GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
MenuÜcretsiz Katalog

Sidney'e taşınmadan önce bilmeniz gereken 10 şey

Sidney'e taşınmadan önce bilmeniz gereken 10 şey

'Down Under'da yeni bir hayata hazır olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Yeni Güney Galler'e (Kısaca NSW) uçmadan ve Sydney'e taşınmadan önce bilmeniz gerekenler listemizle tamamen hazır olduğunuzdan emin olun.

1. Güneş kremi sürmeyi ihmal etmeyin

Sörf, kum, deniz ve bolca güneşle dolu Sidney'de yaz oldukça tatlıdır! Biraz güneş ışığına zaten alışkın olsanız da, dünyanın ozon tabakası Avustralya üzerinde özellikle incedir, bu da güneşin zararlı UV ışınlarının daha fazlasının yere ulaştığı ve yanma riskinizin çok daha yüksek olduğu anlamına gelir. Cildinize iyi bakın: Her gün güneş kremi sürün ve UVA ve UVB ışınlarını engelleyen yüksek faktörlü bir güneş kremini her zaman çantanızda bulundurun.

2. Bir plaj seçin

Manly sörfçüsü müsünüz yoksa Bondi plaj serserisi mi? Sidney'in etrafında kimi büyük kimi küçük, kimi mükemmel sörfe sahip kimi de tembel tembel yüzmek için ideal pek çok güzel plaj vardır, ancak şehrin en ikonik plajlarından ikisi uzun zamandır dostane bir rekabete sahne olmaktadır. Bondi ve Manly plajlarına erkenden gidin ki tartışmaya katılacak bir favoriniz olsun.

3. Argo öğrenin

Sydney'de her şeyin kısaltıldığını ve sonuna ya bir 'y' ya da bir 'o' eklendiğini çok çabuk öğreneceksiniz. Birkaç örnek verelim: öğleden sonra 'arvo' olur, barbekü 'barbie' olur ve parmak arası terlikler... tanga olur?

4. Yaşamak için bir yer seçmek

Daha ucuz odalar ve öğrenci havası için Newton, Kingsford ve Enmore gibi Sidney'in genç banliyölerine göz atın. Flatmates ve Domain gibi web siteleri ortak bir evde oda bulmanıza yardımcı olabilir. Sidney'de kış da oldukça soğuk geçebilir, bu nedenle çift camlı ve iyi bir merkezi ısıtması olan bir yer arayın. Üniversitenizin veya okulunuzun da kalacak yer bulmanıza yardımcı olabileceğini unutmayın.

5. Vegemite ve Tim Tams'ı sevmeye hazırlanın

Vegemite, orijinal İngiliz Marmite'ı kadar iyi olmayan koyu ve acı tuzlu ezme (burada biraz önyargılı olabilirim), süper popülerdir. Avustralya'nın yerlisi gibi yaşamak istiyorsanız Vegemite'a alışmanız ya da konu açıldığında konuyu değiştirmekte iyi olmanız gerekecek: “Şu anda bir Tim Tam için adam öldürebilirim” demeyi deneyin ve ülkenin en sevilen çikolatalı bisküvisinden bahsederek dikkatlerini dağıtın.

6. Sağlık hizmetlerinizi bilin

Daimi ikamet edenler Avustralya'nın ücretsiz sağlık sistemi Medicare'e erişim hakkına sahiptir ve Birleşik Krallık ve Yeni Zelanda gibi bazı ülkelerden gelen geçici ziyaretçilerin de erişimine izin verilmektedir. Avustralya'da eğitim gören yabancı öğrencilerin tüm seyahatleri boyunca doktor ziyaretlerini, bazı hastane tedavilerini ve bazı reçeteleri kapsayan Overseas Student Health Cover (OSHC) sigortasına sahip olmaları gerekmektedir. Yurtdışı eğitim programınızı planlarken OSCH'ye başvurma konusunda yardım almak için üniversiteniz veya okulunuzla görüşün.

7. Etrafta dolaşmak

Sidney'in toplu taşıma araçları otobüsler, hafif raylı sistem ağı, metro ve bazı feribotlardan oluşmaktadır. Rotanızı planlamanıza yardımcı olabilecek AnyTrip veya Citymapper gibi bir dizi uygulama bulunmaktadır. Yolculuklarınız için temassız banka kartınızı kullanarak ödeme yapın ya da çoğu gazete bayisinden veya küçük mağazalardan satın alabileceğiniz bir Opal kart satın alın ve telefonunuzdaki uygulamayı kullanarak yükleme yapın. Opal kart ile ücretler genellikle daha ucuzdur.

8. Yerel bir SIM alın

Telefonunuzu yurt dışında kullandığınız için ücretlendirilmek yerine, arkadaşlarınızla ve ailenizle iletişim halinde kalmayı kolaylaştırmak için geldiğinizde bir Avustralya SIM kartı alın. Örneğin, 10 GB veri içeren SIM kartlar için OVO veya Vodafone'a veya bazı uluslararası aramaların dahil olduğu planlar için Telstra'ya göz atın.

9. Dikkatsizce yürümek (küçük) bir suçtur

Her zaman katı bir şekilde uygulanmasa da, belirlenmiş bir geçiş noktasında değil de yolun karşısına geçmek ya da trafiğin önüne geçmek para cezası gerektirebilir. Yeni Güney Galler'de kırmızı ışıkta geçerken yakalanırsanız 75$ ödemeye hazır olun!

10. Sydney'den ayrılmayı unutmayın

Sidney'in merkezi biraz beton ormanına benziyor olabilir, ancak burada yaşarken dışarı çıkmak ve NSW'nin doğasını keşfetmek için çok fazla fırsat var. Destansı orman yürüyüşleri ve kıyı manzaraları için kendinizi Kraliyet Ulusal Parkı'na atın; arabayla ya da Illawarra Hattı treniyle parktaki birkaç duraktan birine gidin.

Sidney maceranıza başlayınDaha fazla bilgi edinin
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet