GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
MenuÜcretsiz Katalog

Yurtdışına taşınma rehberiniz: Ayrılmadan önce yapmanız gereken 10 şey

Yurtdışına taşınma rehberiniz: Ayrılmadan önce yapmanız gereken 10 şey

Yurtdışına taşınmak, istey gap year için olsun, ister yurtdışında bir dil okuluna katılmak için olsun, gençlerin dünyayı keşfetme ve deneyim kazanma şansını en iyi şekilde değerlendirmelerini sağlar. Bir insanın yapabileceği en ilginç ve heyecan verici şeylerden biri olsa da, hızlıca ve planlamadan gerçekleşebileceği anlamına gelmez. Yeni bir dil öğrenmek, çalışmak veya okumak için yurtdışına gidiyor olun, kendinizi hazırlamak ve uzakta yaşarken karşılaşabileceğiniz zorlukları öngörmek için zaman ayırmak son derece iyi bir zaman harcamadır!

1. Hedef ülkenizi araştırın

Nereye gitmek istediğinizden emin değil misiniz? Gelecekteki hedef yerinizle ilgili online araştırmalara dalın. Kültürünü, insanlarını, yemekleri, ilginç şehirleri, doğal güzellikleri ve tabii ki dilini araştırın. Eğer dilini bilmiyorsanız, en azından varıştan önce temel bir dil kursu almayı planlayın. Sonradan yerel kültüre daldığınızda, akıcılığınız ve iletişim becerileriniz büyük ölçüde gelişecek, ancak önceden planlamış olmanız ilk birkaç gündeki özgüveninizi çok daha büyük kılacaktır.

2. Vize seçeneklerinizi bilin

Vize gerektiren bir ülkeye taşınıyorsanız, durumunuza en uygun uzun vadeli vizeyi inceleyin ve başvurun. Örneğin, çalışmayacak olan gezginler turist vizesi ile tatmin olabilirler, ancak okumak veya çalışmak isteyenler bu aktiviteleri gerçekleştirmelerine izin veren bir vizeye ihtiyaç duyarlar.

Ayrıca vize yenileme sürecini net olarak bilmelisiniz: Ülke içinden yapabilir misiniz? Ana ülkenize geri dönmeli misiniz? Yoksa vizenizi geçici olarak iptal edip geri döndüğünüzde geçici olarak yenilemek için çıkış yapmanız mı gerekiyor? Bunları önceden bilmek, beklenmedik plan değişikliklerinden kaçınmanıza yardımcı olacaktır.

3. Mümkün olduğunca fazla para biriktirin

Yurtdışına taşınmanın bir dizi eşlik eden maliyeti vardır ve bunlar için önceden plan yapmak ve tasarruf etmeye başlamak en iyisidir. Bunlar:

  • Vize ve yenileme maliyetleri (olası seyahat de dahil)

  • Pasaport yenileme (bazı ülkeler 12 aya kadar geçerlilik gerektirebilir)

  • Uçak biletleri (muhtemelen dönüş)

  • Yurtdışı seyahat sigortası

  • Aşılar ve sağlık kontrolleri

  • Reçeteli ilaçlar (yanınızda bulundurmak harika olabilir)

  • Yeni eviniz için kira ve ön ödeme

  • İhtiyacınız olabilecek mobilyalar veya diğer eşyalar

  • Ana ülkenizde olabilecek zorunlu ödemeler veya araç sigortası

  • Çalışmayacaksanız yaşam maliyetleri veya size destek olacak (iş ararken) yaşam maliyetleri

  • Ve daha fazlası

4. Kağıt iz bırakın

Önemli kişisel ve sağlık belgelerinizin tümünün kağıt ve dijital kopyalarını (doğum belgesi, pasaport, dereceler, seyahat sigortası, tıbbi geçmiş ve aşı kartı gibi) mutlaka yanınızda bulundurun. Onları bulutta her zaman yanınızda taşıyın ve güvendiğiniz bir arkadaşınıza veya aile üyesine kopyalarını verin. Bu şekilde aceleyle bu belgeleri sunmanız gerektiğinde zaman ve stresten tasarruf edersiniz.

5.Sağlık kontrolleri yaptırın

Gideceğiniz yerde elbette doktorlar olacak, ancak en iyi şekilde olduğunuzu bilerek ayrılmak harika bir fikirdir. Bu nedenle diş hekimine, genel pratisyene ve genellikle görüştüğünüz diğer sağlık profesyonellerine (göz doktoru, dermatolog vb.) randevu alın.

5. Düğümü çözün

Telefon şirketinizi, spor salonunuzu ve diğer hizmet sağlayıcılarınızı iptal etmek için zamanında arayın. Bankanıza planlarınızı bildirin, sahip olabileceğiniz herhangi bir otomatik ödeme talimatını iptal edin ve banka kartlarınızın üzerindeki ücretler ve masraflar konusunda bilgi sahibi olun. Postanızı bir arkadaşınızın veya aile üyenizin evine yönlendirin ve aracınızı satacak mısınız yoksa saklayacak mısınız (ve onu saklarsanız hangi sigorta planını alacağınızı belirleyin).

Daha sonra, yanınızda götüreceğiniz eşyaları ve neyi satacağınızı veya saklayacağınızı düşünmelisiniz. Ayrıca evinizi veya dairenizi bırakmanız veya alt kiraya vermeniz gerekecek (özellikle dönüşte sürpriz fatura almamak için).

7. Duygusal sağlığınızı geliştirin

Büyük ayrılma tarihi yaklaştıkça, muhtemelen heyecan, stres, özgüven ve endişe dalgaları yaşayacaksınız. Bunu bilinçli bir şekilde kabul edin. Arkadaşlarınıza başvurun, onları sık sık görün, şehirdeki favori yerlerinizi ziyaret edin, yazın, okuyun, düşünün ve duygusal olarak gelecekteki değişikliklere hazırlanın.

Size yardımcı olacağını düşünüyorsanız, kendinize bir vedalaşma partisi düzenleyin. Daha küçük gruplarla daha fazla vakit geçirmenin daha çok size uygun olduğuna inanıyorsanız, bu da tamam. Hazır hissetmek için ne yapmanız gerekiyorsa yapın.

8. Yeni bağlantılar kurun

Unutmayın: Önce sizin için yolu açanlar oldu! Deneyimlerinden öğrenmek için, seçtiğiniz ülkedeki expatlar için sosyal medya gruplarına ve arkadaşlarınızın arkadaşlarına başvurun. Onlar, yaşanacak harika semtler hakkında bilgi kaynağı olacaklar, işverenlerle deneyimler, sağlık, kültür şoku ve diğer konularda.

9. Mahallenizi keşfedin

Bir yer bulduğunuzda, mahallenizi gerçekten tanımak için bir an ayırın. Düşünülmesi gereken açık şeyler vardır (süpermarket, gece eczacıları, sağlık kliniği, park, kuaförler, spor salonu), ancak daha yerel yönleri de vardır. Fırın, peynir üreticisi, giysi tamircisi, tatlı dükkanı, ikinci el dükkanı, kafe ve el yapımı her şey hakkında konuşuyoruz. İlginç karakterler bu yerleri işletecektir ve insanları izlemek ve yeni dilinizi pratik yapmak için zaman harcayacaksınız. Hepsi bir arada, bunlar en sevdiğiniz anılarınız olacak.

10. Bir hedef belirleyin

Yurtdışında zamanı boşa harcamak şaşırtıcı derecede kolaydır ve daha sonra tamamen hazır olmadan dönüş uçuş tarihiyle karşılaşabilirsiniz. Ayrılmadan önce - ve yoldayken ara sıra - deneyiminizden ne elde etmek istediğinizi kendinize sorun.

Mümkün olduğunca çok seyahat etme şansı mı? Seçtiğiniz dilde kendine güvenen ve akıcı olmak mı? Yurtdışı dil eğitimi mi? Yurtdışındaki bir şirkette çalışmak mı? Gönüllü olmak mı? Üniversitede okumak mı? Dönmeden önce yaşam deneyimi mi kazanmak mı?

Neden yurtdışına taşınmayı seçtiğinizi hatırlamak, yurtdışında zamanınızı nasıl geçireceğiniz konusunda harika kararlar almanıza yardımcı olacaktır. Ve bu, döneceğiniz gün kendinizi daha tatmin olmuş ve gururlu hissetmenizi sağlayacaktır.

Gitmeden önce yapılacak birçok şey var - ve oradayken düşünmeniz gereken diğer şeyler var. Ancak hazırlık buna kesinlikle değer. Küçük bir planlama ile yurtdışı deneyiminiz sorunsuz geçecek ve ömür boyu olumlu bir şekilde hatırlanacaktır.

Yeni bir ülkede yaşam deneyimine yolculuk atınKeşfedin
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

50'den fazla şehirde 10 dilden birini öğrenin

Detaylı bilgi