GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Tersine kültür şoku: Seyahat ettikten sonra eve nasıl adapte olunur?

Tersine kültür şoku: Seyahat ettikten sonra eve nasıl adapte olunur?

Yurt dışında zaman geçirmek dönüştürücüdür ve yeni deneyimler, insanlar ve geleneklerle noktalanır. Bununla birlikte bazen kültür şoku da yaşanabilir. Zaman geçtikçe, başlangıçta sizi şok eden birçok şey normalleşir. Aslında o kadar normaldir ki, eve döndüğünüzde yeniden uyum sağlamaya çalışırken benzer duygularla mücadele edebilirsiniz - buna ters kültür şoku denir.

Ters kültür şokundan muzdarip gezginler evlerinden, ailelerinden ve arkadaşlarından kopmuş hissedebilir, günlük yaşamlarından sıkılabilir ve yurt dışındaki yaşamlarına geri dönmeyi arzulayabilirler. Bu olgu aynı zamanda 'geri dönüş hüznü' olarak da bilinir ve eve geri döndüğünüzde bunun üstesinden gelmenize yardımcı olacak birkaç ipucumuz var.

1. Uluslararası arkadaşlarınızla bağlantıda kalın

Eve döndükten sonra bağlantıda kalmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Uluslararası öğrenci arkadaşlarınızı veya ev sahibi ailenizi artık her gün görmüyor olsanız bile, bu iletişim halinde olamayacağınız anlamına gelmez. Yurtdışındaki arkadaşlarınızla ilişkilerinizi sürdürmek, uluslararası kimliğinize bağlı kalmanızı sağlayacaktır. Yolculuğunuzun neye benzediğini tam olarak bilenler onlar ve muhtemelen onlar da yeniden uyum sağlamak için mücadele ediyorlar. Öyleyse destek için daha iyi kime yaslanabilirsiniz?

2. Beklentilerinizi yönetin

Çoğu insan, eve dönmenin ilk heyecanı geçtikten sonra ters kültür şokunun etkilerini hissetmeye başlar. Zihinsel olarak buna hazırlıklı olmak, bunun pek çok insanın yaşadığı bir evre olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır. Kendinize ve çevrenizdekilere karşı nazik olun ve geçmesini beklerken burada listelenen diğer stratejileri uygulamaya koyun.

3. Olumlu yönlere odaklanın

Eve dönerek kaybettiğinizi düşündüğünüz şeylere odaklanmak yerine, kazandığınız olumlu şeylere odaklanmaya çalışın. Bunlar sevdiklerinizle yeniden bağlantı kurmak, süpermarketten en sevdiğiniz yiyecekleri satın alabilmek veya en sevdiğiniz kafeyi ziyaret etmek gibi şeyler olabilir. Kendi dilinizde film veya televizyon izlemenin keyfini çıkarın ya da yurtdışında yapamayacağınız iş veya eğitim fırsatlarını değerlendirmek için zaman ayırın. Bakış açınızdaki bu değişim, eve dönmenin avantajlarını takdir etmenize yardımcı olacaktır.

4. Evinizde bir turist gibi davranın

Her şeyin heyecan verici ve yeni olduğu yurt dışında yaşamanın heyecanını özlüyorsanız, neden memleketinizi keşfetmek için zaman ayırmayasınız? Daha önce hiç gitmediğiniz yürüyüş ve bisiklet parkurları, parklar, restoranlar ve etkinlikler mutlaka vardır - şimdi bunları kontrol etmenin tam zamanı. Kendi şehrinizde bir turist gibi davranarak, seyahat ederken yaşadığınız heyecanın aynısını yaşayacaksınız. Ve bol bol fotoğraf çekmeyi de unutmayın. Bunları yurt dışındaki arkadaşlarınızla paylaşabilir ve onları ziyarete gelmeye ikna edebilirsiniz.

5. Takviminizi doldurun

Yurt dışında geçirdiğiniz süre dil dersleri, geziler, grup yemekleri, hafta sonu gezileri ve ders çalışmakla doluysa, eve döndüğünüzde temponuzdaki değişiklikle mücadele edebilirsiniz. Eve döndüğünüzde bazı rutinler oluşturmak günlerinize çok ihtiyaç duyduğunuz yapıyı sağlayabilir. İster ders çalışmak, ister çalışmak, ister gönüllülük veya spor aktiviteleri olsun, takviminizi keyifli ve anlamlı aktivitelerle doldurmak çok daha çabuk alışmanıza yardımcı olacaktır.

6. Evde uluslararası arkadaşlar edinin

Yurt dışında eğitim almanın en iyi yanlarından biri, dünyanın her yerinden arkadaşlar edinme şansıdır. Ancak bunu yapmak için denizaşırı ülkelere gitmenize gerek yok. Muhtemelen, özellikle büyük bir şehirde yaşıyorsanız, memleketinizde hayatın her kesiminden insanlar yaşıyor. Peki onlarla tanışmanın en iyi yolu nedir? Yeni şeyler deneyin. Yemek pişirme, dans etme veya diller hakkında kültürel derslere kaydolun, bir konuşma partneri bulun, yeni bir hobi deneyin veya yerel festivallere katılın.

7. Deneyimlerinizi paylaşın

Eve ilk sıcak karşılamadan sonra, arkadaşlarınızın ve ailenizin yurt dışı eğitim gezinizi duymaya olan ilgisini kaybetmeye başladığını hissedebilirsiniz. Bu tamamen normaldir, moralinizi bozmasına izin vermemeye çalışın. Bunun yerine, uluslararası deneyiminizi sevdiklerinizle paylaşmanın basit bir yolunu bulun. Belki yurtdışında yaşarken keyif aldığınız tipik bir yemek pişirebilirsiniz. Ya da onları seyahat ederken keşfettiğiniz bir oyun veya TV dizisiyle tanıştırabilirsiniz.

8. Bir sonraki seyahati planlamaya başlayın

Birkaç ay sonra eve döndüğünüzde hayata yeniden uyum sağlamakta zorlanıyorsanız, bu başka bir maceraya özlem duyduğunuzun işareti olabilir. Ev her zaman orada olacaktır, bu nedenle tekrar yurt dışında seyahat etmek, okumak veya çalışmak için başka fırsatlara bakmaktan korkmayın. Kim bilir, belki de kaderinizde dijital göçebe olarak kariyer yapmak vardır.

Yurt dışında yeni bir macera başlatın!Keşfet
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

50'den fazla şehirde 10 dilden birini öğrenin

Detaylı bilgi