GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Bugün kullanmaya başlayabileceğiniz 10 Viktorya dönemi İngilizce argo

Bugün kullanmaya başlayabileceğiniz 10 Viktorya dönemi İngilizce argo

Ah, Viktorya Dönemi - korselerin, silindir şapkaların ve katı toplumsal kuralların olduğu bir dönem. Ama aynı zamanda canlı ve sürekli gelişen bir argo dönemi olduğunu biliyor muydunuz? Doğru, havasız Viktorya döneminde bile insanlar İngilizce diline biraz eğlence ve saygısızlık katmanın yollarını buldular.

Viktorya dönemi argosunun kısa tarihi

Viktorya dönemi, Kraliçe Victoria'nın 1837'de başlayan ve 1901'de ölümünden sonra sona eren saltanat dönemini kapsar. O dönemin yaratıcı kelime ustaları aşk hayatlarını, kötü patronlarını, dışarıda geçirdikleri çılgın geceleri ve diğer çileli durumları tanımlamak için sık sık yeni ve yaratıcı terimler üretmişlerdir. Argo sayesinde insanlar birbirleriyle konuşurken belirli duygu ve durumları ifade etmek için belirsiz ve şifreli kelimeler kullanabiliyorlardı.

Viktorya dönemi argosu zaman içinde gerçekten gelişti. Yeni sözcükler ve deyimler sözlüğe giriyor ve genellikle dönemin popüler müzik ve kitaplarının da yardımıyla hızla yayılıyordu. Ve yeni argolar ortaya çıktığı kadar hızlı bir şekilde modası geçer, yerini yenilerine bırakırdı. Tanıdık geldi mi?

Bugün kullanımdan kalkmış olsa da, bu terimlerin birçoğu modern çağda karşılaştığımız insanlar ve durumlar için hala çok uygun tanımlayıcılardır. İşte Viktorya döneminde ortaya çıkan argo sözcük ve deyimlerden bir seçki.

1. Morbları aldım

Bu, geçici olarak üzgün olma hissini tanımlamak için kullanılırdı ve "morbs", "morbidness" veya "morbid feelings" kelimelerinin kısaltmasıydı. Günümüzde "moralim bozuk" diyoruz.

2. Tickety-boo

Genel olarak, içinde "boo" kelimesi geçen her kelime kötü olamaz. Bu küçük sevimli kelime "iyi düzende veya tatmin edici durumda" anlamına gelir. Bugün bunu ifade etmek için "her şey yolunda" gibi bir şey söyleyebiliriz.

3. Nanty Narking

Çok eğlendiğinizi ifade etmek için kullanılır. Ama neredeyse çok fazla eğlence. "Nanty" kelimesinin Galce'de "dere" veya "dere" anlamına gelen "nant" kelimesinden türetildiği düşünülmektedir, "narking" ise "sinir bozucu" veya "rahatsız edici" anlamına gelen argo bir terimdir. Günümüzde bir kişi bu eğlence seviyesine ulaştığında ona "nara atıyor" diyebiliriz.

4. Lollygag

Bunu söylemek sadece eğlencelidir. Zaman harcayarak veya oyalanarak bir şeyi geciktirmek anlamına gelir.

5. Afternoonified

Bir şeyin havalı olduğunu söylemenin çok havalı bir yolu. Viktorya döneminde, öğleden sonra çay içmek moda haline gelmişti, bu nedenle "öğleden sonra" olmak, bu rafine ve rahat yaşam tarzıyla ilişkilendirilmek anlamına geliyordu.

6. Enthuzimuzzy

Bu, bir şey hakkında hevesli veya tutkulu olan birine atıfta bulunmanın mizahi ve eğlenceli bir yoludur, ancak neredeyse alaycı bir şekilde. Bugün, birinin bir şey hakkında "jazzed" olduğunu söyleyebiliriz. Caz elleri isteğe bağlıdır.

7. Skilamalink

Genellikle kartlarda hile yapmak veya birini dolandırarak parasını almak gibi dürüst olmayan veya el altından yapılan davranışları tanımlamak için kullanılır. Aynı zamanda zeki ve becerikli, zekası ve kurnazlığıyla başkalarını alt edebilen bir kişiyi de ifade edebilir. "Üçkağıtçı" olmak günümüzde yakın bir karşılaştırma olabilir.

8. Balderdash

Bu renkli terim, birinin ifadesini saçma ya da gerçek dışı olarak nitelemek için kullanılırdı. Bugün buna "yalan haber" diyebiliriz.

9. Scuttlebutt

Bu kelimenin kökeni, gemilerde içme suyu depolamak için kullanılan bir fıçı veya varile ("butt" olarak adlandırılır) atıfta bulunur. Suya erişmek için denizciler bir yandan haber ve dedikodu alışverişinde bulunurken bir yandan da suya erişmek için bir delik açarlardı. Bugünkü "su sebili dedikodusu"ndan farklı değildir.

10. Gigglemug

Sürekli gülümseyen veya sırıtan bir yüze sahip olan veya aptalca mutlu görünen bir kişiyi tanımlar. Bu kelimeyi söylemek bile bizi "gigglemug" yapıyor, bu yüzden bunu geri getirmeye kararlıyız.

İngilizcenizi bugün geliştirin.Daha fazlasını öğrenin
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dakikalar içinde İngilizcenizi test edin

Detaylı bilgi