GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Tour de France hakkında bilmediğiniz 10 gerçek

Tour de France hakkında bilmediğiniz 10 gerçek

Fransa Bisiklet Turu profesyonel bisikletçiliğin zirvesidir ve her Temmuz ayında atletizm, strateji ve manzaranın etkileyici karışımıyla milyonları büyülemektedir.

Yaklaşık 3.500 kilometreyi kapsayan bu yarış, Fransa'nın pitoresk sahil yollarından yorucu dağ tırmanışlarına kadar uzanan çeşitli manzaralarını içeren 21 etapta gerçekleşmektedir.

Parkur her yıl farklı bir şehirde başlarken, Fransa Bisiklet Turu'nun final etabı 1975'ten bu yana her yıl Paris'teki Champs-Élysées'de sona ermektedir.

Bu yılki yarışa hazırlanırken, işte Fransa Bisiklet Turu hakkında bilmediğiniz 10 gerçek ve istatistik.

1. Başlangıç ve evrim

İlk tur: 1903 yılında Henri Desgrange ve L'Auto gazetesi satışları artırmak için Fransa Turu'nun açılışını düzenledi.

Yarışın evrimi: Başlangıçta 2,428 km'yi kapsayan yarış, günümüzde her yıl değişen rota tasarımlarıyla yılda yaklaşık 3,500 km'yi kapsamaktadır.

2. En uzun yarış

Mesafe: En uzun Fransa Bisiklet Turu 1926 yılında gerçekleşmiş ve 17 etapta 5.745 km'lik yorucu bir mesafe kat edilmiştir.

3. En genç ve en yaşlı kazananlar

En genç kazanan: Henri Cornet 1904 yılında sadece 19 yaşındayken kazandı.

En yaşlı kazanan: Firmin Lambot 1922 yılında 36 yaşındayken kazandı.

4. En çok galibiyet

Rekor sahipleri: Dört bisikletçi beşer zaferle en fazla galibiyet rekorunu paylaşıyor: Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault ve Miguel Indurain.

5. İlk kadın yarışmacı

Öncü kadın: 1924 yılında Alfonsina Strada, resmi olarak tanınmamasına rağmen erkek yarışmacılarla birlikte at sürerek turu gayri resmi olarak tamamlayan ilk kadın oldu.

6. Dağ etapları

İkonik tırmanış: Alpe d'Huez, ilk kez 1952 yılında tanıtılan en ikonik tırmanışlardan biridir. Ortalama eğimi %8,1 ve maksimum eğimi %13 olan 13,8 kilometre (8,6 mil) uzunluğundaki bu tırmanışta 21 viraj bulunmaktadır.

7. Sarı forma

Giriş: Sarı mayo ("maillot jaune") 1919 yılında yarış liderini belirlemek için kullanılmaya başlandı. Renk, L'Auto'nun sarı sayfalarına uyması için seçilmiştir.

8. Seyirci sayısı

Kalabalık büyüklüğü: Fransa Bisiklet Turu her yıl 12 milyondan fazla yol kenarı seyircisini çekerek, dünya çapında en çok izlenen spor etkinliklerinden biri haline geliyor.

9. Kazalar ve yarıştan çekilmeler

Tehlike faktörü: Kazalar yaygındır ve her yıl yaklaşık 20-30 sporcu yaralanma veya hastalık nedeniyle yarıştan çekilmektedir.

10. Yayın erişimi

Küresel izleyici kitlesi: Fransa Bisiklet Turu 190 ülkede yayınlanıyor ve üç hafta içinde 3,5 milyar küresel TV izleyicisine ulaştığı tahmin ediliyor.

Fransa Bisiklet Turu hakkında edindiğiniz yeni bilgiler ve takdirinizle, kendinizi yarışın heyecanına kaptırmaya hazırsınız. İster deneyimli bir bisiklet tutkunu olun, ister bu sporda yeni olun, yarışı izleyin ve turun heyecanını yaşayın.

EF Education-EasyPost ekibini bu ikonik yarışta desteklemeyi unutmayın!

Yurt dışında daha fazla kültür keşfedinKeşfedin
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi