ucu yedi okyanus ve kıtayı temsil ediyor.

4. Bir anneler günü hediyesi

Özgürlük Heykeli, Fransız heykeltıraş Auguste Bartholdi tarafından tasarlanmıştır. Yüzünü annesi Charlotte'dan esinlenerek modelledi ve aslında şimdiye kadarki tüm Yılın Oğlu ödüllerini kazandı.

5. Transatlantik bir hediye

Fransızlar tarafından Amerikalılara hediye edilen heykel, iki ülkenin Amerikan Devrimi sırasındaki ittifakının anısına dikilmiştir ve o zamandan bu yana sadece özgürlük, adalet ve demokrasinin sembolü olmakla kalmayıp aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde de yer almaktadır.

6. Amerika'ya tek yönlü bir bilet

Heykel tamamlandı ve 4 Temmuz 1884'te Fransa'daki ABD büyükelçisine sunuldu. Heykel, 300 parçaya ayrılıp 214 sandıkta paketlenene ve 1885 yılında ABD'ye gönderilip yeniden birleştirilene kadar orada kaldı. Atlantik Okyanusu'nu aşan yolculuk planlanandan bir hafta daha uzun sürdü ve bir tonluk heykeli taşıyan gemi bir fırtınada neredeyse batıyordu.

7. Işık olsun

1886 ve 1906 yılları arasında Özgürlük Heykeli bir deniz feneri olarak işlev gördü. Güç, gün batımından sonra gemilere yeterince rehberlik edecek kadar güçlü değildi, bu nedenle Özgürlük Feneri 16 yıl sonra kapandı.

8. Hanımefendinin tableti

Lady Liberty'nin bakır tabletinde - eski tip bir iPad gibi - JULY IV MDCCLXXVI (4 Temmuz 1776) yazılıdır, bu Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi'nin tarihidir.

9. Meşalenin geçişi

Meşale, 'Kara Tom Patlaması' Özgürlük Leydisinin eteğine ve meşalesine zarar verdiği 1916 yılına kadar ziyaretçilere açıktı. Meşale 1986 yılında sökülerek yerine yeni ve parlak bir meşale takıldı - mevcut alev 24 ayar altın yapraklarla kaplıyken, eskisi heykelin lobisinde hayranlıkla izlenebilir.

10. Özgürlüğe doğru bir adım

Lady Liberty'nin bakır elbisesini kaldırabilseydiniz, sağ ayağını kaldırdığını ve kırılmış prangalar ve zincirler arasında durduğunu görürdünüz - zorbalık ve baskıdan ilerlemenin bir sembolü.

11. Yıldırım iki kez de çarpabilir (daha fazla)

Heykele her yıl 600 kadar yıldırım isabet ettiğine inanılıyor. Heykelin hava koşullarına bağlı olarak katlanmak zorunda kaldığı tek sorun bu değil: Sarsılmaz gibi görünse de, saatte 50 mil hızla esen rüzgârlar Lady Liberty'nin üç santime kadar sallanmasına neden olabilirken, meşale de ileri geri altı santime kadar hareket edebiliyor.

New York'u bizimle deneyimleyinDaha fazla bilgi edinin
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi