GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
MenuÜcretsiz Katalog

Üniversiteyi bıraktınız, şimdi ne yapacaksınız? Toparlanmak için yapılabilecek 10 şey

Üniversiteyi bıraktınız, şimdi ne yapacaksınız? Toparlanmak için yapılabilecek 10 şey

Üniversitenin patronu olmaya hazırdınız. Her şey iyi başladı - ama sonra, düşünülemez bir şey oldu ve şimdi en başa döndünüz. İster okulu bırakmak zorunda kalmış olun, ister bırakmış olun, büyük olasılıkla kendinizi biraz şaşkın ve kırılgan hissediyorsunuz. Ancak battaniyenizin altına saklanıp bir daha kimseyle konuşmamaya yemin etmeden önce şunu dinleyin: Eğitimleri planlandığı gibi gitmeyen ilk kişi siz değilsiniz ve kesinlikle sonuncu da olmayacaksınız. Yeni koşullarınız karşısında kendinizi tamamen gafil avlanmış hissetseniz de, burada olduğunuz için başarısız değilsiniz. Aslında, birçok tanınmış girişimci, işletme sahibi ve mutlu çalışan üniversiteden mezun olmadı ve yine de tatmin edici bir yaşam yolu çizdi.

İşte daha hızlı toparlanmak ve hayatınızı yeniden rayına oturtmak için yapabileceğiniz on şey:

1. Nefes alın

Bu doğru: gir ve çık, gir ve çık. Panik hissetmeye başlarsanız, kendinizi şimdiki ana geri getirin. Kulağa çok basit ve aptalca gelse de, huzursuzluk ve değişim zamanları farkındalık pratiği yapmak için mükemmel anlardır. Dikkatli olmak ya da şu andaki düşüncelerinizin farkında olmak sizi merkezde tutar, sakinleştirir ve maymun zihninizin aynı anda binlerce yöne koşmasını engeller.

2. Öğrendiklerinizi değerlendirin

Mezun olmamış olsanız bile, üniversitede geçirdiğiniz zaman size bir dizi beceri kazandırdı. Başladığınız zamanı ve muhtemelen ne kadar bilgisiz hissettiğinizi düşünün. Ya şimdi? Evden uzakta yaşamayı öğrendiniz. Yabancılarla konuşarak buzları kırın. Zamanınızı planlayın. Araştırın ve bilgi bulun. Kendiniz için yemek yapın. Yeni bir şehirde gezinmeyi. Ve daha pek çok şey. Bunların hepsi kendinizi harika hissedeceğiniz başarılar!

3. Yola çıkın

O pasaportu çıkarın - dünya sizi bekliyor. Seyahat etmek normal hayattan kaçmanızı sağlar, ailenizin ve arkadaşlarınızın eğitiminize ne olduğuna dair sorularından sizi kurtarır ve diğer kültürleri, yemekleri, manzaraları ve yaşam biçimlerini deneyimlemenize olanak tanır. Ama nereye gitmelisiniz? Bloglarda, sosyal medyada, arkadaşlarınızla konuşarak, bir kağıda fikirler karalayarak ya da sadece bir küreyi döndürüp rastgele durdurarak ilham bulabilirsiniz. Gerçekten de birkaç hafta (veya ay!) uzakta olmaktan daha iyi bir sıfırlama düğmesi yoktur.

4. Bir dil öğrenin

Üniversite okumak bağlılık ve zaman gerektirir. Şu anda kendinizi üniversite eğitiminize adamanız mümkün olmasa da, bu kendinizi başka bir şeye adayamayacağınız anlamına gelmez. Dil öğrenmek, bir yandan geleceğinizi planlarken bir yandan da şu anda sahip olduğunuz zamanı daha iyi kullanmak için harika bir yoldur. Bir kursa katılarak yeni insanlarla tanışacak, kendinize bir amaç verecek, disiplini yeniden keşfedecek ve gelecekteki eğitim ve istihdam için uygulanabilecek inanılmaz yeni bir beceri öğreneceksiniz. Daha da güçlü bir adım ise yurtdışında bir kursa katılarak dil öğrenimi ve seyahati birleştirmektir. Hangi dili öğreneceğinize gelince: Çince, Arapça, İspanyolca, Almanca ve Fransızca mükemmel seçeneklerdir.

5. Her şeyi öğrenin!

Fotoğrafçılık, aşçılık, kodlama, grafik tasarım, dikiş, marangozluk, resim, kaya tırmanışı, sörf, müzik, liste uzayıp gidiyor. Bir konuda ders alın - herhangi bir şey! - Moralinizi yükseltmek, özgüveninizi yeniden kazanmak ve yeni bir şeyle kendinize meydan okumak için. Kim bilir? Bu süreçte yeni bir tutku keşfedebilirsiniz.

6. Eski bir hobinin tozunu alın

Ortaokul ve üniversite yıllarında hobilerimiz genellikle ödevler ve sınav hazırlıkları uğruna bir kenara bırakılır. Bu tamamen anlaşılabilir bir durumdur, ancak çalışma ve iş dışında ilgi alanlarının olmadığı bir hayat sıkıcı olabilir. Artık dolduracak zamanınız var. Eski bir hobiyi yeniden canlandırmak, zamanınızı rahatlamak, yeniden toparlanmak ve gelecek için olasılıklar hayal etmek için kullanmanın harika bir yolu olabilir.

7. Küçük bir iş kurun

Tüm bu ders alma ve hobileri yeniden gözden geçirme süreci muhtemelen yaratıcılığınızı harekete geçirecektir! Neden bu enerjiyi kullanıp bir tutam girişimcilik becerisiyle birleştirmiyorsunuz? Yepyeni bir küçük işletme fikrinin gururlu yeni sahibisiniz! Fikriniz ister serbest çalışmayı, ister el yapımı ürünler satmayı, ister etkinlik planlamayı ya da tamamen farklı bir şeyi kapsıyor olsun, açınızı tanımlamanıza ve müşteri bulmak için atacağınız adımları belirlemenize yardımcı olabilecek yüzlerce blog ve çevrimiçi topluluk var. Her zaman hızlı olmayacaktır, ancak zaman ve özveri ile kendinizi yarı veya hatta tam zamanlı çalışırken bulabilirsiniz!

8. Gönüllü Olun

Zamanınızı değerli bir amaç için gönüllü olarak harcayarak bir amaç bulun ve kendinizle gurur duyun. Desteğe ihtiyaç duyan hayır kurumları ve yardım kuruluşlarının sayısı hiç de az olmadığından, hangisinde gönüllü olacağınızı seçmek ilk görevinizdir. Neye tutkuyla bağlı olduğunuzu düşünerek işe başlayın. Bu, hayvan hakları, çevre, eğitim, yoksulluğu sona erdirmek veya bir hastalığa çare bulmak olabilir. Gönüllüler kendi şehirlerinde, ülkelerinde veya denizlerin ötesinde fırsatlar bulabilirler. Hatta bazı ilanlar uzun süreli bağlılık gerektirmektedir, yani kendinizi birkaç hafta veya ay boyunca başka bir ülkede yaşarken ve gönüllü olurken bulabilirsiniz.

9. Yarı zamanlı bir iş bulun

Para kazanmak bağımsızlık hissini artırır ve bu da öz saygıyı yükseltir. Özgeçmişinizi tamamlayın (üniversitede edindiğiniz becerileri, gönüllü olarak çalıştığınız pozisyonları veya üye olduğunuz toplulukları da eklediğinizden emin olun) ve gidip onları bulun. Aradığınız işin türüne bağlı olarak, işe alım ajansları aracılığıyla veya şahsen başvurabilirsiniz. Bonus ipucu: Konaklama veya perakende sektöründe bir pozisyon ararken, çoğu yönetici mağazaya girip kendinizi tanıtmak için harcadığınız çabayı takdir eder.

10. Bir kariyer danışmanıyla konuşun

Üniversiteye dönmek istediğinizi hissetmeye başlarsanız, önce bir kariyer danışmanını ziyaret etmeyi düşünün. Gelecekteki hedefinizi belirlemenize ve hoşunuza gidecek bir eğitim programına karar vermenize yardımcı olacaklardır. Yeniden başlamak için asla çok geç değildir!

Bizimle yurtdışında bir dil öğreninKeşfedin
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi