GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
MenuÜcretsiz Katalog

Temellere dönüş: Uçuş hakkında 10 İngilizce kelime

Temellere dönüş: Uçuş hakkında 10 İngilizce kelime

Elinizde bavulunuz, uçağa binmeye hazır bir şekilde havaalanına adım atmaktan daha heyecan verici ne olabilir? Birçok gezgin, yabancı değişim öğrencisi ve dil öğrenenler için hiçbir şey! Dünyanın dört bir yanından çok sayıda insan gelip gittiği için havaalanları çok yoğun yerlerdir. İster iç hat ister dış hat uçuşu olsun, havalimanında bilinmesi gereken çok fazla kelime vardır. İşte ihtiyacınız olacak on kelime ve deyiş.

1. To check in (Check-in yapmak) - fiil

Havaalanına vardığınızda, farklı havayollarının (şirketlerin) yolcuları check-in yaptığı masa numaralarını listeleyen büyük ekranı arayın. Uygun masada, bir havayolu personeli sizden kimlik isteyecek ve sizi o uçuş için bir yolcu olarak kaydedecektir. Bugünlerde, havaalanına varmadan önce online check-in yapmak çoğu zaman mümkündür, bu da zaman kazandırır.

Unutmayın: “Check in” ayrılmaz bir öbek fiildir, yani “check” kelimesini “in” kelimesinden ayıramazsınız. (Örneğin, “I checked in online” cümlesi doğrudur, “I checked online in” cümlesi doğru değildir).

2. Boarding pass (Biniş Kartı) - isim

Check-in yaptığınızda biniş kartınızı alacaksınız. Bu süper önemli belge (cidden, sakın kaybetmeyin!) uçuş numaranız, koltuğunuz ve kapınız dahil olmak üzere uçuşunuzun ayrıntılarını gösterir. Bugünlerde genellikle kendi biniş kartlarınızı yazdırabilir veya hatta (akıllı) telefonunuza alabilirsiniz.

Unutmayın: “Boarding pass” bileşik bir isimdir, yani iki kelimeden oluşur. “To board” fiili ise kelimenin tam anlamıyla uçağa girmek anlamına gelir.

3. Security (Güvenlik) - isim / Customs (Gümrük) - isim

Uluslararası seyahat ediyorsanız, kalkıştan önce güvenlikten geçecek ve varıştan sonra gümrükten geçeceksiniz. Güvenlikte metal bir dedektörden geçerken, havaalanı personeli yasaklanmış eşyalar olup olmadığını kontrol etmek için bagajınızı röntgenden geçirir. Ayrıca patlayıcı madde olup olmadığını test etmek için giysilerinizi de tarayabilirler. Gümrükler açısından, bazı ülkelerin (Avustralya ve Şili gibi) oraya seyahat ederken yanınızda getirebileceğiniz ve getiremeyeceğiniz şeyler konusunda katı sınırları olduğunu unutmamak önemlidir. Bu nedenle, gümrükte bagajınızın içeriğini bir varış veya kalkış kartında beyan etmeniz (resmi olarak belirtmeniz) gerekir (uçuş görevlileri genellikle bunları size verir).

Unutmayın: “Gümrük” bir isimdir. Artık kelime dağarcığınıza “varış/ayrılış kartı”, “yasak maddeler”, “X-ray”, “metal dedektörü” ve “beyan etmek” fiilini ekleyebilirsiniz.

4. Gate (Kapı) - isim

Kapınız, uçuşunuzun kalktığı yerdir (ama muhtemelen bunu zaten biliyorsunuzdur). Havaalanındaki elektronik panoları kontrol etmeyi unutmayın - bazen kapınız son dakikada değişebilir. Uçağınızı kaçırmak istemiyor musunuz? Kapınıza erken gidin.

5. Take off (Kalkış) - isim / Landing (İniş) - isim

Pek çok yolcu için kalkış ve iniş, bir uçuşun en heyecan verici kısımlarıdır. “Kalkış” uçağın yerden ayrılıp havaya yükselmeye başladığı, ‘iniş’ ise uçağın varış noktanızda yere değdiği andır.

Unutmayın: “Take off” kelimesinin isim mi yoksa fiil olarak mı kullanıldığını görmek için cümlenize dikkatlice bakın. Örneğin: “Kalkış sırasında her zaman gözlerimi kapatırım - bu beni gerer.” (İsim) “Beş dakika içinde havalanacağız.” (Fiil) “İniş” biraz daha nettir, çünkü fiili “inmek ‘tir (’inmek!” değil) Örnek: “Lütfen iniş sırasında yerinizde kalın.” (İsim) “Yakında inecek miyiz?” (Fiil)

6. Seatbelt (Emniyet kemeri) - isim

Bu ekipman uçuş sırasında sizi koltuğunuzda tutar. (Elbette emniyet kemerlerini arabalarda, taksilerde ve uzun mesafe otobüslerinde de görüyoruz). Kalkış ve iniş sırasında, bazen uçuş sırasında da (özellikle türbülans varsa) emniyet kemerinizi vücudunuza yakın bir şekilde bağlamanız gerekir.

Unutmayın: “to fasten” fiili için başka eş anlamlı kelimeler de kullanabilirsiniz. “to buckle/unbuckle” veya ‘to put on/ake off’ (emniyet kemerinizi takmak/çıkarmak) fiillerini kullanmayı deneyin.

7. Tray table (Tepsi masası) - isim

Yemek zamanı geldiğinde, yemeğinizi “tepsi masanıza” koyacaksınız. Bunlar, garsonların restoranlarda kullandıkları tepsilere benzer boyutta küçük masalardır, dolayısıyla komik bir adı vardır. Sizinkini önünüzdeki koltuğun arkasında bulabilirsiniz.

Unutmayın: Kalkış ve iniş sırasında tepsi masanızı “yerleştirmeniz” gerekecektir. Bu, “kaldırmak” ile eşanlamlıdır.

8. Flight attendant (Kabin memuru) - isim

Uçuş görevlileri, uçakta çalışan ve uçuş sırasında size yardımcı olan kadın ve erkeklerdir. Uçuş sırasında güvenlik prosedürlerini gösterir, yiyecek getirir ve sorularınızı yanıtlarlar.

Unutmayın: Bir uçuş görevlisiyle konuşmak istiyorsanız, kolçağınızda bulunan düğmeye basın veya yanlarından geçerken onları yakalayın. Ekstra iyi hizmet mi istiyorsunuz? Onlara karşı ekstra nazik olun (sonuçta oldukça yorucu bir işleri var!)!

9. Cabin pressure (Kabin basıncı) -isim

“Kabin basıncı” uçağın içindeki havanın solunabilir olmasını sağlayan süreçtir. Bu işlem olmasaydı, uçarken bilincimizi kaybederdik çünkü uçağın içindeki hava dışarıdaki hava ile aynı olurdu: nefes alamayacağımız kadar ince!

Unutmayın: “Kabin” uçağın yolcuların oturduğu bölümüdür. “Kabin basıncı” da bir başka bileşik isimdir.

10. In-flight entertainment (Uçak içi eğlence)- isim

Uluslararası veya uzun mesafeli seyahat ediyorsanız, muhtemelen koltuğunuzun önünde bir ekran göreceksiniz. Eğer görürseniz: harika haber! Uçarken film, dizi izleyebilecek veya oyun oynayabileceksiniz. Başlamak için kolçağınızda bulunan uzaktan kumandayı kullanın veya ekrana dokunun. (10 saatten fazla arka arkaya film, işte geliyoruz!)

Resim: Ceo1017, Flickr / Creative Commons

Bizimle İngilizce öğreninDaha fazla bilgi
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet