GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Saat dilimleri hakkında her dünya gezgininin bilmesi gereken 6 çılgın gerçek

Saat dilimleri hakkında her dünya gezgininin bilmesi gereken 6 çılgın gerçek

Saat dilimleri mantıklı fakat aynı zamanda gerçekten can sıkıcı da olabilirler. Kaç kez salı günü 14.00'da uçağa bindiniz ve DOKUZ SAATTİR havada olmanıza rağmen aynı gün akşam 18.00'de indiniz? Bana çok defa olmuştur. Herkesin kafasını karıştırmasına rağmen, saat dilimleri günlük yaşam için tamamen gerekli ve elzemdir.

Bunu göz önünde bulundurarak, işte her dünya gezgininin (veya dünya gezgini özentisinin) bilmesi gereken saat dilimleri hakkında altı çılgın gerçek:

1. Gün batımı saati bir zaman hilesi

Aklımı başımdan alan bir gerçekle başlayalım: Paris'te güneş Londra'dan aynı anda hem daha erken hem de daha geç batıyor. BU NASIL MÜMKÜN OLABILIR?! Bu özellikle garip çünkü iki şehir birbirinden o kadar da uzak değil. Fransa, Birleşik Krallık'tan bir saat ileride olan bir zaman diliminde yer alıyor ancak coğrafi olarak biraz daha doğuda, yani Birleşik Krallık'tan daha geç bir zamanda var olmasına rağmen, gün batımı aslında Londra'ya ulaşmadan önce Paris'e ulaşıyor, bu nedenle güneş battığında zaten daha geç oluyor. Güneş aktivitesinin başlangıcı sayılabilir.

2. İngiltere ve Avrupa'nın saati aynı OLMALIDIR

İkinci Dünya Savaşı'nın bozduğu pek çok şey arasında Birleşik Krallık ile Avrupa'nın geri kalanı arasındaki saat dilimleri de vardı. Fransa, Hollanda, Lüksemburg ve Belçika aslında Birleşik Krallık ile aynı saat dilimindeydi, ancak Almanya savaş sırasında bu ülkeleri işgal ederken saatlerini Almanya'ya (Birleşik Krallık'tan bir saat ileri) uyacak şekilde değiştirdi. Bu arada İspanyol diktatör Franco da İspanya'da saati bir saat ileri aldı. Bu da Portekiz'in İspanya ile aynı yerde olmasına rağmen neden İngiltere ile aynı saat diliminde olduğunu açıklamaktadır.

3. Bazı ülkeler zaman dilimi mantığına meydan okuyor

Dünyada düz çizgiler halinde ilerleyen zaman dilimleri olsaydı hayat çok daha kolay olurdu - ama hayat ne zaman basit oldu ki? İşleri olması gerekenden daha karmaşık hale getirmek için, bazı büyük ülkeler, çevrelerindeki ülkeler ve kıtalar bunu yapsa bile zaman dilimlerini ayırmazlar. Örneğin, Kuzey Amerika, Afrika, Rusya ve Avustralya kara kütlelerini farklı zaman dilimlerine ayırırken (ABD'nin doğu kıyısı batı kıyısından üç saat ileridedir), Çin, Hindistan ve Arjantin ayırmaz. Bu durum her şeyi kafa karıştırıcı hale getirmektedir çünkü Çin'in tamamı için sadece bir bölge olmasına rağmen, Çin'in en batısı ile en doğusu arasında aslında dört zaman dilimi bulunmaktadır.

Bu ne anlama geliyor? Çin'in doğu kıyısında saat 13:00 olduğunda, yakınlardaki Filipinler'de de saat 13:00 oluyor. Bununla birlikte, Çin'in en batısında saat hala öğleden sonra 1'dir, ancak sınırın hemen ötesinde Hindistan'da saat sadece sabah 10'dur (veya genellikle sabah 10:30'dur, çünkü Hindistan yarım saatlik saat dilimi kurallarını kullanır. Sormayın). Aynı şey Çin'in doğu sınırını takip eden güneydoğu Asya ülkeleri için de geçerlidir, çünkü Çin'de saat hala öğlen 1 olmasına rağmen hepsinde sonraki saat dilimleri vardır. Bu da demek oluyor ki, Çin'de yüzlerce mil batınızda yaşayan insanlar yarını bir saat ileride yaşarken, siz Tayland'da yaşayabilir ve hala dünde olabilirsiniz. Beynim acıyor.

4. Yatay saat dilimleri ve yaz saati uygulaması

Avustralya, dünyanın geri kalanı gibi saat dilimini dikey olarak bölmesine rağmen (en azından dünyanın çoğu - yukarıya bakın) saçma dikey saat dilimleri nedeniyle puan kaybediyor. Şöyle işliyor: Kıtanın en batısındaki Perth, tüm yıl boyunca tek bir saat dilimine sahip, ancak orta kısım yılın bir kısmında bir buçuk saat ileride. Ta ki kış aylarında Yaz Saati Uygulaması (bazı ülkelerin kış ve yaz aylarında gün ışığını korumak ya da uzatmak için saatlerini ileri ya da geri alması) devreye girene kadar... Ve bu merkezi bölge ikiye bölünüyor, böylece güney yarısı kuzeyden bir saat daha ileride oluyor.

Bu arada doğu kıyısında, ülkenin kuzey yarısı tüm yıl boyunca batı kıyısından iki saat ileride kalır, ancak Yaz Saati Uygulaması sırasında güney yarısı BİR saat daha ileriye gider, böylece batı kıyısından tam üç saat ileride olur. Bu da sadece güneye giderken saatinizi bir saat ileri almanız gerektiği, tarih çizgisine başladığınızdan daha yakın olamayacağınız anlamına gelir. En azından Avustralyalılar bunu benden daha iyi anlıyor.

5. Bazı zaman dilimleri anlamsız derecede küçüktür

İsveç ve Finlandiya arasındaki Märket adası her iki ülkenin ortak mülkiyetindedir ve bu nedenle iki taraf arasında bir saatlik bir farkla zaman açısından ortadan ikiye bölünmüştür. Bu kesinlikle adil bir uzlaşma ama aynı zamanda GERÇEKTEN HİÇBİR ANLAMI YOK çünkü ada temelde ön bahçenizin büyüklüğünde (tamam, belki biraz daha büyük, ama sadece birazcık).

6. Pasifik Okyanusu'nda zaman yolculuğu yapabilirsiniz

1880'lerde küresel bir panel, Londra'da +0'lık uluslararası saat diliminin var olmasına karar verdi ve Londra'dan geçerek Dünya üzerinde kuzeyden güneye dikey bir çizgi çizdi. Bu, dünyanın Londra'nın tam karşısında kalan herhangi bir yerinin, tarih çizgisinin her iki tarafında nereye denk geldiğine bağlı olarak ya 12 saat ileride ya da 12 saat geride olacağı anlamına gelir - ki Pasifik Okyanusu'ndaki bazı adaların bir nedenden dolayı bu kurala uymaması dışında sorun yoktur.

Samoa, Tokelau ve Tonga adaları Londra'dan 13 saat ilerideyken, Line Adası tam 14 saat ileridedir. Daha da tuhafı, bu adalar tarih çizgisinin KARŞISINDA yer alıyor, bu nedenle onlardan daha batıdaki adalar zaman olarak bir günden fazla geride kalıyor.

Kafanız karıştı mı? Bunun temel anlamı, doğum gününüzü Line Adalarında kutlayabileceğiniz, ardından doğum gününüzden sonraki tüm günün tadını çıkarabileceğiniz, ardından doğum gününüzün son birkaç dakikasını TEKRAR kutlamak için hemen batınızdaki adalardan birine uçabileceğinizdir. Gerçekten inanılmaz.

Bizimle dünyayı keşfedin (ve birkaç zaman dilimi değiştirin)Bilgi al
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

50'den fazla şehirde 10 dilden birini öğrenin

Detaylı bilgi